Üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, cuma günü yapılan görümeden sonra ilk halka açık toplantısını gerçekleştirdi. 

BM yardım şefi vekili Ramesh Rajasingham konseye, Tigray'deki insani durumun son haftalarda kıtlık çeken insan sayısında 50 bin artışla "önemli ölçüde kötüleştiğini" söyledi.

"400.000'den fazla kişinin kıtlık eşiğini aştığı ve 1.8 milyon kişinin daha kıtlığın eşiğinde olduğu tahmin ediliyor. Bazıları rakamların daha da yüksek olduğunu öne sürüyor. Otuz üç bin çocuk ciddi şekilde yetersiz besleniyor” dedi.

Etiyopya hükümeti Pazartesi günü TPLF'nin reddettiği tek taraflı ateşkes ilan etti. Ancak bazı yerlerde hala çalışmaların olduğuna dair raporlar mevcut.

The Guardian'nın ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Etiyopya hükümetinin insani felaketi ele almak için ateşkesi kullanmayı gerçekten istediğini göstermesi gerektiğini söyledi.

Etiyopya'nın BM Büyükelçisi Taye Atske Selassie Amde, konseye hitaben yaptığı konuşmanın ardından gazetecilere verdiği demeçte, ateşkesin amacının "kuşatmak değil, hayat kurtarmak" olduğunu söyledi.

Amde, kamu Güvenlik Konseyi toplantısına duyulan ihtiyacı sorgulayarak, kuruma, ateşkesin yardım erişimini iyileştirmek için ilan edildiğini ve “dostlarımızı destek vermeye ve yararsız baskıyı azaltmaya teşvik etmesi gerektiğini” söyledi. Hükümetin ateşkesin diyaloğu da tetikleyeceğini umduğunu söyledi.

Thomas-Greenfield, çatışmanın taraflarını "bu anı yakalamaya" çağırdı ve başarısız olmaları halinde Etiyopya ve Afrika için yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı .

BM siyasi ve barış inşa işleri sorumlusu Rosemary DiCarlo, Eritre güçlerinin sınıra bitişik bölgelere çekildiğini ve komşu Amhara bölgesinden gelen güçlerin, ele geçirdikleri batı Tigray bölgelerinde kaldığını söyledi.

Konseye hitaben yaptığı konuşmada, "Kısacası, daha fazla çatışma ve güvenlik durumunda hızlı bir bozulma potansiyeli var, ki bu son derece endişe verici" diyerek TPLF'yi ateşkesi onaylamaya ve Eritre birliklerini tamamen geri çekmeye çağırdı.