Uluslararası güçlerin ihmalkâr yaklaşımlarından dolayı DAİŞ tehlikesi sürüyor. Kuzey ve Doğu Suriye’yi tekrar işgal girişiminde bulunan DAİŞ, bölgede saldırıları arttı. Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan 12 binden fazla DAİŞ’li 50 faklı ülkeye mensup. Durumun ciddiyetini her seferinde dile getiren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD), DAİŞ’li ve ailelerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması için birçok kez çağrılarda bulundu.

DAİŞ çetelerinin yargılanması için Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulması düşünülen uluslararası mahkemenin Afrika, Japonya ve birçok yerde örnekler de sunuldu. Tüm girişimlere rağmen uluslararası kamuoyu bu konuda somut bir adım atmadı. 

Artan DAİŞ saldırıları ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin statüsünün tanınması konularında Bask Parlamenteri Oihana Etxebarrieta, Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulundu. 

KURUMSAL MEŞRUTİYET 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ilk defa 20 Ekim 2021’de Katalonya Parlamentosu’nda oy çoğunluğuyla resmen tanındı. Bask Parlamentosu’nun Özerk Yönetim’i tanıması için çalıştıklarını ifade eden Bask Parlamentosu Parlamenteri Oihana Etxebarrieta, “Sosyal meşruiyeti var olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kurumsal meşruiyete ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

HESEKÊ SALDIRISI

DAIŞ’in Hesekê saldırısının uluslararası güçlerinin bölgeye verdiği az destekten kaynaklı olduğunu aktaran Oihana Etxebarrieta, “Bu tehlikenin son bulması için bu ortak sorunun uluslararası devletlerin sorumluluğunu yerine getirmeleri ve masaya yatırmaları gerekiyor” dedi.

‘DESTEKLEYECEĞİZ’

Kuzey ve Doğu Suriye halklarının direnişini selamlayan Oihana Etxebarrieta, hak ve barış adına başarılarla dolu bir yıl dileklerini iletti. Oihana Etxebarrieta, Özerk Yönetim’in mücadelesine değinerek şunları belirtti: “Mücadeleci bir güç olarak, karar alma ve politika yönetiminin mümkün olduğunca halka yakın ve onların tam katılımıyla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi hükümetinin mücadelesini her zaman destekleyeceğiz ve onların yanında yürümeye devam edeceğiz.”

ULUSLARARASI MAHKEME ÇAĞRISI 

DAIŞ çetelerinin Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne dönük saldırısının uluslararası toplumunun Kuzey ve Doğu Suriye'ye verilen az desteğin bir sonucu olarak değerlendiren Oihana Etxebarrieta, “Bundan sonra uluslararası devletler ve herkes sorumluluk almalı” ifadelerini kullandı.

Tüm insanlık için DAİŞ’e karşı savaşanların QSD ve Özerk Yönetim olduğunu hatırlatan Oihana Etxebarrieta, buna rağmen hiçbir devletin ne tutuklu çeteleri ne de çete ailelerini teslim aldığını söyledi. Herkesin sorumluk alması gerektiğini vurgulayan Oihana Etxebarrieta, “Bu çetelerin yargılanması için bir an önce uluslararası bir mahkeme kurulmalı. Bu mahkeme, ortak sorumluluğu masaya yatırabilmek için çok önemlidir” dedi.

STATÜSÜ TANINMALI 

Özerk Yönetim’in uluslararası düzeyde kurumsal olarak tam tanınması gerektiğine işaret eden Oihana Etxebarrieta, şunları ekledi: “Meşruiyet yerel vatandaşlıktan geldiği kadar, bu küreselleşmiş dünyada ilerlemek için ittifak olanakları ve enternasyonal bağlantıların yaratılmasın da gereklidir. Çoğunluğun karar verme hakkından yana olduğu (bağımsızlık süreçlerinden yana olanlar veya daha fazla özerklik isteyenler tarafından) bir parlamentonun tanınması imkânsız değildir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim statüsünün tanınması, farklı örgütler ve yerel hareketler tarafından dile getirilmiş bir taleptir. Bizler de bunun tanıtılmasından ve desteklenmesinden yanayız.”

Katalonya Parlamentosu’nun Özerk Yönetimi’nin tanımasının ardından Türkiye’nin İspanya’yı tehdit etmesine yönelik Oihana Etxebarrieta, şunu söyledi: “Açıktır ki Türk diplomasisi her nerede olursa olsun Kürt vatandaşlarının lehinde açıklama ve kararların peşindedir.”

Bask Parlamentosu’nun Özerk Yönetim’i tanımakla ortak kurumsal çalışma için yolları kolaylaştıracağını belirten Oihana Etxebarrieta, “Sosyal meşruiyeti olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimin kurumsal meşruiyete ihtiyacı var. Ama dediğim gibi siyasi grubum EH Bildu Bask Parlamentosunun statüyü kabul etmeleri için bu yönde çalışıyoruz” dedi.