Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Yunanistan merkezli özel bir televizyona yaptığı konuşmada “Türkiye her şeyi yanlış yaptı. Yalnız Avrupa'yı değil; herkesi karşısına almak için elinden geleni yaptı. Bunun da maliyeti vardır" dedi. BBC’de yer alan habere göre Schinas, 10-11 Aralık'ta toplanacak Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Türkiye'ye yönelik yaptırımların masaya yatırılacağından söz etti. Schinas, “Bu uygulamalar yalnız kısa vadeli değil; orta ve uzun vadeli olacak ve Türkiye'nin AB ve ABD ilişkileri yeniden değerlendirilecektir" dedi.

‘KRİTİK AŞAMADAYIZ’

Schinaz, "Son derece kritik bir aşamada bulunuyoruz. İlk devre AB'nin Aralık zirvesinde oynanacak. Ancak derin bir zamanlaması olacağından bunu daha geniş açıdan görmemiz lazım" ifadesini kullandı. Schinas, "Yunanistan'ın Türkiye konusunu Türk ve Yunan ilişkileri düzeyinden Türkiye-AB ilişkileri düzeyine çekmiş olmasının büyük bir diplomatik kazanım olduğunu" kaydetti.

MİÇOTAKİS: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, AB zirvesinden önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin, AB'nin tüm uyarılara rağmen Ağustos ayından bu yana Doğu Akdeniz'de tek taraflı hareket ettiğini belirtti. Miçotakis, “Yunan kıta sahanlığı üzerinde araştırmalar yapma ısrarının iyi komşuluk ilkelerine ve uluslararası hukuk ve deniz hukuku kurallarına aykırı olduğunu" kaydetti. Miçotakis, bu nedenle "AB'nin geçtiğimiz Ekim ayı zirvesinde yaptığı uyarı ve çağrılarına uymadığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırımların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu" belirtti.