Rûdaw muhabiri Rengin Şero, Cezire bölgesinden yola çıkan ABD askeri konvoyunun Til Temir ve Tewila ilçelerininden geçen M4 uluslararası karayolu üzerinden Kobani’ye geçtiğini söyledi.  

Konvoyda 4 Abrams tankı bulunduğunu ve askerlerin Sirrin askeri üssüne geçtikleri aktarılırken, konvoyla birlikte boş TIR’ların da Kobani’ye geçtiğini ve Sırrin’deki üssün boşaltılacağı bilgisini paylaştı.

M4 yolunun bir bölümünü Suriye ordusu, bir bölümünü Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve bir bölümünü de Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kontrol ediyor.

ABD konvoyu geçtiğimiz hafta Til Temir yakınlarında M4 yolu üzerinde saldırıya uğramış ancak herhangi bir kayıp yaşanmamıştı.

ABD'den Rojava'ya Abrams Tankları

ABD'nin, Rojava’nın Haseke bölgesine bağlı Til Temir kasabasına ilk kez Abrams tankları gönderdiği dün görüntülenmişti.

M4 Karayolu üzerinden Til Temir’e giden 20 askeri araç ve tanktan oluşan ABD askeri konvoyunda zırhlı araçların yanı sıra ilk kez Abrams tipi tanklar da görüntülenmiş

ABD, Rojava'ya yeniden konuşlanıyor

ABD ordusu, Rojava ve Kuzey Suriye'de bazı üslerine yeniden dönerken, askeri varlığını petrol sahalarının olduğu bölgelerde güçlendiriyor. ABD, Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşa terör örgütü IŞİD’e yönelik hava saldırılarıyla Eylül 2014’te dahil oldu. ABD, 2015’ten itibaren üs ve askeri noktalar kurma faaliyetine hız verdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen yıl “Suriye’deki askeri varlığını çekmek istediğini” açıklamasına rağmen Washington, bu ülkedeki askeri varlığını sürdürdü.