Geçtiğimiz seçimlerde Kürt siyasetinin az farkla iktidar adaylarına kaybettiği Van'ın Geveş ilçesinde, Yeniden Refah Partisi'nin de adaya göstermesi ile DEM Parti aha da iddialı hale geldi. Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti eşbaşkan adayları, Geveşlilerin artık değişim istediğini belirterek iddialı konuştu.

İş cinayeti: Bu yıl hayatını kaybeden Vanlı işçi sayısı 40'a ulaştı! İş cinayeti: Bu yıl hayatını kaybeden Vanlı işçi sayısı 40'a ulaştı!

Van'ın 27 bin nüfuslu Gevaş ilçesi tarihi ve turistik özellikleriyle öne çıkıyor. Artos Dağları’nın eteklerine kurulan ilçenin bir yüzü Van Gölü’ne bakıyor. Akhtamar Kilisesi, St.Thomas Kilisesi ve Nene Hatun Kümbetinin bulunduğu ilçe kentteki tek kayak merkezine de ev sahipliği yapıyor. Toprağının bereketli olduğu ilçe bu potansiyelden yararlanamıyor, son yıllarda üretim gerilediği için göç vermeye devam ediyor.

KÜRT SİYASETİ 2014'TE 7 OY FARKLA KAYBETTİ

AKP ve Kürt siyasetinin yarıştığı Gevaş'ta yerel seçimlerinden AKP galip çıkıyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2014 yerel seçimlerini 7 oy farkla kaybetti. 2019 yerel seçimlerinde ise AKP'nin adayı 821 oy farkla kazandı.

AKP-YRP REKABETİ DEM PARTİ'YE YARAYACAK

AKP, 31 Mart seçimlerinde mevcut başkan Murat Sezer ile yola devam etme kararı aldı. Bunun üzerine AKP'li eski belediye başkanı Nazmi Sezer ile önceki dönem ilçe başkanı Bedirhan Erdem istifa ederek Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) katıldı. Bedirhan Erdem, YRP’nin ilçe belediye başkan adayı oldu. Dengelerin lehine döndüğü DEM Parti ise deneyimli siyasetçi Rüknettin Hakan ile sağlıkçı Kübra Aktı’yı eşbaşkan adayı gösterdi. Seçim çalışmalarını sürdüren Hakan ve Aktı, 31 Mart için oldukça iddialı.

1.jpg

'SORUNLARI PROJELENDİRİP ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ'

DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayı Rüknettin Hakan, altyapıdan ekolojiye, tarımsal üretimden turizme birçok alanda yeterli çalışmanın yapılmadığını söyledi. Sorunları projelendirip çözüme kavuşturacaklarını belirten Hakan, "İlçenin altyapı ve yollarında büyük eksiklikler var. Bazı köylere hizmet bile götürülmemiş. Doğa ve ekoloji anlamında bir şey korunmamış. Yabani hayvanlar ve ağaçlar korunmamış. Üretim de yapılmamış. Kültür sanat alanında da bir üretim yok. Bizim mücadelemiz kültür sanat temelli olacak. Kadına dönük şiddet konusunda da bir şey yapılmamış. Gençler, öğrenciler için de durum böyle. Park sorunu var en başta. Engellilerin toplumsal yaşama katılımı konusunda da bir çalışma yapılmamış. Gevaş, her şeyin yetişebildiği bir yer. Şeker pancarı, tahıl ve fasulye yetişiyor. Bunların üretimini yapabilsek ayaklarımız üzerinde durabiliriz" dedi.

'KAYAK MERKEZİNDE NE TESİS VAR NE ULAŞIM'

Urartulardan, Keldanilerden veya Asurilerden kalan tarihi yapılar ve kiliseleri korumaya öncelik vereceklerini vurgulayan Hakan,"Temizlik açısında da kanalizasyon suları Van Gölü’ne akıyor. Van Gölü’ne akan bütün dereler, atıkları göle karıştırıyor. Bu anlamda göldeki balıklar da korunmuyor. Sorun nerede varsa orayla ilgileneceğiz. Van Gölü, kilise gibi korunabilecek tarihi yapılar korunmamış. Abalı'da kayak merkezimiz var ancak ne tesis var ne de ulaşım. Bu ve benzeri sorunları çözmek için önümüze koyduk. Ancak halkımıza yapamayacağız şeylerin vaadini vermeyeceğiz. İmkânlar dahilinde bu sorunları projelendirip çözeceğiz" diye konuştu.

4.jpg
DEM Parti Gevaş Belediye Eşbaşkan adayı Rüknettin Hakan

'GEVAŞ'IN YÜZDE 75'İ AKHTAMAR'I GÖRMEMİŞ'

İlçenin göç sorununa dikkat çeken eşbakan adayı Kübra Aktı da "Gençlere iş imkânı sağlanmayışı, köydeki insanlarımızın yol ve su sorunun olması, tarım ve hayvancılığın yapılamayacak kadar zorlaşması, meralardaki su sorunu gibi temel problemlerimiz var. Van Gölü çekiliyor. Hafızamız olan Van Gölü'nü koruyacağız. Akhtamar Kilisesi var korunması gereken tarihi bir yer. Girişler o kadar pahalı ki Gevaş’ın yüzde 75’i hâlâ görmemiş. Bizim amacımız Akhtamar, İn Köyü gibi var olan kilise gibi tarihi mekanları korumak ve halka açık hale getirmek" dedi.

'KADINLAR TOPLUMUN DIŞINDA İTİLMİŞ'

İlçede kadınların toplum dışına itildiğini söyleyen Aktı, bu durumu terse çevirmek için yaptıkları hazırlıkları şöyle anlatı:

“Toplumun yüzde 50’si kadın olmasına rağmen maalesef kadını göremiyoruz. Kadın toplumun dışında itilmiş. Şiddet gördüğünde başvuracağı bir yer yok. El emeğini sergileyecek bir yer yok. Kadına özgü kooperatifler yok. Aslında istenen şey kadının evden çıkmaması. İlçeye gelen kadınların dinleneceği, toplanacağı bir alan yok. Bizim amacımız, kadına yerel yönetimlerde rol ve misyon verilmesi. Sadece eş başkanlık sistemi ile de değil tüm köy ve mahallelerimizde kadınların ve gençlerin olduğu meclisler kurarak Gevaş’ın sorunlarını beraber çözmek istiyoruz. Yönetime doğrudan katılmalarını amaçlıyoruz. Çünkü toplumun yapı taşı kadındır. Ama maalesef Gevaş’ta evlerine kilitlenen bir hal almış. Bu yüzden Gevaş’a kadın eli değmeli."

3.jpg
DEM Parti Gevaş Belediye Eşbaşkan adayı Kübra Aktı

'KİME OY VERDİYSENİZ HİZMETİ ONDAN İSTEYİN DİYORLAR'

Devam eden bu sorunlara karşın Gevaş’ta gözle görülür bir hizmetin getirilmediğini kaydeden Aktı, "Dört, beş dönemdir AKP Gevaş’ı yönetiyor ama gözle görülen hiçbir şey yok. Köylere gittiğimizde içme suyundan yollara kadar birçok sorun var. Yapılan hizmetler belli yerlere yapılmış. Muhtarlarla konuştuğumuzda ‘sandıkta bu kadar oyunuz çıktı, kime oy vermişseniz gidin hizmeti ondan bekleyin’ dediklerini aktarıyorlar. Bankamatik memurlar var. Saat 08.00’de kartını basıyor, gidip gezdikten sonra saat 17.00’de tekrar gelip kartını basıyor ve bu şekilde maaş alıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Halkımıza bu reva görülmemeli. Biz çalışmak için geliyoruz oraya. Onların yaptıkları tek şey belediyedeki parayı, hizmeti kendi ailelerine peşkeş çekmek, bunun dışında halka yaptıkları bir hizmet yok. Halkımız bunu hak etmiyor" dedi.

'GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'

Köylerde hâlâ sağlık ocağı olmadığını vurgulayan Aktı, "Bir iğne yaptırmak için bile Gevaş merkeze geliyorlar. Ya da sağlık ocağı var ama doktor yok. Evet, belki bizim böyle bir imkânımız yok ama bu hizmetin gitmesini sağlama yönünde çaba göstermek zorundayız. Tarım arazilerimiz çok fazla ve verimli. Bunu konuda halka alan açmak lazım. Su götürmek, yollarını yapmak zorundayız. Halkın ürettiklerin tanıtımını ve satışını yapmak için de bir pazar alanı oluşturmak gerekiyor. Bunları yapmazsak göç daha da artıyor. Köylere gidiyoruz iki üç ev var. Gençler ve kadınlar çalışmaya gidiyorlar. Her genç kendi toprağında yaşamalı. Bugün inşaatlarda maalesef çoğu zaman ya yaralanıyor ya da ölüyorlar. Oysa Gevaş’ın toprağı çok verimli. Turizm açısından yine öyle. Bu hizmeti yaptığımızda arkadaşlarımız kendi yaşam alanlarından kolay kolay kopmayacak. Hizmet olmadığında bu göçlerin önüne geçilmiyor" diye konuştu.

33333.jpg

‘BELEDİYENİN BORCU OLDUKÇA BÜYÜK'

Belediyedeki yolsuzluklara ve usulsüzlüklere dikkat çeken Hakan da şunları söyledi:

"Halihazırda belediyede çalışan üç kişi, belediyenin hurdasını 4 milyona satmış, sadece hurdadan söz ediyorum. Birçok kişi belediyede iş sahibi yapılmış. Bunların belgeleri elimizde mevcut. Anlatılana göre belediyenin borcu oldukça büyük. Şu an minibüs duraklarını yeniden kent merkezine almaya çalışıyorlar. Bunu vaat etmişler. Yıllardır yapmadıkları bu şeyi yaparak yarın öbür gün yönetime gelecek büyükşehir belediyesi eş başkanları ile insanları yüz yüze getirmeyi amaçlıyorlar."

'SADECE DEM PARTİ DEĞİL HALK KAZANACAK'

Halka güvendiklerini ve kazanmakta iddialı olduklarını vurgulayan Aktı, "Biz halkımıza, gençlerimize ve kadınlarımıza güveniyoruz. Evlerine gittiğimizde bizi bağrına basıyorlar. Bizim kazanma iddiamız nettir. Diğer seçimleri küçük farklarla kaybettik. Kazanacak olan Gevaş halkıdır. Kazanan kadınlar, çocuklar; kazanan tarım, hayvancılık ve turizm olacak. Sadece siyaseten DEM Parti kazanmayacak. Biz bu toprağın gençleri, kadınları ve yaşlılarıyız. Bu toprakların insanlarıyız. Bizler kazanacağız" dedi.

'GEVAŞ DEĞİŞİM İSTİYOR'

İlçe halkının değişim istediğine dikkat çeken Hakan da "Biz halkımıza inanıyoruz. Durumumuz şu an çok iyi. Bu süreçte Gevaş halkının bizlere karşı çok sıcak bir yaklaşımı var. Güzel karşılıyorlar. Daha önce ‘oy vermezseniz size hizmet getirmeyeceğiz’ deniliyordu insanlara. Cumhurbaşkanı bunu söylüyorsa Gevaş’ta neler söyleneceğini siz düşünün artık. Şimdiye kadar bu yönlü bir baskı bizim halkımızın üzerinde de vardı. İlçede değişimin sağlanmasını ve belediyelerin hırsız ve talancılardan kurtulmasını istiyorlar. Biz, halkımızın güven ve desteğine inanıyoruz. Bu sefer bizler Gevaş’ta büyük bir farkla kazanacağız" diye konuştu.