Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin dün gerçekleşen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında alınan kararları HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

ARALIK AYI KATLİAMLARI 

Doğan, Mereş Katliamı ile “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında cezaevlerine dönük gerçekleşen saldırının yıl dönümünde katledilenleri andı. Doğan, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının işletilemediğini ancak Türkiye’de durumun böyle olmadığını söyledi.

Doğan, Şirnex'in Silopiya (Silopi) ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında katledilen ve cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet Ana'yı da hatırlattı. Doğan, "Oğlu cenazesini almaya gitti ancak ateş açıldı ve yaralandı. Eşi almaya gitti ona da ateş açıldı o da yaralandı. Ne dendi? Sokağa çıkma yasağı var denildi” diye belirtti.

BATIDA ADAY GÖSTERİLECEK YERLER

MYK’nin yerel seçimlere ilişkin kararlarını da paylaşan Doğan, batı kentlerinde aday çıkartacakları 27 ilçeyi paylaştı Söz konusu ilçeler şöyle: "Adana’nın Ceyhan, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri; Antalya’nın Kepez ilçesi; Mersin'in Akdeniz, Toroslar ve Tarsus ilçeleri; İstanbul’da Esenyurt, Sancaktepe, Adalar ve Sultanbeyli ilçeleri; Aydın'ın Didim, Efeler, Germencik ve Söke ilçeleri; Konya'nın Cihanbeyli ve Kulu ilçeleri; Kocaeli'nin Dilovası ilçesi İzmir Torbalı, Bayraklı ve Menemen ilçeleri; Manisa'nın Gölmarmara, Turgutlu ve Yunus Emre ilçeleri; Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi; Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri."

Doğan, daha sonra da aday çıkarılacak farklı il ve ilçeler olacağını söyledi. 

KENT UZLAŞISI ÇAĞRISI

Doğan, "Kent Uzlaşı" yöntemi ile kentleri yönetmeye talip olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Kentleri var edenlere sesleniyoruz, kadınlara sesleniyoruz, gençlere sesleniyoruz, emekçilere sesleniyoruz, öğrencilere, engellilere, işçilere sesleniyoruz; kent hakkı için bir arada demokratik, ekolojik kentler yaratmak isteyen herkese sesleniyoruz. Aslında kent uzlaşısı bir çağrıdır. Sivil toplum örgütlerine, odalara, barolara, demokratik kitle örgütlerine, yani bir kenti var eden tüm sosyal ve siyasal dinamiklere, tüm toplumsal dokulara. 'Gelin kentlerimizi birlikte onaralım, iyileştirelim, inşa edelim' diyoruz. Yıllardır yaralı kentleri özgürleştirelim diyoruz. Bu, aynı zamanda bizim yerel yönetimler anlayışımızın, demokratik yerel yönetimler anlayışımızı da yayma tüm toplumsal katmanlara ve kesimlere ulaştırma çabası. 'Kent benimdir' diyen herkesin kent uzlaşı ile beraber kazanmaya davet ediyoruz."

‘DEMOKRASİ KAVŞAĞINDA BULUŞABİLİRİZ’

Kent Uzlaşısı'nın "yaşanabilir, demokratik, ekolojik, özgür kentler ve yeni buluşmalar için bir fırsat" olabileceğini belirten Doğan, Kürt sorunu, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve partililer hakkındaki davalarla yerel seçimlere doğru gidildiğini ifade etti. Doğan, "Çözülemeyen bir demokrasi meselesiyle gidiyoruz. O yüzden DEM Parti için yerel seçimler yalnızca bir belediye seçiminde ibaret değildir" dedi. 

'YENİ BİR SOLUK OLMAK İSTİYORUZ'

"Yeni buluşmalarla, daha da güçlenerek ve çoğalarak bir demokrasi kavşağında buluşabiliriz” diyen Doğan, "Kent uzlaşısı bizim için aynı zamanda bir toplumsal sözleşmedir. Kent uzlaşısı; merkezin kontrolü altında ezildiğini düşünen ve ezilmek istemeyen, kendi kaderini belirleyen, halkın iradesini güçlü kentler aracılığıyla yerel demokrasiye yansıtan yeni bir dönemin habercisi. Kent uzlaşısı ile aslında Türkiye’nin her yerine demokratik bir nefes ve soluk olmak istiyoruz” dedi.

BAŞVURU SÜRESİ 5 GÜN DAHA UZATILDI

Doğan, aday adaylığı başvuru süresini bir kez daha uzattıklarını belirtti. Doğan, “Daha önce 20 Aralık’a kadar uzatmıştık. Şimdi 5 gün daha uzatıyoruz. Bir kez daha çağrı yapıyoruz; Gelin birlikte kazanalım kent uzlaşısı ile kentlerimizi halklar yönetsin” dedi.

CHP’YE DESTEK İDDİALARINI YALANLADI

Kobanê davası dünya basınında: ‘Karar, siyasi gerilimleri körükleyebilir’ Kobanê davası dünya basınında: ‘Karar, siyasi gerilimleri körükleyebilir’

DEM Parti'nin CHP’ye destek vereceğine dair çıkan haberleri de yalanlayan Doğan, şunları söyledi: “Siyasi parti tarafından açıklanan ve ilgili kurullar tarafından yapılan bilgilendirmeler ve açıklamalar dışındakilerin tamamı spekülatif ve algı yaratmaya yöneliktir. Kent uzlaşısı ile halklar kazanacak derken biz aslında herhangi bir siyasi partiye işaret ederek çağrı yapmıyoruz. Buradan çağrımız lütfen öyle anlaşılmasın. Siyasi partileri aşan bir toplumsal dinamiğe çağrı yapıyoruz."