Kadına yönelik şiddet sistematik bir şekilde devam ederken, kadınlara yönelik katliamlarda da her geçen gün artış yaşanıyor. Ajansımızın 2023 yılı verilerine göre 320 kadın katledildi, 189 kadın da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 2024 yılının ilk ayı Ocak’ta ay bitmeden 17 kadın katledildi. Kadına yönelik şiddetin yaşandığı kentlerden biri olan alan 2023 yılında 462 Adli Yardım Bürosu’na başvurduğu Wan’da çalışma yürüten Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Zeynep Kaya kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

‘Fail aklanacağını biliyor’

Kadınlara ve çocuklara yönelik artan şiddetin iktidarın politikaları ile bağlantılı olduğunu ve belirten Zeynep, “Neredeyse güne kadın ve çocuk katliamıyla uyanıyoruz, en büyük sebebi de cezasızlık politikası” dedi. Geçtiğimiz hafta Artemêt (Edremit) ilçesinde İbrahim Atiş isimli erkeğin Saime Atiş’i katletmesini hatırlatan Zeynep,  “Fail katlettikten sonra ‘bana bir şey olmaz’ diyerek gidip kolluğa teslim oldu. Çünkü kendisine hiçbir şeyin olmayacağını takacağı kravat ve giyeceği takım elbise ile de aklanacağını biliyor” ifadelerini kullandı.

‘Çocuklar, kadınlar ölmesin diyen bizlere ceza verilirken, Musa Orhanlar aklandı’  

“Failler yi hal indirimi alarak kısa bir süre sonra aklanacaklarından emin oldukları için de teslim olmaktan çekinmiyorlar” diyen Zeynep, devamla şunları dile getirdi: “Failler mahkemelere gittiklerinde yine aklanmaya çalışılıyor ve yine cezasızlık politikaları uygulanıyor. Biz bunu yıllar önce Musa Orhan örneğinde net olarak gördük. Musa Orhan, ipek Er’in ölümüne neden oldu ve Musa Orhan adliyenin, emniyetin, cezaevinin ön kapısından girip arka kapısından çıkarıldı. Bizler hepimiz yargılanırken ‘kadınlar ölmesin, çocuklar ölmesin, tecavüze uğramasın’ dediğimiz için yargılanırken, orada o katliamı yapan kişiler devletin eliyle aklanıp evlerine geri döndü.” 

Kadın ve çocuğa yönelik suç işleyenler bırakılıyor

Yargının kadına yönelik şiddete karşı mücadele yürüten kişileri gözaltı operasyonları ve tutuklamayla cezalandırdığını söyleyen Zeynep, torba yasalarla kadın katillerinin, çocuklara yönelik suç işleyenlerin serbest bıraktığını belirtti. 

Duyarlılık çağrısı

Kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddete karşı mücadelelerini her alan da yükselteceklerini vurgulayan Zeynep, “Herkes yanındaki, sokağındaki, mahallesindeki şiddete uğrayan kadına, ‘kadın yoldaşlığıyla’ el versin. Kimse cesaret bulup bir kadının başına silah dayayıp karakola gidemesin o cesareti bulamasın. Bütün kadın arkadaşları bu mücadele etrafında kenetlenmesini bekliyoruz” sözleri ile herkesi kadına yönelik şiddete karşı duyarlı olmaya çağırdı. 

Katledilen kadınlar

Yeni yılın ilk ayı bitmeden Kurdistan ve Türkiye’de katledilen kadınlar: 

* Manisa’da tek başına yaşayan 85 yaşındaki Ulviye Eskici, komşusu Tolga K. adlı fail tarafından kesici aletle katledildi.

* Mêrdîn’de (Mardin) Şiyar Ecevit isimli erkek evli olduğu Vatfa Ecevit’i kesici aletle katletti.

* İstanbul’da fail Enis Kurtuluş suikast silahıyla Nazlı Elmas’ı katletti.

* Adana’da Fahriye Kaya oğlu Nurettin Kaya tarafından ateşli silahla katledildi.

* Manisa’da Zübeyir Yıldız isimli erkek Melike Akpınar’ı ateşli silahla katletti.

* Sakarya’da komiser olarak görev yapan İlker Ünal isimli erkek kızı Ayşegül Oğuz ve boşanma aşamasında olduğu Nesrin Ünal’ı ateşli silahla  katletti.

* Urfa’da Hicret Can, M.S. adlı erkek tarafından ateşli silahla katledildi. 

* Antalya’da Yılmaz Gündüz adlı erkek Burcu Gezersoy’u kesici aletle katletti.

* İstanbul’da Ahmet Taşan isimli erkek Kader İrgören’i katletti.

* Giresun’da Şengül Yeşilkaya, İsmail Yılmaz isimli erkek tarafından katledildi. Failinin cezaevinden yeni çıktığı kaydedildi.

* Bursa’da Yılmaz Akçağır isimli erkek evli olduğu Petek Akçağır’ı kesici aletle katletti.

* Aydın’da Şule Karamercan boşandığı Aydın Aksakdemir imisli erkek tarafından ateşli silahla katledildi.  

* Amed’de evinde kesici aletle şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Pervin Bal’ın ölümüyle ilgili evli olduğu N.B. gözaltına alındı.

* Mersin’de Serap Biçer, evli olduğu Murat Biçer tarafından kesici aletle katledildi. Fail 8 ay önce cezaevinden çıktığı öğrenildi. 

* Wan’da İbrahim Atiş, Saime Atiş’ı katletti. 

 * Kocaeli’de Tülay Dağaşan, boşandığı Şefik Karaali isimli erkek tarafından katledildi. 

Jinnews Haber Ajansı