Van'da 21 Mart Pazar günü kale eteklerinde bulunan alanda gerçekleştirilecek olan kutlamalar için hummalı bir çalışma yürütülüyor. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilecek kutlamalar için şimdiye kadar birçok ilçe ve mahalle ziyaret edilerek, yurttaşlar Newroz'a davet edildi. Kutlamalara katılmaya hazırlanan yurttaşlar, bu yıl PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, anadil ve ulusal birlik talepleriyle alanda olacaklarını belirtti.  

BİRLİK VE ÖZGÜRLÜK

Newroz'un Kürtler için farklı bir anlamı ve yeri olduğunu kaydeden Papir Kurt, bundan kaynaklı kutlamalara katılımın önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu yılki kutlamalarda barış talep edeceklerini aktaran Kurt, "Bu anlamda Abdullah Öcalan için de özgürlük istiyorum. Kürtler için kazanımların olmasını ve huzur ortamının olmasını diliyorum. Newroz, birlik, başarı ve özgürlük demektir. Böylesi önemli bir günde 7’den 70’e herkesin Newroza katılım yapması gerekiyor. Newroz'da bütün Kürtler birlik olmalı" diye konuştu.  

COŞKU SÜRECEK

Yöresel kıyafetlerle kutlamalara katılacağını ifade eden Zübeyir Orhan, geçmiş dönemlerdeki coşku ve gelenekleri bu yıl da sürdüreceklerini kaydetti. Orhan, "Sabah yöresel kıyafetlerimizi giyerek hep beraber alana gideceğiz. Bizim adetler hep böyle. Newroz'un bizdeki önemi farklı. Büyüklerimizden bugüne kadar hep renkli ve coşkulu geçirdik. Şimdiden herkesin Nevroz'unu kutlarım" dedi. 

Bu yılki Newroz'dan beklentilerinin başında barış ortamının sağlanması ve Öcalan'ın özgürlüğünün geldiğini aktaran Orhan, "Kürtlerin haklı talepleri var. Kürtlerin kimlik talebi kabul edilmeli. Okullarda Kürtçe ders verilmeli. Bunun yanında Kürtler de birlik olmalı" diye seslendi. 

BARIŞ İÇİN ALANLARA

Küçük yaşlardan bu yan kutlamalara katıldığını anlatan Ayşe Akdoğan, bu yılki Newroz'da barış için alanda olacaklarını ifade etti. Akdoğan, “Kendimi bildim bileli Nevroz'a giderim. Geçen yıl Irak'ta kutladım. Bu yıl da burada. Güzel geçmesini umuyorum. Artık insanlar ölmesin ve özgürlük olsun. Kürtlerin hakları tanınsın" şeklinde konuştu.  

'SESİMİZ TUTUKLULARA ULAŞMALI'

Herkesin Newroz'unu kutlayan Hanım Çolli, geçmiş yıllardaki kutlamalara işaret ederek, "Çocukken çoraplarımızın içine defter, kalem gibi şeyler koyardık. Bizim adetlerimizdendi; Buğdayları ateşte kavurur içine bırakırdık. Bazıları yumurta bırakırdı. Bu şekilde kutlanırdı" dedi. 

Newroz'un yeni yaşamın müjdecisi olduğuna dikkati çeken Mahmut Pala, alanlarda Kürtçe ve Kürt kültürüne sahip çıkacaklarını vurguladı. Pala, "Newroz halkların zulme karşı başkaldırışıdır. Bu ruh ile herkes Newroz'a katılmalıdır" çağrısı yaptı.  

21 Mart'ta gür bir ateş yakacaklarını söyleyen Fedli Kayhan ise şunları söyledi: "Bu newroz Kürt halkının ve diğer halklarına özgürlüğüne vesile olmalı. Sesimizi şuan cezaevlerinde tecride karşı sürdürülen açlık grevindeki tutuklulara ulaştırmalıyız. Korkmadığımızı kale eteklerinde yakacağımız ateş ile göstereceğiz."(Van/MA)