ÖHD Wan Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya çok sayıda ÖHD’li avukat katıldı. Açıklama metnini ÖHD Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık, okudu. Işık, gözaltıların insan hakları temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

İktidarın yaklaşan seçimlerle kaybetme korkusuyla yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeyi amaçladığını ifade eden Işık, ÖHD’li avukatlar olarak baskılara boyun eğemeyeceklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Amed merkezli soruşturma kapsamında 21 ilde yapılan ev baskınlarında, aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi, hukukçunun da bulunduğu 100’ün üstünde kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlere, “örgüt üyeliği” iddiası yöneltiliyor. Soruşturma kapsamında halen birçok kişi hakkında yakalama kararı olduğu belirtiliyor.

Gözaltı operasyonlarına ilişkin birçok kentte tepki açıklaması yapıldı. 

ANKARA  

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube, Toplumsal Hukuk, Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular derneği üyesi avukatlar ve Ankara Barosu yöneticileri, Amed merkezli gözaltılara ilişkin Ankara Adliyesi'nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara 3’ncü bölge 2’nci sıra milletvekili adayı Alişan Şahin ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan da katıldı. Açıklama öncesinde adliye önüne birçok çevik kuvvet ekibi ve emniyet şube görevlisi polis sevk edildi. Açıklama yapmak isteyen avukatlar, polisler tarafından saldırıya uğrarken, taşıdıkları “Savunma Yargılanamaz” yazılı pankart ise ellerinden alındı.

Polis saldırısına maruz kalan avukatlar, pankartlarını geri aldıktan sonra Adliye binası içinde yürüyüşle Ankara Barosu’nun bulunduğu 5’inci kata çıktı. Yürüyüş ve açıklama esnasında, polisler tarafından alınan ve buruşturulan, “Savunma Yargılanamaz” pankartı taşınırken, sık sık “Savunma susmadı susmayacak”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

‘14 MAYIS YAKLAŞTIKÇA YARGI TACİZİ ARTTI’

Yapılan açıklamada ÖHD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Kurt söz aldı. Kurt, ev baskınlarıyla alınan meslektaşlarının haber verilmesi halinde ifade verebilecek durumda olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam etmiştir. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Dernek üyelerimiz ile beraber Kürt basın emekçileri, siyasetçiler ve sanatçılar da gözaltına alınmıştır. 14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettiği politikayla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir.”

Kurt, yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak avukatlık mesleğinin yargılanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek şunları kaydetti: “Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz. Aşağıda güvenlik şube tarafından keyfi bir engelleme ile karşılaştık. Tüm meslektaşlarımıza fiziken ve sözlü olarak saldırıda bulundu. Ankara’da yıllardır bu keyfi yasakların sonuna gelindiğini bizler kadar onlar da biliyor. Biz buradayız. Bizler kazanacağız sizler gideceksiniz.”

EMEP'TEN AÇIKLAMA

Emek Partisi (EMEP) gözaltılara yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada “Kimse, kendisine muhalefet ve rekabet ettiği için diğer partilerin çalışmalarını, propagandasını engellemeye, siyasi kadrolarını susturmaya, kamuoyu oluşturan kaynakları kurutmaya kalkışmasın. Bu pervasızlık sökmeyecek, yapanın yanına da kâr kalmayacaktır. Dünya halkları böyle faşizan yöntemlerin üstesinden gelmiştir, ülkemizde de gelecektir” denildi.

Seçimlere 19 gün kaldığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Diyarbakır, Mardin, Batman ve Urfa’da aralarında avukatların, gazetecilerin ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması iktidarın, gerilim siyasetinin düğmesine bastığını gösteriyor. Her seçim döneminde veya iç ve dış siyasetin kritik dönemeçlerinde bu gerilim siyasetinden medet uman siyasi iktidar gazeteci, siyasetçi ve hukukçulara yönelik bu operasyonla halkın bilgilenme, savunma ve kanaat oluştururken başvurduğu kaynakları kurutmaya çalışmaktadır.

‘PROVAKOSYANLAR SÖKMEZ’

14 Mayıs seçimlerine doğru toplumsal destek düzeyinin giderek gerilediğinin farkında olan ‘tek adam rejimi’ için bu seçimler neredeyse bir varlık-yokluk sorunu haline gelmiştir. Ekonominin alarm verdiği, deprem felaketinin yaralarının hala kanadığı, işsizlik ve açlığın yaygınlaştığı bu koşullarda dikkatleri olağan düşmana çevirmek için operasyonlara kalkışan iktidar, bu yolla kayıp oylarını telafi edeceğini zannetmektedir. Bütün bunların toplum tarafından kaygıyla beklendiği zaten açıktır. Dolayısıyla gözaltılar sürpriz olmamıştır. Ancak ne yapılırsa yapılsın tek adam iktidarının sonu görünmüştür. Bu provokasyonlar sökmeyecektir.  

'GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN"

Tam da bu nedenle partimiz emekçileri, seçimleri güvensiz bir ortamda yapmak için gerilim senaryolarını devreye sokan iktidarın planını boşa çıkartmaya çağırmaktadır. Oylarımıza sahip çıkacağız, seçim güvenliğimizi sağlamak için var gücümüzle çalışacağız. Gözaltılar derhal serbest bırakılmalıdır."

RIHA

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Urfa Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl örgütleri, HDP Riha Milletvekili Nusretin Maçin, Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili adayları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Riha Şubeler Platformu, Tabip Odası Riha Şubesi’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ' 

Açıklamada konuşan ÖHD Riha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” dedi. 

Öyke, siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını belirterek, “Baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

Açıklama, “Savunma susmadı, susmayacak” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile sonlandı. 

İZMİR

ÖHD İzmir Şubesi, İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz. Kaybedeceksiniz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Savunma susmadı susmayacak" ve "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayları, Yeşil Sol Parti ve HDP yöneticileri, kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerini ve çok sayıda avukat katıldı. 

Açıklamada konuşan ÖHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Velat Zeren, "14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada söz alan İHD, ÇHD ve İzmir Barosu yöneticileri de bu gözaltıların seçim güvenliğine yönelik olduğunu vurguladı. Bu saldırıların karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen hukukçular, gözaltına alınanların yerine kendilerinin sevim güvenliği için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. 

SÊRT 

Sêrt’te, Yeşil Sol Parti merkez ilçe binası önünde yapılan açıklamaya, milletvekili adayları Tuncer Bakırhan, Abdullah Çetin, Sebahat Erdoğan Sarıtaş ve HDP milletvekili Sıdık Taş katıldı. Açıklamada konuşan Taş, gözaltıların siyasi kırım operasyonu olduğunu belirterek, "AKP'nin korkusu var. Korktuğu için ve seçim yaklaştığı için, bu bir seçim operasyonudur. Bu da onların gidişini ifade ediyor. Bu operasyonlar karşısında bir adım bile geri atmayacağız. Halkımıza, basına, arkadaşlarımıza karşı yapılan bu operasyonları kınıyoruz" diye konuştu. 

  

İSTANBUL  

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), gözaltı operasyonuna yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Devrimci-demokratik güçlerin kendisi için ne kadar ‘tehlikeli’ olduklarını iyi bilen faşist şeflik rejimi her seçim öncesi olduğu gibi 14 Mayıs seçimlerine de halkın örgütlü güçlerini teslim alarak girmek istiyor. İşçi sınıfı ve ezilen halklarımızı faşizmin saldırganlığına, eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastırma politikasını boşa çıkartmak için birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılsın. Bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız.”

DÎLOK

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi, adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dîlok İl yönetimlerinin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. 

Açıklamada ÖHD Antep Şube Eşbaşkanı Mustafa Yalçın konuştu. 14 Mayıs yaklaşırken AKP-MHP’nin iktidarını kaybedeceği korkusuyla saldırılarına devam ettiğini belirten Yalçın, “Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini, avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” dedi. 

‘BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Yargının giderek siyasallaştığını ifade eden Yalçın, “Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutuldudunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarin son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

WAN

ÖHD Wan Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya çok sayıda ÖHD’li avukat katıldı. Açıklama metnini ÖHD Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık, okudu. Işık, gözaltıların insan hakları temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

İktidarın yaklaşan seçimlerle kaybetme korkusuyla yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hale getirmeyi amaçladığını ifade eden Işık, ÖHD’li avukatlar olarak baskılara boyun eğemeyeceklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

MANİSA

Yeşil Sol Parti, Manisa İl Örgütü, Amed merkezli gerçekleşen gözaltı saldırısına yönelik Halkların Demokratik Partisi (HDP) Saruhanlı ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Açıklamada konuşan HDP Manisa İl Eş Başkanı Giyasettin Eralp “Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz. Biz buradayız ve mutlaka kazanacağız” dedi.

MERSİN

ÖHD Mersin Şubesi ve Yeşil Sol Parti Mersin İl Örgütü, de Amed merkezli operasyona tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlenen açıklamada “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, operasyonların amacına asla ulaşamayacağını, dönemi bitmiş iktidarın son 19 günlük sürecinin olduğunu ifade etti. 

ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” diye konuştu.

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili adayı Perihan Koca ise, yaşanılan süreci "siyasi bir soykırım operasyonu" olarak tanımladı. Koca, iktidarın tüm baskılarına rağmen boyun eğmeyeceklerini belirterek, “Ne yaparlarsa yapsınlar siyasi operasyonlarla rehin aldıkları arkadaşlarımızı geri alacağız” dedi.

BURSA 

ÖHD Bursa Şubesi de, aynı kapsamda açıklama yaparak, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettiği politikayla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Bizler, Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, üyelerimiz şahsında avukatlık mesleğinin yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz.”

MÊRDÎN

Mêrdîn’de Kızıltepe Adliyesi önünde bir araya gelen Mêrdîn Barosu avukatları da yaptıkları açıklamayla gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. 

Avukatlar adına açıklama metnini Mêrdîn Barosu Başkanı İsmail Elik okudu. Elik, Mêrdîn Barosu üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda avukatın, basın emekçisi, sanatçı, sivil toplum örgütü üyesi ve insan hakları savunucusunun evlerine yapılan baskınla gözaltına alındığını anımsatarak, “Bu gözaltılar ile temel hak ve özgürlüklere, yaklaşan seçimler nedeniyle son derece keyfi bir biçimde müdahale edilmiş, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek ve sivil toplum örgütleri yargı eliyle hedef alınmış, yakalama, gözaltı, tutuklama gibi uygulamalar hak savunucuları üzerinde bir ceza tehdidi olarak kullanılmıştır” dedi

KANUNA AYKIRI

Gözaltına alınan meslektaşlarının konutlarının aranması işlemlerinde 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesi gereği aramalarda hazır bulunması gereken Baro temsilcisi ve Cumhuriyet savcısı olmadan arama işlemleri hukuka aykırı bir şekilde icra edildiğini ifade eden Elik, “Mardin Barosu olarak, Meslektaşlarımıza ve diğer aktivistlere yönelik siyasal iktidarın yargıyı cezalandırma aygıtı olarak kullanmasını, soruşturma kapsamında keyfi biçimde alınan müdafi ile görüşme hakkı ve dosyayı inceleme hakkının kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Meslektaşlarımıza, hak savunucularına, basın emekçilerine, sanatçılara, meslek ve sivil toplum örgütlerine yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici, keyfi uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti. 

ŞIRNEX  

Şirnex’te, Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Örgütleri, HDP Şirnex Milletvekilileri Nuran İmir ve Hasan Özgüneş ile çok sayıda kişinin katılımıyla HDP Şirnex il binasında açıklama yapıldı.  Açıklamada konuşan HDP’li vekil Hasan Özgüneş, operasyonun seçim öncesi yapılan bir provokasyon girişimi olduğunu ifade etti. Özgüneş, AKP’nin 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde yaptıklarını hatırlatarak, “Buradaki amacı seçim öncesi yapılan bir provokasyon olarak nitelendiriyoruz. 7 Haziran 2015'te AKP seçimde kaybedeceğini bildiği için halk arasında bir kriz çıkardı ve karanlık güçler tarafından birçok katliam yaptı. Tekrar kaybedeceklerini bildikleri için, önümüzdeki seçimde de halkımıza 20 yıldır yaptıkları uygulamaları, seçim arifesinde tekrar yapıyorlar. Bu ilk gözaltılar değil daha öncede arkadaşlarımız gözaltına alındı. Daha önce çok provokasyon girişimi oldu. Halkımız provokasyona gelmemeli ve halkımız bu konuda dikkatli olmalı. Yapılan operasyon emek ve özgürlüğe karşı yapıldı. Yurtsever ve demokrat halkımız gözaltına alındı. Ama AKP hükümeti bunu iyi bilmeli; siz ne yaparsanız yapın kaybedeceksiniz. Biz sizin provokasyonla, tutuklamalarla kazanmanıza izin vermeyeceğiz" dedi.

ADANA

Adana'da Emek ve Özgürlük İttifakı, İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşenlerinin yanı sıra DBP, TJA, İHD ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" pankartının açıldığı açıklamada, sık sık "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "AKP halka hesap verecek sloganı atıldı. 

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

Açıklamada basın metnini okuyan HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarının, yaşadığı panik ve korkuyla partilerine, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ettiğini vurguladı. Saldırıların iktidarın sonu olacağını belirten Kaya, “Korkuyorlar. Çünkü gidecekler ve gideceklerini kendileri de biliyorlar. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın toplum üzerinde yaydığı umut ve aydınlık ışığı, Saray’ın karanlığını dağıtacaktır" dedi.

SEÇİMİ KAZANMA OPERASYONU

Kaya’nın ardından konuşan Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayı Tülay Hatimoğulları, AKP iktidarının kaybetmeye eşiğinde olduğunu ve bu nedenle şafak operasyonlarına başvurduğunu dile getirerek, bu operasyonun AKP'nin güçsüzlüğünün ve kaybedeceğinin göstergesi olduğunu vurguladı. 

Son olarak konuşan Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayı Mehmet Karakış, tüm baskı, saldırı, gözaltı, tutuklama ve katledilmelere karşı mücadele edip, kazanacaklarını dile getirdi.

BEDLÎS

Yeşil Sol Parti, HDP, DBP ve birçok sivil toplum örgütü Bedlîs’in Tetwan ilçesinde, Amed merkezli 21 kentte yürütülen operasyona tepki açıklaması yaptı.  “Baskı ve Operasyonlar Mücadelemizi Durduramaz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Basın açıklamasını okuyan HDP Tetwan İlçe Eşbaşkanı Murat Şahin, “Hiçbir şekilde çalışmalarımızdan geri durmayacağız. Çalışmalarımızı daha da büyüterek Kürt halkına saldıranlara karşı Yeşil Sol Parti’yi destekleyerek, sürdüreceğiz. Siz ne yaparsanız yapın, size boyun eğmeyeceğiz. Kürt halkı 20 gün sonra sizi sandığa gömecektir” dedi.   

ÎDIR

Îdir’de, Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarının katılımıyla açıklama yapıldı. Burada konuşan milletvekili adayı Yılmaz Hun, “Bu operasyon siyasi soykırım operasyonudur” diyerek, mücadeleden geri durmayacaklarını söyledi. 

COLEMÊRG

ÖHD Colemêrg Şubesi, Yüksekova Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve birçok avukat katıldı. Açıklama da bulunan hukukçular adına ÖHD Colemêrg şubesi Eşbaşkanı Cevahir Ağrali konuştu. Ağrali, “Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini avukatlar, hakikati ortaya çıkarmaya çalışan basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinden de sürdürmeye devam etmiştir. Siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimi devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” dedi.

WAN

Wan Emek ve Demokrasi Platformu da Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, platform bileşenleri, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları, Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, gazeteciler ve onlarca yurttaş katıldı. Açıklamada, sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Özgür basın susturulamaz” ve “Savunma susturulamaz” sloganları atıldı. Açıklamada, Yeni Yaşam gazetesi, Xwebûn gazetesi taşındı. Platforma adına açıklamayı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan Şube avukatı Ebru Demirtepe okudu.