Van'ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahalle Muhtarı Ayhan Komi ile Şabaniye Mahalle Muhtarı Çetin Bilir, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli'nin şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde görevlerinden alındı.  Muhtar seçtikleri isimlerin görevlerinden alınmasına tepki gösteren her iki mahalle sakinleri, muhtarlarının yeniden göreve dönmesini istiyor. 

HALKTAN TEPKİ

Muhtarlarının tekrar geri dönmesi gerektiğini belirten mahalle halkından Meliha Kızıltaş, “Muhtarımız anlayışlı ve demokrat bir insandır. Eğer gerçekten mahalleli muhtarı istemeseydi seçer miydi? Bu zulüm nereye kadar sürecek? Devlet artık bu yanlış davranışlardan uzak dursun. Hak ne ise onun yerine getirsinler. Hiçbir şekilde muhtara atanan kayyumu kabul etmeyeceğiz” dedi. Mahalleli Azime Kumru da, “Kendi irademizle muhtarımızı seçtik. Ama hukuksuzca görevden aldılar. Allah kabul etmesin. Devlet bunu bilinçli bir şekilde yapıyor. Kayyumları asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.  

'BU İKTİDARIN ADALETLE BİR ALAKASI YOK'

Muhtarlarına yapılan bu haksızlığı kabul etmeyeceklerin belirten Ahmet Bilir de, “Biran önce muhtarımızın mührünü geri versinler. Bize bu haksızlığı yapmasınlar. Bu yapılanlar haksızlık, zülüm ve hakarettir. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bu iktidarın adaletle bir ilgili yok. Biz barış, özgürlük istiyoruz" diye konuştu. Muhtarlarının yanında olacaklarını ve yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Cemal Demir de, başka muhtar kabul etmeyeceklerini belirtti. Demir, "Madem görevlerinden alınacaktı o zaman boşuna mı seçim yapıldı, boşuna mı o kadar oy verdik?" diye sordu. 

'BU HAKSIZLIK BİTSİN'

Şabaniye Mahallesi halkı da muhtarlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. Muhtarlarını haksız yapıldığını vurgulayan Mirza Memet Suruç, halkın seçtiği insanları ancak halkın görevden alabileceğini belirtti. Suruç, "Demek ki biz boşuna sandıklara gidip oy kullanmışız" diye tepti gösterdi. Muhtarlarına ikinci kez haksızlık yapıldığını ifade eden Mustafa Sarısaç da, şunları söyledi: "Seçilmiş bir muhtarı neden görevinden alıyorlar? Muhtarımızın mührünü bir an önce geri versinler. Muhtarımızın 6 rakibi 3 bin oy alırken, muhtarımız 6 bin oy aldı. Onu biz seçtik ama görevden aldılar. Bundan daha büyük bir haksızlık olabilir mi? Halk muhtarı seviyor ki üç dönemdir ona oy veriyor. Huzur istiyoruz artık. İnsanlar artık mutlu olsun. Bu haksızlık bitsin. Hükümet artık insanların ölmemesi ve barışın gelmesi için bir çözüm bulsun." 

'SEÇMENİN İRADESİ GASP EDİLDİ'

Muhtarlarının görevinden alınmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Musa Şay adlı yurttaş da, tekpisini şu sözlerle dile getirdi: "Muhtarımız görevinden alınarak halkın iradesine saygısızlık yapılıyor. Madem ki muhtarın sıkıntıları vardı o zaman neden YSK muhtarlık başvurusunu kabul etti. Bu adalet midir? Ne kadar seçim yapılırsa yapılsın biz muhtarımız yine seçeceğiz.” Bir seçilmişin görevden alınmasının yanlış olduğunu belirten Nehari Bilir de, “Demokrasiye uymayan bu yaklaşımla seçmenin iradesi gasp ediliyor. Kesinlikle bunu kabul etmeyeceğiz. Demokrasiyi savunan, eşitlikten söz eden kim varsa elini vicdanına koyup hareket etsin. Yıllardır görevini en iyi şekilde yapan ve halk tarafından sevilen birini neden görevinden alıyorlar? Biz kayyımı kabul etmeyeceğiz. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var. Bir vatandaş olarak muhtarımızın göreve tekrardan gelmesini istiyoruz” diye konuştu. 

'HAKSIZLIK, HUKUKSUZLUKTUR'

Halkın seçtiği bir kişinin yerine kayyum atanmasının kabul edilebilir bir yanının olmadığını ifade eden Şabaniye Mahallesi’nden Ramazan Şahin de, karardan vazgeçilmesini isteyerek, şunları söyledi: “Suçlu bir insana 7 bin oy verilir mi? Kayyımın muhtarlığa atanması başlı başına bir haksızlıktır, hukuksuzluktur. Muhtarımızın biran önce mazbatasını verilmesini istiyoruz." Muhtarlarından memnun olduklarını dile getiren Veysel Gündoğdu ise, haksızlığa artık son verilmesi çağrısında bulundu.  

Mezopotamya ajansı / Müjdat Can