Şırnak’ta 1’inci Jandarma Komando Tugayı’nda görevli uzman çavuş Aslan A.’nın bir çocuğu cinsel istismara bırakmasına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri HDP İpekyolu ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “İstismara, infaza tecavüze karşı biz varız, kadın mücadelesi her yerde” pankartı açılırken, “İstismarın affı olmaz’ lolipopları taşındı. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan katıldı. Açıklamayı kitle adına yerine kayyım atanan Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman okudu.

'SİSTAMATİK BİR SALDIRININ SONUCUDUR'

Açıklamasında, Şırnak halkının, çocukların ve kadınların yalnız olmadığını vurgulayan Caziye Duman, Şırnak’taki istismarın sadece bir çocuğa yönelik olmadığına dikkat çekti. Duman, “Bu hem Türkiye’de hem de Kürdistan’da sistematik olarak devam eden bir saldırının sonucudur. Bugün Batman’da da 18 yaşında bir kadın bir uzman çavuşun tecavüzüne uğradı. Ne yazık ki, bu topraklarda bu saldırılar sistematik bir hal almıştır. Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesinde, siyasi iradeden yoksun olan bu hükümet, bir yandan da af girişimlerini gündemde tutarak, ‘evlilik’ adı altında 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarını ve tecavüzü, toplum ve yargı nezdinde meşrulaştırma girişimindedir” diye konuştu.

'İSTİSMARIN SORUMLUSU AKP İKTİDARI VE YARGISIDIR'

İktidarın diğer yandan kadına yönelik cinsiyetçi söylemler geliştirerek şiddet ve istismarın artmasına neden olduğunu kaydeden Duman, şunları söyledi: “Çocuk istismarının birincil sorumlusu, koruyucu ve önleyici tedbirleri yeteri kadar almayan ve imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmeyen, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, cinsiyetçi söylemlerine her gün bir yenisini ekleyen, kadın katliamlarının önünü açan, şiddete maruz kalanı değil şiddeti uygulayanı koruyan bir yerde olan AKP iktidarı ve onun eril yargısıdır. Kadına ve çocuklara yönelik şiddet kimden ve nereden gelirse gelsin karşısında duracağız ve bununla mücadele etmekte ısrarlı olacağımızı bir kez daha kadınlar başta olmak üzere kamuoyuna duyuruyoruz. Çocuğa yönelik cinsel istismar, Türkiye’nin en önde gelen problemlerinden, insanlık onuruna ve insanın fiziksel bütünlüğüne yapılan korkunç bir saldırıdır. Birçok ülke bu probleme doğrudan hitap edip önlemler konusunda öncü olurken, Türkiye’de problemin varlığı inkâr edilmese de problemin yoğunluğunun gözlemi ve alınabilecek önlemler olması gereken karşılığı bulamıyor, konunun tartışılmasından kaçılmaktadır.”

'CEZASIZLIK SONUCU SUÇLARA YENİLERİ EKLENİYOR'

Türkiye’de her gün onlarca cinsel istismar vakası yaşandığına işaret eden Duman, cinsel istismar vakalarıyla alakalı yürütülen birçok soruşturmada cezaların verilmediğinden kaynaklı yeni suçların yaşanmasına zemin hazırladığını kaydederek, “Bunu yapanlara karşı ciddi yaptırımların uygulanmaması ile söz konusu duruma ilişkin uygulanan cezasızlık politikası ile her defasında işlenen suçların üstüne yenileri eklenmektedir. Türkiye’nin taraf olarak imzaladığı ve 2011 yılında yürürlüğe giren Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi gereği, devletin sorumluluklarını önemle hatırlatır ve çocuklara karşı işlenen cinsel istismar vakalarının tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının elzem olduğunu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.