Wan'ın (Van) Elbak (Başkale) ilçesine bağlı Avzan Mahallesi'nde 22 Temmuz 2016 yılında fail Rıdvan Bayram ateşli silahla evli olduğu Berivan Bayram'ı katlettikten sonra olay yerinden kaçarak izini kaybettirmişti. 4 çocuk annesi 35 yaşındaki Berivan'ın yakınları olay günü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan JINHA’yı telefonla arayarak failin Rıdvan olduğunu bildirmiş, yakınlarının beyanlarına rağmen, yetkililer herhangi bir şey yapmamıştı. 

Fail İran'a kaçmıştı

Berivan'ın katledilişi "kişi veya kişilerce evin önünün taranması" ifadeleriyle dikkati "başka faillere " yönlendirilmeye çalışılırken, soruşturma sırasında alınan ifadeler de sonuçsuz kalmıştı. Olay gününden itibaren izini kaybettiren fail Rıdvan Bayram’ın daha sonra ilçeye sınırı bulunan İran'da olduğu belirlenmişti. Berivan'ın katledilmesinin ardından dinlenen tanıklar fail Rıdvan’ın ateşli silahla kadını katlettiğini söylemişti.

Jinnews ana akım kadın katili faili aklama oyununu ortaya çıkardı 

Fail, kaçtığı İran'da aldığı pasaportla 4 yıl sonra Türkiye’ye giriş yapmak isterken yakalandı. Ana akım medya failin havaalanında yakalanmasını "Örgüt üyesi sahte pasaportla ülkeye giriş yaptığı sırada tutuklandı" ifadeleriyle vermiş, bir kadın katliamı failini görmezden gelerek adeta bir skandala imza atmıştı. Ana akım medyanın kadın katliamı failini aklama oyununu ajansımız, Berivan'ın yakınlarından yakalanan failin Rıdvan olduğunu teyit etmişti. 

Dosya bozuldu

2020 yılında “eşi kasten öldürme” suçundan fail Rıdvan tutuklandı. 7 Ocak 2021 yılında Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “iyi hal” indirimi uygulanarak faile müebbet hapis cezası verildi. verdiği müebbet hapis cezası, fail tarafından Van Bölge Mahkemesi’ne taşındı. Bölge Mahkemesi de failin  savunma yapmamasını ve avukatının mazeret bildirerek duruşmaya  katılmaması gerekçesi ile cezayı “usulden” bozmuştu.

İndirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi 

Dosyanın usulden bozulması ardından Van 1'inci Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada mahkeme, faile bu kez indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, azmettirmeden yargılanan  failin annesi S, Bayram ve abisi S, Bayram hakkında ise, delil yetersizliğinden beraat vermişti.

Van Çarpanak Adası'ndaki kuşlar turizm tehdidi altında: 'Ekolojik denge bozuluyor' Van Çarpanak Adası'ndaki kuşlar turizm tehdidi altında: 'Ekolojik denge bozuluyor'

Yargıtay kararı 

Mahkemenin verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı Yargıtay tarafından onaylandı. Yargıtay,  fail için ağırlaştırılmış müebbet, azmettiren S, Bayram ve S, Bayram’nin beraatına ilişkin "Temyiz istemlerinin esastan reddi ile hükümlerin onanmasına" kararı verdi. 

Jinnews Haber Ajansı