Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi, 21 Şubat Anadil Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Kentteki bir AVM önünde düzenlenen açıklamada, “Her netew bi zimanê xwe heye ziman hebune” pankartı açıldı. Açıklamada, sık sık “Be ziman jiyan nabe” ve “Zimane me rumete me ye” sloganları atıldı. Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Sezai Temelli ve Muazzez Orhan, HDP il ve ilçe yönetimleri İle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü ve ilçe yönetimleri, Tevgera Jinên Azad (TJA), STAR Kadın Derneği, Emek ve Demokrasi Partisi (EMEP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği, Aryen Sanat Atölyesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD Van Şubesi yöneticileri katıldı. 

Basın açıklamasının Kürtçesini Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği Yöneticisi Seyit Aram, Türkçesini ise Eğitim Sen Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay Okudu.

21 Şubat’ı kutlamanın anlamlı ve önemli olduğu kaydedilen açıklamada, UNESCO’nun araştırmalarına göre yeryüzünde var olan 6 bin dilden 2 bin 500’ünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

KÜRTÇE'YE SAHP ÇIKALIM

Kürtçe’nin yaklaşık 50 milyonluk bir milletin dili olduğu vurgusu yapılan açıklamada, “Ancak Kürt dili temel kullanımlarından, Kürtler de dil haklarından mahrum bırakılmıştır. Ancak Kürtler, güçlü ve zengin bir tabana sahip olduğu için her zaman kendi ayakları üzerinde durur ve zayıf da olsa kendini geliştirir. Tüm sivil toplum kuruluşlarına çağrımız, anadilin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik ve anadilde eğitimin hakkı tanınması konularında duyarlı olmalıdırlar.  Anadil kültürün temelidir, aynı zamanda ulusal bilincin temelidir. Çocuğumuza bırakacağımız en değerli şey dil mirasıdır” denildi.

Açıklama, slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.

ERCİŞ

Merkezi Erciş’te olan Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin (ARSİSA) ilçe merkezinde bulunan bir düğün salonunda yapmak istediği dil paneline izin verilmedi. Etkinliğin başlamasına kısa süre kala panelin yapılacağı düğün salonuna gelen polisler, etkinliğe izin verilmeyeceğini iletti. Uygulamaya tepki gösteren Dernek Sözcüsü Cevdet Zilanli, gerekli bütün başvuruları yaptıklarını belirterek, engellemenin keyfi olduğunu söyledi. Etkinliğe izin verilmemesi üzerine yurttaşlar ARSİSA binasına geçti. Dil bilimci Samî Hezil ve Ehmet Salxin’in katıldığı panelin ardından müzik dinletisi verildi.