Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un birçok öğrenciye tacizde bulunması ve öğrencilerin şikayetçi olmasının ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada “görevsizlik” kararı verildi. Savcılık, Gözütok'un dosyasını YÖK'e göndererek, idari soruşturmanın yürütülmesini istedi. YYÜ Rektörlüğü'nün Gözütok'a disiplin cezası verdiği ifade edilirken, YÖK soruşturmasının ne aşamada olduğu bilgisi verilmiyor. 

YÖK İZİN VERMİYOR

Savcılık görevsizlik kararında, yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerinin yargılamalarının “memur yargılamalarının dışında olmasını” gerekçe gösterdi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Şakir Gözütok hakkında her ne kadar soruşturma başlatılmışsa da Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları çalışanlarının ceza soruşturma usulünde belirtilen 'Yüksek öğretim ve üst kuruluşları üyeleri ile yükseköğretim kurumları yöneticilerinin kadrolu ve sözleşmeli öğretim elemanlarının, bu kuruluş ve kurumlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurların görevleri dolayısıyla yada görevlerini yaptıkları sırada ileri sürülen suçlar hakkında' söz konusu kanun hükümlerinin uygulanacağı şeklinde özel olarak düzenlenmiştir. Bu kişiler hakkında ceza soruşturması izin değil tahkik (soruşturma) sistemiyle yapılmaktadır.”

DOSYA YÖK'E GÖNDERİLDİ

Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin bu konuda yapılacak olan yargılamalarla ilgili kararını örnek veren savcılık, şunları kaydetti: “Basit cinsel saldırı suçunu işlediği iddia edilen öğretim üyesi hakkında YÖK kanuna hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosyamız incelendiğinde şikayet edilen kişi Yükseköğretim Kanunu kapsamında üniversite görevlisi olduğu, müşteki ifadesi incelendiğinde şikayet ettiği görevlinin odasında iken ve görevi sırasında gerçekleştirdiği iddia ettiği eylemlerinden bahsettiği; dolayısıyla soruşturmanın Yükseköğretim Kanunu uyarınca yürütülmesi gerektiği, bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığımızın şikayet konusu hakkında görevli olmadığı, görevli makama dosyanın gönderilmesi gerektiği soruşturma evrakı kapsamında anlaşılmıştır.”

Savcılık soruşturmanın yapılması için tüm evrakları Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) gönderdi. 

ÜNİVERSİTEDEN DİSİPLİN CEZASI 

Bu arada YÖK tarafından soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, YYÜ Rektörlüğü'nün yaşanan taciz iddialarıyla ilgili Gözütok'a disiplin cezası verdiği ifade edildi. Taciz iddiasının ardından 45 gün izin alarak üniversiteden ayrılan Gözütok'un aradan geçen 3 aya rağmen görevine başlamadığı öğrenildi. 

NE OLMUŞTU?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un birçok öğrenciye tacizde bulunduğu, öğrencilerin şikayetiyle ortaya çıkmıştı. Yıllardır süren taciz olayları bir öğrencinin karakola başvurusuyla soruşturmalık olmuş, karakola başvuran kadın öğrencinin babası da Gözütok tarafından tehdit edilmişti. Tehdit sonrası kadın öğrencinin babası da Gözütok hakkında şikayette bulunmuştu. Baba ve kızının suç duyurusu üzerine savcılık, taciz olayının gerçekleştiği fakültenin tüm kameralarının incelenmesini istemiş, polislerin üniversitede kamera kayıtlarına el koyduğu ortaya çıkmıştı. Yaşanan taciz olayıyla ilgili HDP, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi vermiş, taciz şikayetlerinin ardından Gözütok 45 gün izin almıştı.