Türkiye'de 31 Mart Yerel seçimleri için siyasi partilerde il ilçe örgütlerinde yoğun bir çalışma mesaisi sürdürüyor. En son Yüksek Seçim Kurulu (YSK) en son 36 siyasi partinin seçime girmeye hak kazandığını açıkladı. Seçime hak kazanan partilerden biri de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) oldu. DEM Parti, yerel seçimler kapsamında Kurdistan’da büyükşehir belediyeleri ve birçok ilçede halkla birlikte eşbaşkan adaylarını belirleyecek. DEM Parti ile yerel yönetimlerde ilk kez ve geniş kapsamda uygulanacak ön seçim kapsamında il ilçe örgütlerinde yoğunluk tüm hızıyla devam ediyor.

Parti çalışanları yargının denetim sopasıyla kontrol edilmeye çalışılıyor

İktidarın saldırı, baskı politikaları sonucu on binlerce üyesi ve birçok seçilmişi tutsak olan DEM Parti'nin "gösteri yürüyüş" hakkı dahi onlarca polis, zırhlı araç, TOMA ve gözaltı aracıyla engellenmeye çalışılıyor. Sıradan bir açıklamaya dahi polis müdahalesiyle sonuçlanırken, müdahale sırasında şu ana kadar gözaltına alınan il ve ilçe eş başkanları, yöneticileri ve hatta üyeleri hakkında onlarca soruşturma açıldı. Gözaltından serbest bırakılan birçok partili bu kez de “adli kontrol şartıyla” yargının denetim sopasıyla kontrol altına alınmaya çalışıyor.

Örnek bir model hayata geçirilecek

Tüm bu baskı politikalarına karşı çözüm için "yeniden inşa" perspektifi çerçevesinde halka başvuran DEM Parti halkın talebi üzerine 31 Mart seçimlerinde belediye eş başkanları ve meclis üyelerini delegelerin oy kullanacağı ön seçim ile belirleme kararı aldı. Yapılan aday adayı başvurularının sona ermesinin ardından bu kez  ön seçim için hazırlıklar yapılıyor. DEM Parti’nin ilk kez bu kadar geniş çaplı yapacağı ön seçim ile  demokrasi tarihinde sadece Kurdistan ve Türkiye'de değil dünyaya örnek bir modelin  olarak değerlendiriliyor. 

Kayyımlardan geri almakta kararlılar

DEM Parti’nin yoğun hazırlık yaptığı yerlerden biri de Wan ve ilçeleri. Kente yapılacak seçim çalışmaları ve hazırlıklarına ilişkin DEM Parti Wan Eşbaşkanı Gönül Uzunay değerlendirmelerde bulundu. 

Seçim çalışmalarının aday adayı başvuruları ardından, mülakat ve propaganda süreci ile devam ettiğini söyleyen Gönül, DEM Parti il ve ilçe örgütlerinde yoğun mesai harcadıklarını belirtti. Yerel seçimlerin partileri için önemine dikkat çeken Gönül, “İki dönem kayyım eliyle gasp edilen büyükşehir ve ilçelerinde ilk hedef olarak kayyım gaspı altındaki belediyelerini geri almak ve mevcut belediyelere yeni belediyeler katmak” sözlerini kullandı.  

Aday adayları propaganda kapsamında, delegasyon ziyaretleri sürüyor

Genel Merkez’in il ve ilçe örgütlerine gönderdiği genelge çerçevesinde Wan’da da seçim çalışmalarına son hızla devam ettiklerini kaydeden Gönül, belediye eşbaşkanı ve meclis üyeleri aday adayı başvurularının ardından, mülakat ve propaganda sürecini başlattıklarına işaret etti. Bir taraftan aday adaylarının propaganda süreci için delegeleri ziyaret ederek oy istemeye başladıklarını belirten Gönül, İl ve ilçe örgütü yönetimindeki arkadaşlarının da 31 Mart yerel seçimleri seçmen listelerini yenilemeye başladıklarını, yine sandık görevlileri ile seçim çalışmasında yer alan arkadaşları bir araya getirme çalışmalarına başladıklarını söyledi. Gönül, ayrıca önceki seçimlerde parti seçim koordinasyonlarında birlikte çalıştıkları arkadaşların iletişimleri ve görüşmelerin de başladığını kaydetti.

‘DEM Parti ülkede demokrasiye öncülük ediyor’

Ülkede şu ana kadar birçok seçim yapıldığını hatırlatan Gönül, mevcut iktidarların söz konusu Kürtler olduğunda baskı politikalarını eksik etmediklerini belirtti. Seçim startı ardından partilerine yönelik baskı, gözaltı, tutuklamalara başvuran iktidarların tüm müdahalelerine rağmen çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Gönül, şöyle dedi: “Büyük bir azim ve çabayla çalışmalarımızı sürdürüyor ve bu koşullarda alınacak en iyi sonuca ulaşıyoruz.” 

‘İlklere imza atıyoruz’

Gönül, “DEM Parti olarak şunu çok rahat söyleyebiliriz; iktidarın tüm baskılarına, gözaltı tutuklamalarına rağmen DEM Partii olarak ülkede demokrasi dersi anlamında ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda partimizin 31 Mart yerel seçimlerinde halkın kendisini yöneteceği belediye eşbaşkanını seçmesi, siyaset arenasında demokrasi modeli ortaya koyduk. DEM Parti ülkede demokrasiye öncülük ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Halk tarafından benimsemesi, sözünü söylemesi çok önemli’

Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istedikleri başarıyı elde edemediklerini belirten Gönül, “Bu tablo karşısında parti olarak yoğun bir eleştiri-öz eleştiri programı planladık. Ve eksikliklerimizi, yetmezliklerimizi mahalle mahalle sokak sokak halkımızla açık platformlarda tartışarak yol ve yöntemlerimizi belirledik. Aslında yapılan eleştiri ve öz eleştiriler sonucu halkımızın önerileri üzerine ön seçimlere gitmeye karar verdik.  Ön seçimi daha önceki seçimlerde de kısmı olarak uygulamıştık. Artık politik bir halk var ve halk kendi taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Bizler halkın talepleri doğrultusunda hareket ettik. Şu anda halkın tüm kesimlerinden birçok aday adayı başvurusu yapıldı. Bu aslında halk önünde yerel demokrasiyi ortaya koyacak önemli bir adımdır. Bu adımın halk tarafından sahiplenmesi halkın karar mekanizmasından sözünü söylemesi çok önemli” şeklinde konuştu.

‘Kadınlar oluşturduğumuz sistemde muhatap’

Kadınların yerel yönetimlerde ve yaşamın her alanda sözünü söylemesinin önemine vurgu yapan Gönül, “Kadınların rengini, sözünü söylemesi ve kimliğinin yer alması için daha önce eşbaşkanlık sistemi ve belediyelerin tüm birimlerinde biri erkek-biri kadından oluşan fermuar sistemini hayata geçirdik. Kadınlar gelişen demokrasi ve sözünü söyleme hususunda bir muhatap. Bizler kadının yer alışını çok değerli buluyoruz. Kadının renginin yansımadığı bir yönetim söz konusu dahi olamaz” dedi.

Kadınların yoğun başvurusu

Kadınların seçimlerde sözünü ve rengini yansıtmasının önemini anlatan Gönül, şunları belirtti: “Kayyımlar gasp ettikleri alanlarda kadın kazanımlarını hedef aldı. Seçimlerle birlikte ortaya çıkan kadın iradesinin tekrar yansıması çok önemli. Çünkü kayyımlar atandığında ilk başta saldırdığı gasp ettiği kadın kazanımlarıydı. Kayyımların kadını ‘makul’ kadın rollerine sıkıştırmaya çalıştı. Bu anlamda sadece belediye eşbaşkan aday adayı olarak 150 kadın başvurusu var. Kadınlar bu yoğun katılımla aslında kayyımlara bir kez daha seçimlerde muhatap olduklarının mesajını veriyor. Yaşamda ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve yaşamın tüm alanlarında kadınlar yaşama sahip çıkıyor.” 

Birlikte çalışılacak

Gönül, “AKP iktidarı kadın düşmanı politikalarıyla kadın iradesine saldırıyor. Bu baskı politikalarıyla kadını yaşamdan soyutlamaya çalışıyor. Biz kadınlar da bu yönelimin aslında kimliğimize dönük bir saldırı olduğunun çok farkındayız. Aday adayı başvurusunda bulunan kadın arkadaşlarımızın hepsi bizler için çok kıymetli. Bu kapsamda seçilecek kadın arkadaşlarımızla birlikte seçim çalışmalarını yürüteceğiz. Aday çıkmayan kadın arkadaşlarımızı da siyasi parti kadın yapılarımızda yer alması için çabalayacağız” sözlerini kullandı.  

‘Gücümüzü kadınlardan alıyoruz’

Wan ve ilçeleriyle birlikte belediye yönetimlerine talip olduklarını kaydeden Gönül son olarak şunları söyledi: “Bizler bu seçimle birlikte ortaya koyduğumuz ve sandığa yansıtacağımız sonuçlarla birlikte büyük bir iddia ortaya koymuş bulunmaktayız. Bu kapsamda inanıyoruz ki gelişen saldırılar, baskılar ne olursa olsun, çamurun içinden çıkacak bir gül gibi yeniden iradesine sahip çıkacak. Her alanda belediyelerine sahip çıkacaktır. Aday adayları etrafında gelişecek dayanışma ve desteklerle büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Wan’daki 13 belediyeye talibiz. İddialıyız. Bizler bu gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Gücümüzü kadın yoldaşlarımızdan, arkadaşlarımızdan alıyoruz.”