Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti), Van, Hakkari, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Muş, Siirt, Bingöl, Elazığ ve Batman kentlerinde yapılan ön seçim oylamasının sonuçları netleşti. Gece saatlerine kadar yapılan tasnif işlemlerinde birçok kent ve ilçede seçimler 50+1 sağlanamadığı için ikinci tura kaldı.

VAN

Wan Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde 3’ü kadın 12 aday yarıştı. Özalp, Saray, Muradiye, Çaldıran ve Gürpınar ilçelerinde ön seçim ileri bir tarihe ertelenirken, büyükşehir eşbaşkan adaylarının oy oranı bu ilçelerin halk oylamasının yapılmasının ardından netleşmesi bekleniyor.

Halk oylamasının yapıldığı ilçelerde durum şöyle:

Van’ın İpekyolu, Tuşba, Başkale, Edremit ilçelerinde oy sayımının gece yarısına kadar devam etmesi beklenirken, netleşen ilçe ve iller ise şöyle:

*Gevaş: Tek kadın adayın olduğu ilçede yapılan seçimlerde Bedrettin Dinçer 35 oy, Ruknettin Hakan 32 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı.

*Çatak: Seçimlerde Reşat Eraslan 107, Ali Osman Baran ise 47 oy aldı. Kadın adayın komisyon tarafından belirleneceği belirtilirken, seçim ikinci tura kaldı.

*Erçiş: Seçimlerin ikinci tura kaldığı ilçede, Baran Bilici 301, Şakir Asıl ise 123 oy aldı. Kadın aday adaylarından Güler Temel 191, Menekşe Kızıldere 176 oy aldı.

ERZURUM

*Hınıs: Seçimlerde Ahmet Tima 53, Naim Demir ise 47 oy aldı. Kadın adayın komisyon tarafından belirleneceği ilçede seçimler ikinci tura kaldı.

*Karayazı: Yapılan seçimde Fuat Tutkun 70 oy alırken, Yılmaz Tunç 57 oy aldı. Seçim ikinci tura kalırken, kadın aday ise komisyon tarafından belirlenecek.

*Karaçoban: İlçede yapılan oylamada Kazım Erhan 60 oy alırken, mevcut belediye eşbaşkanı Halit Uvun ise 45 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı. Kadın belediye eşbaşkanı ise komisyon tarafından belirlenecek.

*Tekman: Yapılan seçimlerde Abdurrahman Sever 89, Nihat Tek 34 oy aldı. Kadın adayın komisyon tarafından belirleneceği ilçede, seçimler ikinci tura kaldı.

HAKKARİ

*Hakkari merkez: Aday adaylarından Sinem Seven 248, Viyan Tekçe 315, Mehmet Sıddık Akış 240, Şükrü Çallı 272 oy aldı. Oylama sonucunda hem erkek hem kadınlarda yüzde 50+1 oy çoğunluğu sağlanamaması nedeniyle oylama ikinci tura kaldı.

*Şemdinli: İlçe merkezinde 2 kilometre uzaklıkta bulunan Pêsan Mahallesi’ndeki Pêsan Organizasyon’da yapılan ön seçimde aday adaylardan Nazdar Öpengin 281, Medine Tekin 142 oy alırken, erkek eşbaşkan adaylarından Naif Eroğuz 142, Şükrü Kaya ise 113 oy aldı. Çıkan sonuçla birlikte kadın eşbaşkan aday adaylarından Nazdar Öpengin 281 oyla seçilirken, Şükrü Kaya ve Naif Eroğuz ikinci tura kaldı. Yapılan ikinci tur seçiminde belediyenin eşbaşkan adayları olarak Nazar Öpengin ve Naif Eroğuz seçildi.

MUŞ

*Muş merkez: Halk oylamasında Mehmet Suat Ertuğrul 122 oy, Sırrı Söylemez ise 204 oy aldı. Kadın adayın komisyon tarafından belirleneceği ilde seçim ikinci tura kaldı.

*Bulanık: Halk oylamasında Arafat Kardağı 89 oy, Abdullah Tokyay ise 80 oy aldı. Kadın eşbaşkan aday adayı Aryan Doğan 212 oy alarak birinci turda seçilirken, erkek eşbaşkan adayları ise ikinci tura kaldı.

*Malazgirt: İlçede yapılan seçimlerde kadın aday adaylarından Gülistan Özel 217, Sema Tekin 168 oy alırken, erkek eşbaşkan aday adaylarından Ahmet Kenan Türker 236, İlhami Eren 89 oy aldı.

*Varto: Seçimlerde Gıyasettin Aydemir 233 oy, Gülbahar Kaya ise 118 oy alarak ilk turda eşbaşkan adayı oldu.

IĞDIR

*Iğdır merkez: Yapılan seçimlerde Mehmet Nuri Güneş 177, Mehmet Çirka 70, Hüseyin Akçin ise 70 oy aldı. Kadın eşbaşkan adaylarından Nejla Kul 200, Evin Serhat ise 114 oy aldı. Îdir’de seçimler ikinci tura kaldı.

*Tuzluca: Seçimlerde Mustafa Maman 45, Yılmaz Korkusuz ise 43 oy aldı. Seçimler ikinci tura kalırken, kadın aday ise komisyon tarafından belirlenecek.

AĞRI

*Ağrı merkez: Yapılan seçimlerde Maşuk Arpaç 93, Memet Akkuş 89 oy aldı. Kadın eşbaşkan adayı Hazal Aras ise 283 oy alarak ikinci tura kalmadan Agirî Belediye Eşbaşkan adayı oldu. Erkek eşbaşkan adayları için ise yarın ikinci tur seçimi yapılacak.

*Doğubayazıt: Seçimlerde Kenan Alkan 227, Nuri Çelik 148 oy alırken, Gönül Öztürk 140, Aygül Aşan 134 oy aldı. Seçimler ikinci tura kaldı.

*Patnos: Seçimlerde kadın eşbaşkan adaylarından Rojbin Kartal 176, Solmaz Özlen 192 oy alırken, erkek eşbaşkan adaylarından Mir Bedirhan Ayaz 113, Cabir Tozan ise 119 oy aldı. Seçimler ikinci tura kaldı.

*Diyadin: İlçede yapılan halk oylamasında Adnan Doğan 74, Evren Demir 49 oy aldı. Seçim ikinci tura kalırken, kadın aday ise komisyon tarafından belirlenecek.

SİİRT

Siirt ve Kurtalan'da yapılan ön seçimlerin sonuçları açıklandı. Siirt’te 5’i kadın 17 aday adayı, Kurtalan'da ise yine 5’i kadın 18 belediye eşbaşkan aday adayı yarıştı. Siirt’te kurulan 9 sandıkta bin 178 delege oy kullandı. Kurtalan'da kurulan 3 sandıkta 532 delege oy kullandı. Oy işlemi tamamlandıktan sonra zarflar tek tek delege ve yurttaşlara gösterilerek, açıldı.

Delege ve yurttaşlar, geç saatlere kadar sonuçların açıklanmasını bekledi. Oy sayımının ardından sonuçlar açıklanırken, hem Siirt’te hem de Kurtalan'da ön seçimler 2’nci tura kaldı.

Siirt’te 9 sandıktan çıksan sonuçlara göre Hatice Tay 340, Safiye Alağaş 294, Hevin Kınay 257, Elif Akan 95, Dilan Dilber Yıldırım 72, Mehmet Kaysi 301, Mehmet Salim Özalp 243, Abdullah Çetin 222, Emin Dayan 149, Kasım Yıldız 67, Sabri Sağır 47, Ahmet Çekin 38, Ahmet Arslan 24, Arafat Kimik 9, Aykut Savaş 8, Veysel Göktaş 6, Guri Toprak 2 oy aldı.

Seçimlerde kadınlardan en çok oy alan Hatice Tay ve Safiye Alağaş ve erkeklerde en çok oy alan Mehmet Kaysi ve Mehmet Salim Özalp belediye eşbaşkanlığı için delegeler bir kez daha oy kullanacak.

KURTALAN

Seçimlerin yine 2’nci tura kaldığı Misirc’ede eşbaşkan aday adayları Belkız Beştaş Epözdemir 113, Sadiye Aktin 85, Ronahi Nurden Toymaz 66, Mehpare Yeşilbaş 55, Meliha Örenç 37, Ali Rıza Bingöl 198, Ahmet Dayan 100, Tevfik Karataş 63, Veysi Özüm 37, Hasip Sever 23, Şemsettin Pektaş 21, Baran Akgül 20, İrfan Orak 19, Cemil Taşkesen 13, Salih Taşkesen 12, İkram İrgi 8, Mervan Karataş 3, Hasan İlten 1 oy aldı.

Kurtalan'da aday adayları hiçbir yüzde 51 alamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. İlk turda en fazla oy alan kadın adaylardan Belkız Beştaş Epözdemir ile Sadiye Aktin ile erkeklerden ise Ali Rıza Bingöl ve Mehmet Dayan arasında ikinci tur için seçimleri yapılacak.

2’nci tura kalan seçimler, Siirt ve Kurtalan'da ilçe merkezlerinde bulunan düğün salonlarında yarın saat 10.00’da yeniden yapılacak.

BİNGÖL

Bingöl merkezde Bingöl Gençlik Merkezi’nde sandık kuruldu. 388 delege oy kullandı. Ön seçimde 3 erkek eşbaşkan aday adayı yarıştı. Oy verme işlemine yoğun ilginin olduğu Bingöl'de Aydın Burçin 151, Cuma Karaaslan 179, Orhan Kemal Elbuğa 58 oy aldı. Seçimlerin ikinci tura kaldığı Bingöl’de yarın kurulacak sandıkta Burçin ve Karaaslan için delegeler bir kez daha oy kullanacak.

Kentte kadın belediye eşbaşkan adayı merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

KARLIOVA

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde DEM Parti İlçe Örgütü binasında kurulan sandık da sandık kuruldu. 250 delege oy kullandığı Karlıova'da 2 erkek eşbaşkan aday adayı yarıştı. Yapılan ön seçimde Mehmet Genç 180 oy alırken, Küçük Atlı 59 oy aldı. Oyların yüzde 51’ini alan Genç, DEM Parti’nin Karlıova Belediye Eşbaşkan adayı olarak, seçildi.

Kadın eşbaşkan adayı merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

ELAZIĞ

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde DEM Parti İlçe Örgütü binasında kurulan sandıklara gün boyu ilgi yoğun oldu. Renkli görüntülerin oluştuğu Karakoçan'da 286 delege oy kullandı. Ön seçimde 4 erkek eşbaşkan aday adayı yarıştı. Ön seçimlerde Orhan Ayık 114, Cafer Uğur 84, Savaş Erdoğan 80, Mehmet Kayısı Bilici 8 oy aldı. Karakoçan'da seçimler ikinci tura kaldı. Yarın bir kez daha kurulacak sandıkta Orhan Ayık ve Cafer Uğur için delegeler bir kez daha oy kullanacak.

Kadın eşbaşkan adayı için tek kişinin başvuru yaptığı Karakoçan'da genel merkez komisyonu tarafından yapılan başvuru değerlendirilecek.

BATMAN

Batman'ın Kozluk ilçesinde gidilen ön seçimlerde 326 delege oy kullandı. Kullanılan oylardan 11 tanesi geçersiz sayıldı. Erkeklerden Mehmet Raşit Haşimi 83 oy alırken, Nizam Arzık 56 oy aldı. Kadın aday adaylarından Nazime Avcı 105 ve Hülya Öztekin 107 ile ikinci tura kaldı.

Beşiri de ise eşbaşkan adaylığı için 6 erkek aday yarıştı. Avukat Mehmet Akif Akın 200 delegenin oyunun 89’nu olarak eşbaşkan adayı oldu. İkinci aday adayı Veysi Karabul ise 35 oy aldı. Kadın eşbaşkan atama usulü ile seçilecek.

Gerçüş'de 134 delegenin oyunu alan Yılmaz Suphi Aslan ilçenin adayı oldu. Burada da kadın eşbaşkan atama usulü ile seçilecek.

Batman kent merkezinde ise İl Genel Meclis Üyeliğine kadınlardan Gülistan Erdinç ile Remziye Turan, erkeklerden Ekrem Yıldız, Bedirhan Demir aday olarak seçildi.

Batman Belediyesi eşbaşkan aday adaylığı için 9 kadın, 20 erkek aday adaylığı için yarışıyor. Oy sayımı sürüyor.