Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kobanê’ye gitmek için Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde DAİŞ'in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 sosyalist genci, katliamın 101’inci ayında Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde andı. Eyleme, yaşamını yitirenlerin yakınları ile katliamdan yaralı kurtulanlar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Devrimci Parti üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Hapishane Komisyonu üyeleri, SGDF üyeleri, Gençlik Örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartın yanı sıra katliamda yaşamını yitiren gençlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı. Eylemde sık sık, “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Suruç’u unutma, unutturma” ve “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganları atıldı. Açıklamada, basın metnini SGDF üyesi Berfin Polat okudu.

Pirsûs katliamı davasının Riha'da devam ettiğini belirten Polat, "Görülen son duruşma yine hukuksuzca kararların alınmasına sahne oldu. Katliam günü olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslanın kullandığı motorun sahibi Fadile Uyanık, motorun kendi adına olduğunu inkar etti. Mahkeme heyeti Fadile Uyanık’a yalan beyan vermekten dolayı işlem yapmadı. Mahkeme heyetinin gözünün içine baka baka yalan söyleyen Fadile Uyanık’a mahkeme başkanı teşekkür etti" diye belirtti.

'DAVALAR HUKUKSUZCA YÜRÜTÜLMEKTEDİR'

Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler Yüksekdağ'dan ilk mesaj: Kimsenin yüzü düşmesin, diz çöktüremediler

Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olan firari sanıkların Türkiye’nin denetiminde olan İdlip’te bir cezaevinde tutulduğu dile getiren Polat, failleri Türkiye'ye getirilmesini talep ettiklerini ve mahkemenin bu talebi ret ettiğini vurguladı. Dönemin Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun karar verilmesine rağmen dinlenilmediğini belirten Polat, "Suruç katliamı davası da diğer katliam davaları gibi hukuksuz bir şekilde ilerliyor" dedi. Şenyaşar ailesi, Çorlu tren faciası davalarının da hukuksuz bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Polat, "Katliam siyaseti ve cezasızlık politikası sadece 2023 yılında değil bu ülkenin tarihi boyunca devreye konulmuştur. Katliamlar ayı olan Aralık ayında yaşanan Maraş, Çorum, Roboski, 19 Aralık hapishaneler katliamı yıllardır adaletsizlik girdabında bırakılmış sorumluları yargılanmamıştır. Suruç katliamı davasında dile getirdiğimiz adalet talebimizi bu topraklarda yaşanan bütün katliamlar için dile getiriyoruz. Katilleri bulunsun sorumluları yargılansın" şeklinde konuştu.

Açıklama oturma eyleminin ardından, katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek söylendikten sonra son buldu.