Hakların Demokratik Partisi (HDP) Bakırköy İlçe Örgütü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) partilerinin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara ilişkin Zoom üzerinden geniş katılımlı toplantı düzenledi. “Siyasi rehine Selahattin Demirtaş’ı ve AİHM kararını konuşuyoruz” başlığıyla hazırlanan toplantının moderatörlüğünü HDP Bakırköy İlçe Eşbaşkanı avukat Ferdi Yamar ve Zeynep Doğu yaptı. Toplantıya HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP İstanbul İl Eşbankanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, avukatı Ramazan Demir’in yanı sıra HDP İstanbul İlçe örgütünden birçok yönetici takip etti.

Toplantının açılış konuşmasını HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı yaptı. Eşbaşkanlar AİHM’in kararının tarihi olduğu vurgusunda bulunarak, Demirtaş ve siyasi tutukluları özgürlüklerine kavuşana kadar mücadele iradesi göstereceklerini belirtti.

‘KARAR ONLARI BAĞLAR’

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, yaşanan hukuksuzluğu her platformda dile getirdiklerini ve AİHM kararının ardından yaşanan hukuksuzluğunu tescillendiğini söyledi. AİHM kararının yalnızca Demirtaş ile ilgili olmadığını siyasi faaliyetlerinde tutuklu bulanan bütün tutukluları etkilediğini belirten Demir, kararın Kürt siyasetçilerine yönelik iddiaların hepsinin çürüttüğüne vurgu yaptı. Demir, “Karara göre bütün siyasiler tahliye edilip beraat etmesi gerekiyor. AİHM Kobanê için yapılan çağrının demokratik olduğunu söylüyor. HDP’nin yaptığı bu twitin suç olmadığını belirtiyor” dedi.

İktidar kanadından “AİHM kararını bizi bağlamaz” söylemlerine de değinen Demir, “Bu karar onları öyle bir bağlayacak ki. Etkisini zamanla göreceğiz. Er ya da geç bu kararı uygulayacaktır” diye konuştu.

‘HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ’

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de, “7 Haziran’da siyasal olarak kazanmıştık. AİHM kararı da hukuksal olarak kazandığımızı da açığa çıkardı. Karar ne kadar haklı olduğumuzu tescillemiş oldu” diye belirtti.

AİHM kararının çok kapsamlı olduğunu ve kararın iktidarın yaptığı hukuksuzlukların altını çizdiğine dikkati çeken Tiryaki, verilen kararın ardından kararın ne zaman uygulanacağını çokça tartışıldığına anımsattı. Erdoğan’ın kararın ardından yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Tiryaki, “Erdoğan AİHM kararını uygulamayacağız demedi. Kararın siyasi olduğunu söyledi. Kararın uygulamayacağını söyleyemiyorlar. Er ya da geç hükümet bu kararı uygulamak zorunda kalacaklar. AİHM kararını uygulamayan ülkeler vardı. Ama eninde sonunda uygulamak zorunda kaldı. Biz hep arkadaşlarımızın siyasi rehine olduğunu söyledik. AİHM verdiği kararla siyasi rehineliği kabul etti” diye konuştu.

GÜÇÜMÜ HAKLILIKTAN ALIYORUM

Ardından konuşan Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da, AİHM kararının oldukça önemli olduğunu söyledi. Demirtaş, “Hiç kolay olmadı böyle bir kararı çıkarabilmek. Yaklaşık 5 bir yıllık mücadele sonucunda oldu. İlk günden bu güne Selahattin ve arkadaşlarının rehin olduğunu biliyorduk. Siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu biliyorduk. AİHM’de bunu tescillemiş oldu” ifadelerini kullandı. Demirtaş, kararın gelinen noktada tek başına yeterli olamayacağını belirterek, dayanışma çağrısında bulundu.

Konuşmalardan sonra katılımcıların sorularıyla program sürdü. 

Başak Demirtaş’a “Gücünüzü nereden alıyorsunuz?” sorusu üzerine şu cevabı verdi: “Haklı olmaktan güç alıyorum. Demirtaş’ın moralli olması bize güç veriyor. Dayanışma ailemize güç verdi.”

GOOGLE İDDİANAMESİ

Demirtaş hakkında hazırlanan yeni iddianameye ilişkin Avukat Ramazan Demir kendisine yöneltilen soruya şöyle yanıt verdi; “AİHM kararının ardından daha güçlü bir adım bekliyorduk. Ama 3 bin 500 sayfalık bomboş bir iddianame hazırlamışlar. Bir Google iddianamesi. Pazar gününe duruşma vermişler. Bu da ne kadar aciz durumda olduklarını gösteriyor. Bunların hepsi tarihi şeyler. Bunlar sonuna kadar kalmayacaklar. Bu hukuksuzlukların hepsi tarihe not düşecektir.”

 AİHM kararını uygulanmadığı takdirde ne olacağı sorusuna ilişkin ise Demir, “Uygulanmazsa Türkiye için Avrupa Konseyinden atılmaya kadar götürecek bir süreç başlar. Özcesi şu Türkiye bu kararı uygulamazsa Avrupa Birliğinde yeri yok. Hükümetin bunu göze alacak durumda değil. Erdoğan bu karar bizi bağlamaz diyor. Ama AİHM’de bunu söylemiyorlar. Bütün bürokratlar Brüksel’de Erdoğan’ın söylemlerini düzeltmeye çalışıyorlar. Onların planları varsa da bizimde planlarımız var” diye cevapladı.

‘HESABINI VERECEKLER’

Tiryaki’ye kararın uygulanmaması dahilinde parti olarak ne yapacakları sorusuna, Demirtaş ve diğer bütün siyasi tutuklular için kararın uygulanması için mücadele yürüttüklerini belirterek, “Bu kararlar suya yazılan kararlar değil. Hukuksuzlukların altında imzası olanlar hesabın verecek. Ve bizde bunun mücadelesine vereceğiz. Kararın takipçisi olacağız. 4 yılın bedelini hepsi hukuk önünde hesap verecektir” diye yanıtladı.