Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Nurettin Kaya’nın tecridin daha da derinleştirdiği yönünde tepkilerin odağı olan Y, S tipi ve Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinin (YGC) kapatılması talebiyle 29 Ekim 2023 başlattığı ölüm orucu, 234’üncü gününe girdi.  2008 yılından bu yana cezaevinde tutulan Kaya, daha önce bulunduğu Erzurum 1 Nolu Dumlu Yüksek Güvenlik Cezaevi’ndeyken, arkadaşları olan Ali Şengül ve Cemil Kurt ile birlikte,  “kuyu  tipi” olmayan bir cezaevine sevk edilmek talebiyle 2023 yılının Mayıs ayında açlık grevi eylemi başlattı. Açlık grevlerinin 100’üncü gününde cezaevi idaresinin taleplerinin karşılanacağına dair söz vermesi üzerine Kaya ve arkadaşları açlık grevine son verdi.

Taleplerinin karşılanmaması üzerine yeninden ölüm orucuna başlayan Kaya, 29 Şubat’ta Bolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi ancak arkadaşları sevk edilmedi. Kaya, arkadaşlarının sevklerinin yapılmaması nedeniyle ölüm orucunu sürdürüyor. Erzurum 1 Nolu Dumlu Cezaevi’nde tutulan Alişan Gül ve Cemil Kurt ise sevk talebiyle 89 gündür süresiz açlık grevi eylemini sürdürüyor.

40 KİLOYA DÜŞTÜ

Geçtiğimiz günlerde Kaya’yı ziyarete eden, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Hapishane Komisyonu, yaptıkları açıklamada, Kaya’nın 40 kiloya düştüğünü, ağız içinde yaralar oluştuğunu, ayaklarında şişme ve ödem oluştuğu, denge sorunu yaşadığını ve yürümekte zorluk çektiğini açıkladı. Komisyon, Kaya’nın sağlığının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Eşbaşkanlar Zeydan ve Uzunay’dan İmamoğlu’nu ziyaret etti Eşbaşkanlar Zeydan ve Uzunay’dan İmamoğlu’nu ziyaret etti

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi Emir Karakum, ölüm orucundaki Kaya’nın taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu.