Ankara teyit etti: Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Ankara teyit etti: Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekillerinin konuşmaları ardından AKP-MHP ve İP’in Grup Başkanvekilleri söz alarak, DEM Partilileri hedef gösterdi.

‘KÜRTLER BURALARI BIRAKIP GİDERLER Mİ?’

Bunun üzerine DEM Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç söz aldı. Oluç, Anayasa’nın 3’üncü maddesi hatırlatmalarına tepki gösterdi. Oluç ayrıca Kürt halkının bir ayrılıkçılık talebinin de olmadığını söyledi. Şu anda Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da en az 4 milyon Kürdün yaşadığını ifade eden Oluç, “İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Mersin, Adana, Aydın, Yalova... Sayayım mı hepsini? Yahu, Kürtler buraları size bırakıp da giderler mi? Ne ayrılıkçılığı? Bu topraklarda eşit yurttaşlık istiyor Kürtler, haklarını istiyor, kendilerini yönetebilmek istiyor, sizin kayyum rejiminize karşı mücadele ediyor, yerel demokrasi istiyor, ‘Yerel seçimlerde kime oy veriyorsam beni o yönetsin’ diyor” diye konuştu.

İYİ PARTİ’YE TEPKİ

Kurdistan kentlerine atanan kayyımlara işaret eden Oluç, bu kayyımların “Sömürge valisi” olduğunu söyledi. Oluç, “Sömürge kaymakamınız gibi kayyumlar aracılığıyla iradelerinin gasbedilmesine karşı çıkıyor; Kürtler bunu istiyor sizden. Anlaşıldı mı? ‘Bunu da demokratik ve barışçı yollarla konuşup tartışalım; müzakere edelim, çözüm bulalım’ diyor. ‘Eşitsizlik’ diyorsunuz Sayın Dervişoğlu. Bakın, biliyorsunuz, ben HDP Grup Başkan Vekili olarak başladım, sonra Yeşil Sol Grup Başkan Vekili oldum, sonra HEDEP Grup Başkan Vekili oldum, şimdi DEM Parti Grup Başkan Vekiliyim. Eşitlik mi var? Siz adınızı değiştirdiniz mi? Sizin partinize kapatma davası açtılar mı? Demokratik siyasetten tasfiye etmek için sizin üstünüze geliyorlar mı? Yok. En basitini söylüyorum, ‘eşitlik’ diyorsunuz, ya, şark ıslahat planından umumi müfettişlik…” dediği sırada sözleri Meclis Başkanvekili Bekir Bozdan tarafından eksildi ve bir daha söz verilmedi.