Van’da bu yıl yakılan Newroz ateşi, yüzbinlerce kişinin buluşmasına sahne oldu. Kar yağışı altında gerçekleşen kutlamada yüzbinler, halay çekti, özgürlük sloganları attı, mesajlarını verdi. Son yılların en görkemli kutlamasını gerçekleştiren yurttaşlar, Kürtleri tanımayanlara çok iyi bir cevap verdiklerini söyledi. 

‘İYİ BİR BAHAR OLDU’

Van Newrozu’nu değerlendiren Mehmet Mamuk, kutlamanın çok iyi geçtiğini belirterek, “Halkımız soğuk dinlemedi ve alana sel gibi aktı. Newroz’a 150 binden fazla insan gittiğini düşünüyorum. Van’da 5-6 yıldır OHAL var ama Newroz bunu kırdı ve bize iyi bir bahar oldu. Biz alanda barış için bir ses olduk. Ama bilmemiz gerekiyor ki barış halka bağlıdır. Mücadele edersek barış da gelir. ‘Mecalleri kalmadı’ diyenlere çok iyi cevap verdik. Ama bu yetmez, çok daha güçlü olmamız gerekiyor” diye konuştu.  

‘DÜNYAYA MESAJIMIZI VERDİK’

Newroz’un Kürt halkının varlığı olduğunu ifade eden Burhan Demir, “Newroz yoksa biz de yokuz. Newroz bu halkın varlığıdır. Newroz’da emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Orada da söyledik; biz mutlaka başaracağız. Kürtlerin varlığı ve birliği, bu Newroz’da ortaya çıktı. Kürtler kötülere, çok iyi bir cevap verdi. Biz, tüm dünyaya ‘Buradayız, haklarımız ve önderlerimiz var’ mesajını verdik” dedi.  

‘HERKES ONURUNA SAHİP ÇIKMALI’

Kürt halkının her zaman başı dik bir şekilde Newroz’u kutladığını kaydeden Halil Abay, “Kar yağışı biraz olumsuz etkiledi ama yine de çok iyi geçti. Biz barışı ve insanlığı orada haykırdık. Herkes her zaman Newroz’a katılmalı ve onuruna sahip çıkmalıdır” diye konuştu. 

‘DEHAK'LARA CEVAP OLDU’

Yurttaşlardan Hayrettin Işık, hava muhalefetine rağmen çok güçlü bir Newroz kutladıklarını ifade ederek, bu seneki Newroz’un,  baskı altında kalan halkların, zulme ve haksızlığa karşı direnenlerin sembolü olduğunu söyledi. Işık, şunları kaydetti: “Kawa nasıl Dehak’lara karşı direndiyse, Kürt halkı da Dehak’lara, zulme karşı direndi ve boyun eğmedi. Bu Newroz, Kürt halkına karşı düşmanlık besleyenlere iyi bir cevap oldu. Devlet, bu kadar bir kalabalık beklemiyordu ama tüm zorluklara karşı Newroz alanları büyük kitlelerle doldu. Umarım halkımızın mesajı anlaşılır.”  

‘SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ’

Mecit Aşkan adlı yurttaş ise, kutlamanın mükemmel geçtiğini belirterek, Kürtlere yıllardır uygulanan zulümün artık sona ermesini istedikleri kaydetti. Aşkan, “Yıllardır Newroz’a katılıyorum, ilk defa böyle kitlenin katıldığını gördüm. Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Herkes bu sorunun bu şekilde çözülmesi için çaba göstermeli. Bunu da Newroz alanında dile getirdik. Milyonlarca insan Newroz alanına aktı. Kürtleri yok etmek isteyen zihniyette karşı Newroz bir mesaj oldu. Umarım daha güzel günler göreceğiz. Kürtlerin bu direnişini kutluyorum” diye konuştu. 

BİRLİK MESAJI

Bölge kentlerinde Newroz’un çok iyi geçtiğini anlatan Sena Işık da, “Biz bu durumdan çok mutlu olduk. Umarım Kürtlere zülüm edenler, bizim Newroz alanında verdiğimiz mesajı anlar. Newroz bize Kürtlerin artık birlik olması gerektiği mesajını verdi. Eğer birlikteliğimizi sağlamazsak sıkıntılar çekmeye devam edeceğiz. Sadece Türkiye’deki Kürtler değil Kürdistan’ın dört parçasında yaşayan Kürtler de aynı şekilde zarar görür. Yani bütün Kürtlerin birlik olması lazım. Bu şekilde ilerlersek sonunda zafer bizim olacaktır” dedi. 

MA / Hakan Yalçın