İstanbul Kadıköy Rıhtım'da “Ölürüm Türkiyem” şarkısını çalmadığı gerekçesiyle ırkçı saldırı ile Kürt müzisyen Cihan Aymaz’ı katleden Mehmet Caymaz hakkında “kasten öldürme” suçuyla açılan davanın ilk duruşması Anadolu 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, tutuklu bulunan fail Caymaz ve avukatı ile Aymaz ailesinin avukatı katılırken, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da duruşmayı takip etti. 

Kimlik tespiti yapıldıktan sonra sanık Mehmet Caymaz savunma yaptı. Sanık Caymaz, Cihan Aymaz’ı daha önceden tanımadığını belirterek, “Olaydan 5 dakika önce Kadıköy’e gelmiştim. Alkolü yeni almıştım, kullanmaya başlamamıştım. Kadıköy’e eğlenmeye gitmiştim. Hasımlarım olduğu için bıçağı üzerimde taşıyordum, bazen yemek falan yapıyordum, zaten bıçak kırıktı. Kadıköy’e arada bir eğlenmeye giderim. Daha önce maktulü müzik çalarken dinlememiştim, ancak arkadaşları olan tanıkları daha önce dinlemiştim. Cihan’ı olaydan önce yüz yüze veya sosyal medyadan hiç görmemiştim” dedi.

KURTARMAK İÇİN DENİZE ATLADIĞINI İDDİA ETTİ

Amacının maktulü öldürmek olmadığını ileri süren Caymaz, “Böyle bir niyetim olsa kurtarmak için denize atlamam. Kendisini daha önceden tanımıyorum. Tanıklar da olay günü maktulle birlikte hareket eden kişilerdir. Beyanlarına itibar edilmemesini talep ediyorum. Nefsi müdafaada bulundum. Ailesinden özür diliyorum. Öncelikle beratımı, mahkeme aksi kanaatte ise lehime olan hükümlerin uygulanmasını talep ederim” diye belirtti.

‘SANIĞI TANIMIYORUZ, HUSUMETİMİZ YOKTUR’

Daha sonra Cihan Aymaz’ın annesi Birgül Aymaz, fail Mehmet Caymaz’ı daha önceden tanımadıklarını belirterek, “Aramızda herhangi bir husumet yok. Şikayetçiyim, sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum” diyerek katılma talebinde bulundu. Aymaz’ın Babası Hayrettin Aymaz da, önceki beyanlarını tekrar ederek, davayı müdahil olma talebini yineledi. 

‘DENİZDE DE BIÇAKLADIĞINI DÜŞÜNDÜM’

Olayın tanıklarından İhsan Tat, yaşananları şöyle attı: “Ben maktulü daha önceden Kadıköy sahilde müzik yaparken görmüştüm. Bunun dışında kendisiyle herhangi bir tanışıklığım yok ve yakınlığım yok. Sanığı ise ilk defa olay günü gördüm.  Olay gününden önce uzun süredir Kadıköy’e gitmiyordum. Olay günü gitmeye karar verdim. Cihan’ın mola verdiğini gördüm. Sanık ise etrafta dolanıyordu. Etrafta bulunan kadınlar kalkıp uzaklaştı, ben bu kişilerin sanıktan tedirgin olduklarını düşündüm. Cihan’a bu kişinin kim olduğunu sordum. ‘Bilmiyorum birkaç gündür buralarda takılıyor’ dedi. Biraz sonra sanık maktulün karşısına dikilerek, ‘niye bekliyorsun, çalsana para veriyoruz’ dedi. Maktul de biraz sonra çalacağını, kaldı ki sanığın para vermediğini söyledi. Bunun üzerine sanık agresifleşti, maktule ‘seni gömerim, denize atarım kim olduğumu biliyor musun’ gibi sözler söyledi ve bıçak çekti. Bıçağın uç kısmını gördüm. O sırada ben sanığı sakinleştirmek için ‘sakin ol müzik dinleyen agresif olmaz’ dedim. Ani bir hareketle maktule bıçak savurdu. Maktul zaten deniz kenarında olduğu için denize düştü. Sanığın itelemesiyle mi denize düştü yoksa geri çekilince mi düştü orayı hatırlamıyorum. Maktul denize düşünce sanık biraz geri çekildi. Sonra adeta etrafta bulunan başka birilerini bıçaklamak ister gibi sağa sola baktı. Sonra bir ara maktulün denizde bulunduğu yere atladı. Baktığımda onu göremedim. Maktulden kan çıktığını görünce sanığın denizde de alttan maktulü bıçakladığını düşündüm.”

TANIK, SANIĞI YALANLADI

Sanığın Aymaz’ı denizden kurtarmaya yönelik bir davranışını görmediğini belirten Tat, “Etraftaki kişilerden sanığa denizden çıkmaması konusunda tehditte bulunan birini görmedim” dedi.

TANIK MAĞOL: ETRAFTAKİLERE KÜFÜRLER EDİYORDU

Tanıklardan Muhammet Mağol ise Cihan Aymaz’ı müzik yaparken dinlediği sırada sanığı bira içerken gördüğünü ancak sarhoş olmadığını söyledi. Sanığın oturduğu yerde iki kadını rahatsız ettiğini, kadınların sanığa kızarak uzaklaştığını belirten Mağol, sanığın kadınlara küfür ettiğini aktardı. Mağol, sanığın daha sonra Aymaz’ın yanına geldiğini ve “neden çalmıyorsun” dediğini ve daha sonra bıçakladığını dile getirerek, “Sanık bıçağı çıkararak deniz kenarında bulunan maktule doğru savurmaya başladı. Bıçak maktulün kulağına doğru ve göğsüne geldi, sanık bıçağı maktule vurunca maktul darbenin etkisiyle denize düştü. Maktul denize düştükten sonra sanık bıçağı eline alarak etraftaki kişilere doğru hamle yapar gibi yaptı. İnsanlar onun bu davranışından çekindikleri için maktule yardım edemediler. Sonra sanık denize atladı. Bu sırada bıçak elinde miydi görmedim. Kurtarmak için mi yoksa denizde bıçaklamayı devam etmek için mi atladığını bilmiyorum. Denizin içindeyken yine etraftakilere küfür ediyordu” şeklinde konuştu.

‘YAŞAMSAL BÖLGELERİNE BIÇAK SAVURDU’

Daha sonra Aymaz ailesinin avukatları diğer tanıkların da dinlenmesini talep etti. Avukatlar, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini aktardı. Avukatlar, sanığın çelişkili ifadeler verdiğini belirterek, bilirkişi raporu ve kamera görüntülerine göre, sadece Aymaz ve sanığın olay içerisinde olduğunu ve sanığın maktulü darp etmekte olduğu görünmesi karşısında sanığın başka kişilerin de olaya karıştığına yönelik savunmasının doğru olmadığını belirtti. Avukatlar, sanığın maktulün yaşamsal bölgelerine bıçağı savurduğuna dikkat çekti.

AZMETTİRME KONUSUNDA İNCELEME TALEBİ

Son yapılan erken seçim anketine göre: Sadece 4 parti barajı geçiyor Son yapılan erken seçim anketine göre: Sadece 4 parti barajı geçiyor

Avukatlar Aymaz’ın sanal medyada protest müzik yapan biri olarak tanındığını bu nedenle tehditler aldığını da aktardı. Avukatlar, Sanığın bu tehditler bağlamında azmettirme sonucu eylemini gerçekleştirip gerçekleştirmediği konusunda araştırma yapılması üzerinde inceleme yapılmasını ve sanığın telefon hattının HTS kayıtlarının alınmasını talep etti. 

İddia makamı, fail Caymaz’ın tutukluluk halinin devamını istedi.

HTS KAYITLARI VE TELEFONU İNCELENECEK

Mahkeme, Caymaz’ın tutukluluk halinin devamına, sanığın cep telefonunun bulunması halinde ivedi olarak istenip incelenmesine ve sanığın tüm GSM hatlarının HTS ve GPRS kayıtlarının BTK’den alınmasına karar vererek duruşmayı 26 Şubat’a erteledi. 

NE OLMUŞTU?

2 Mayıs 2023 tarihinde meydana gelen olayda Mehmet Caymaz'ın şarkı istedikten sonra yanında getirdiği bıçakla küfürlü tehditler savurdu. Daha sonra Cihan Aymaz'ın önce boyun kısmından sonrasında göğüs bölgesinden yaraladı. Cihan Aymaz aldığı yaranın etkisiyle denize düştü. Aymaz olay sonrasında hastaneye kaldırıldı ancak yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadığı hayatını kaybetti. Şüpheli Mehmet Caymaz olay sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.