İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 38 gündür devam ediyor. Gazze sokakları sıcak çatışmaya sahne olurken, İsrail güçleri bir kez daha Cebaliya Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi. Saldırıda 30'dan fazla kişinin öldüğü açıklandı.

İngiliz haber ajansı Reuters, Hamas'ın silahlı kanadının arabuluculuk görüşmelerini yapan heyete 5 günlük ateşkesle 70 kadın ve çocuğu bırakmaya hazır olduklarını söylediğini aktardı. Öte yandan Gazze'de 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11 bin 240'a yükseldi.

Gazze'de büyük bir dıram yaşanırken Müslüman devletler dahil bütün dünya lafta öteye gidemiyerek seyirci kaldı.

İsrail'in cuma gününden beri Gazze'nin kuzeyindeki saldırılarının hedefinde olan ve elektriğin kesilmesi nedeniyle hizmet vermeyi durduran Şifa Hastanesi'nde ölümler sürüyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Eşref Kudra, son üç günde hastanede en az 32 hastanın öldüğünü söyledi. Kudra, bu kişilerin üçünün prematüre bebek olduğunu belirtti.

Hamas yönetiminin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu Rish, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada dün gece bir prematüre bebek ile iki hastanın daha öldüğünü söylemişti.

'İNSANİ YARDIM OPERASYONU 48 SAAT İÇİNDE DURABİLİR'

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmemesi nedeniyle Gazze’deki insani yardım operasyonu önümüzdeki 48 saat içinde durma noktasına gelecek” dedi.

DSÖ: HİZMET DIŞI KALDI

Hamas'ın bir komuta karargahının hastanenin altında bulunduğunu savunan İsrail ordusu, bölgedeki saldırılarını cuma gününden beri artırmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, son açıklamasında "Şifa Hastanesi'nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor" demişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise dün Şifa Hastanesi için yakıt teklifinde bulunduklarını ancak Hamas'ın bunu reddettiğini ileri sürmüştü. Hamas iddiayı yalanlamıştı.

'BEBEKLERİ TAŞIMAK ÇOK ZOR, ABLUKA KALDIRILMALI'

İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi'nde küveze bağlı olarak hayatta tutulan 39 prematüre bebeği taşıma teklifi de pratikte hayata geçirilemiyor. "Filistin için Tıbbi Yardım" (Medical Aid for Palestine) adlı kuruluşun yöneticisi Melanie Ward, bu önerisinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Ward, yenidoğan ünitesindeki bebeklerin taşınmasının "karmaşık ve teknik bir süreç" olduğunu belirtti. Tek güvenli seçeneğin İsrail'in Şifa Hastanesi çevresindeki ablukayı kaldırması ve hastaneye benzinin ulaşmasına izin vermesi olduğunu anlatan Ward, "Bu bebekleri taşımak için gerekli ekipmana sahip ambulansların hastaneye erişimi yok. Bu bebekleri kabul edecek kapasitede bir hastane de yok" ifadelerini kullandı.