Sedat Kıran’ın yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği belgesel, “Bilûra Nişo” isimli belgesel, 14 Mayıs’ta başlayan ve 25 Mayıs’ta sona erecek olan Cannes Film Festivali’nin “Belgesel Filmler” kategorisinde yarışıyor. Filmde, Ermeni kaval ustası Dikran Nişyan’ın hikayesi konu ediliyor.

‘Finale kalırsa gurur duyarım’

Kadir İnanır’ın tetkik sonuçları olumlu çıktı Kadir İnanır’ın tetkik sonuçları olumlu çıktı

Kıran, yaptığı açıklamada, belgeselin yarı finale yükselmesinin kendisi için büyük bir gurur olduğunu söyledi. “Bu, benim için çok önemli bir başarı” diyen Kıran, “Dünyanın en prestijli film festivallerinden birinde yarı finale kalmak, benim için büyük bir onur. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kıran, belgeselin finalde de yer almasını umduğunu belirterek, “Finale kalırsa, bu benim için çok daha büyük bir gurur kaynağı olacak” ifadelerini kullandı.

Sedat Kıran Kimdir?

1980 yılında Urfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya gelen Sedat Kıran, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli kısa film ve belgesel çalışmaları bulunan Kıran, “Kayıp Köy” belgeseli ile ilk uzun metrajlı belgeselini çekti.Yılmaz Güney 1981’de almıştıSiverekli oyuncu ve yönetmen Yılmaz Güney’in yazdığı ve Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yaptığı 1981 yapımı Yol filmi, 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü almıştı. Güney bu filmi kazanan ilk Kürt yönetmen olmuştu.