Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan 50+1 şartının değişmesi konusunda Genel Başkan Vekili Efkan Ala’nın ikna ettiği iddia edildi. İddiaya göre, bu değişim isteğinin altında AKP’nin “MHP yükünden” kurtulmak istemesi yatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa…” demişti.

DEM’den Bakan Tunç’a "parti kapatma" yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin DEM’den Bakan Tunç’a "parti kapatma" yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin

2018 yılında yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte uygulanan 50+1 sistemi, daha önceleri de gündeme gelse de bir adım atılmamıştı.

MHP YÜKÜ 

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, “Ne değişti de Erdoğan 50 + 1’den kurtulmak istiyor?” sorusunu sorarak, şunları yazdı: “Dün ‘Erdoğan’ı kimler ikna etmiş olabilir’ diye sorduğum bir Beştepe sakini, Genel Başkan Vekili Efkan Ala’yı işaret etti. Ala’nın AK Parti’nin MHP’den ‘bağımsız’ olmasını savunduğunu söylüyorlar.

Bu varsayıma göre kimi AK Partililer MHP’nin yüzde 10 oyla başta yargı ve emniyet olmak üzere bürokraside güç biriktirmesinden rahatsız. MHP’nin kabinede ve AK Parti’de taşları yerinden oynatıyor olmasından şiddetle yakınıyorlar. Onlara göre Mahir Ünal’ı istifa ettiren de, Süleyman Soylu’yu İçişleri Bakanlığı koltuğunda tutan da Bahçeli.

Diğer taraftan AK Parti’nin MHP ile temas ederek milliyetçi dönüşümü yaşadığını ve Kürt seçmenden uzaklaştığını savunuyorlar. 50 +1’i basit çoğunlukla değiştirerek ittifakı bir ihtiyaç olmaktan çıkarmak ve böylece MHP yükünden kurtulmak istiyorlar.”

‘ERDOĞAN VE BAHÇELİ’NİN YENİ PLANI’ 

“Ancak ben Erdoğan’ın yerel seçimden önce MHP ile karşı karşıya geleceğine ve cumhur ittifakını bozacak hamleler yapacağına ihtimal vermiyorum” diyen İsmail Saymaz, yazısında şu yorumu yaptı:

“Erdoğan bu çıkışını Bahçeli’den habersiz yapmış olamaz. MHP’nin desteği olmadan 50+1’in değişmesi mümkün değil. MHP’liler AK Parti’nin kendisinden kurtulmak için getireceği bir değişikliğe neden evet desin. Erdoğan ve Bahçeli’nin yeni bir oyun planından söz etmek daha akılcı geliyor. Erdoğan’a üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığı sağlayacak bir anayasa değişikliği paketini içeriyor olabilir. Anayasaya göre Erdoğan’ın yeniden aday olması TBMM’nin erken seçim kararı almasına bağlı. 50 + 1 tartışması muhalefete ‘bak sen de ittifaka muhtaç olmadan kazanabilirsin’ şeklinde bir lokma zehirli bal uzatarak Erdoğan’ın siyasi ömrünü uzatma operasyonuna el kaldırtmaktır.”