İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etmek amacıyla  Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" pankartı açılırken, "Kararınız mutlak kötülüğün 'yasal' hali" ve "Yaşasın kadın dayanışması" dövizleri taşındı. Sık sık, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Zıplamayan Tayyip'tir" ve "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganları atıldı.

Bir gecede kadınların yaşamı hakkında bu denli ciddi bir kararın, "Kadınları dövün, katledin" demek olduğu belirtilen açıklamada, bu kararla kadınlara, "Erkeklerle eşit değilsiniz" mesajı verilmek istendiğine dikkat çekildi.

DÜŞMAN POLİTİKALARI

Kampanya Grubu adına basın açıklamasını yapan Grup Üyesi Tuğçe Canbolat, sözleşmeye karşı izlenen yolun "düşman politikaları" olduğunu söyledi. Bu denli hayati önem taşıyan bir sözleşmenin tek kişinin kararı ile feshedilmesine dikkati çeken Canbolat, "İstanbul Sözleşmesi'nden nefret ediyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar hayır diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar. O sözleşme uygulanacak" dedi.

‘DEVLET MÜNFERİT DEĞİL’

"Kadınların özgürleşmesinden korkuyorlar" diyen Canbolat, eşitlik olmadan adaletin de olmayacağını ifade etti. Canbolat, failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmenin kadın katliamlarının önünü açtığına vurgu yaparak şöyle konuştu: "Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta ikiyüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, ağır ceza getireceğiz safsataları ile kamuoyunu yatıştırmaya çalışacaklar. Biz ise diyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir."

Kadınlar, rıhtımdaki açıklamanın ardından ara sokaklarda "İstanbul sözleşmesi yaşatır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atarak kararı teşhir etti.

'SÖZLEŞME UYGULANSIN'

Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasının ardından Süreyya Operası'na ardından Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yürüyen kadınlara halk yoğun destek verdi.Pencerelerden, balkonlardan, cafelerden alkış ve sloganlarla kadınlara destek olan yurttaşlar da "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" mesajı verdi.

'CANIMIZA GÖZ DİKENLERE İSYAN'

Yürüyüş boyunca kadınların etrafını saran helikopter ve polis ablukasına karşı kadınlar el ele tutuşarak zincir oluşturdu. Binlerce kadın ara sokaklarda ve Ayvalıtaş Meydanı’nda patriyarkal kapitalizme karşı, "Canımıza göz dikenleri de onların kararlarını da kabul etmiyoruz" dedi.

KCDP'DEN AÇIKLAMA 

Öte yandan durumu protesto eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) da sözleşmeden çekilmeyi kabul etmediklerini belirterek iskele önünde açıklama yaptı.  "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula" pankartının açıldığı açıklamada, "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" dövizleri taşınırken sık sık "Her yer kadın, her yer direniş", "Tayyip kaç kaç kaç kaç kişiyiz say say say", "AKP'den hesabı kadınlar soracak" sloganları atıldı.

Açıklamaya yüzlerce kadın katıldı. Katledilen kadınların isimlerini okuyarak, "Yaşıyor" çığlıkları atan kadınlar sık sık  "AKP katil" sloganları attı. (İstanbul/MA)