Yetkililer, yakın zaman önce Japonya’da gömülü 100.000’den fazla madeni paradan oluşan bir koleksiyon bulunduğunu ve bunun ülkedeki türünün en büyük keşiflerinden biri olduğunu açıkladı.

Madeni paralarla dolu devasa çukur, Tokyo’nun yaklaşık 112 kilometre kuzeybatısında bulunan Maebashi Şehrindeki bir inşaat sahasında ortaya çıkarıldı.

Sojamachi bölgesinde bir şirketin fabrika kurmayı planladığı bölgede ortaya çıkarılan paralar, ortasındaki bir delikten geçirilen hasır iplerle demetler halinde birbirine bağlanmıştı.

(İlgili: Japonya’da 1.800 Yıllık Festival Maskesi Bulundu)

Fotoğraflar, madeni paraların toprağın birkaç santimetre altında düzgün demetler halinde üst üste istiflenmiş halde bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca çukurun dibinde pirinç sazlarından hasır kalıntıları bulundu.

Maebashi belediye yetkililerine göre, madeni paralar 60 santimetreye 1 metre boyutlarında bir alanda bulundu. Her demet yaklaşık 100 madeni para içeriyordu ve toplam 1.060 demet çıkarıldı. Bölgede bulunan hasır izleri, para demetlerinin gömülmeden önce hasırla sarıldığını gösteriyor.

James Jeffrey: Türkiye Kürdistan Bölgesi'nin güçlü olmasını istiyor James Jeffrey: Türkiye Kürdistan Bölgesi'nin güçlü olmasını istiyor
Madeni paralar 60 santimetreye 1 metre boyutlarında bir alanda bulundu. C: Maebashi City Government

Şu ana kadar 334 adet sikke incelendi. MÖ 175’te yapılanlardan 1265’e kadar uzananlara kadar en az 44 tür doğrulandı.

Yetkililer, MÖ 175 yılına tarihlenen bulunan en eski paranın da yer aldığı bazı paraların Çin’den geldiğini söylüyor. Kare şeklinde bir deliğe ve çeşitli işaretlere sahip olan madeni para, Batı Han Hanedanlığı döneminde basılmıştı ve birleşik Çin’de yapılan ilk madeni paralar arasında yer alıyor. Yüzeyine “Ban” ve “Liang” karakterleri kazınmıştı.

Koleksiyondaki en yeni madeni para MS 1265’te basılmıştı; bu da istifin muhtemelen MS 1185’ten MS 1333’e kadar uzanan Kamakura Dönemi’nde gömüldüğünü gösteriyor. Ancak daha fazla sikkenin analiz edilmesi bu gömülme tarihini değiştirebilir.

Metropolitan Sanat Müzesi’ne göre Kamakura Dönemi, soyluların iktidarı orduya devretmesi nedeniyle ülkenin siyasi sisteminde “dramatik bir dönüşüme” işaret ediyor.

Bölge, Orta Çağ Japonya’sındaki önemli kişilerin büyük konutlarının yakınında olduğundan, madeni paralar muhtemelen savaş ihtimali nedeniyle güvende tutmak için aceleyle gömülmüştü. (Arkeofili)