İsrail, Hamas'ın üst düzey liderlerine Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde suikast düzenledi. Saldırıda, Hamas'ın Politbüro Başkan Yardımcısı ve Batı Şeria sorumlusu Salih el Aruri ile örgütün silahlı kanadı İzzeddin Kasam Tugayları'nın iki komutanı öldürüldü.

EL AKSA TV: KASSAM TUGAYLARININ İKİ KOMUTANI DA ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'a bağlı Aksa televizyonu, insansız hava aracı saldırısında Aruri'nin yanı sıra Kassam Tugayları komutanlarından Samir Fendi Ebu Amir ve Azzam el Akra Ebu Ammar'ın da öldürüldüğünü duyurdu.

HAMAS: İSRAİL'İN KORKAKÇA SUİKASTLARI FİLİSTİN HALKININ DİRENİŞİNİ KIRAMAYACAK

Hamas'ın politbüro üyelerinden İzzet el Şark, saldırıyı "korkakça biri suikast" diye niteledi. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Siyonist işgalcilerin (İsrail), Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar, halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek" denildi. Hamas, İsrail'in suikast düzenleyerek, "Gazze'deki hedeflerine ulaşmaktaki başarısızlığını kanıtladığı" ifadelerini kullandı.

İSLAMİ CİHAD: CEZASIZ KALMAYACAK

Gazze'deki ikinci büyük direniş grubu İslami Cihad'dan yapılan açıklamadaysa, intikam yemini edildi. İslami Cihad, "Bu suç cezasız kalmayacak ve direniş, işgal kaldırılana dek devam edecek" ifadelerini kullandı.

İRAN: DİRENİŞ GÜÇLENECEK

İran'dan yapılan açıklamada ise suikastın İsrail'e yönelik direnişi güçlendireceği belirtildi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, "Şehidin kanının direnişin damarlarında yeni bir dalgayı ateşleyeceği ve sadece Filistin'de değil, bölgede ve dünya çapında özgürlük arayan herkes açısından Siyonist işgalci ile mücadelede motivasyonunu artıracağı şüphe götürmez" dedi.

BATI ŞERİA'DA YÜZLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ

İşgal altındaki Batı Şeria'da ise yüzlerce kişi misilleme çağrısıyla sokağa döküldü. "İntikam, intikam" diye slogan atan eylemciler, Kassam Tugayları'na misilleme çağrısı yaptı.

LÜBNAN RESMİ AJANSI: ALTI KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan resmi haber ajansı NNA ise Beyrut'un güneyinde, "Hizbullah'ın kalesi" olarak bilinen Dahiye mahallesinde patlamaya neden olan saldırıda altı kişinin öldüğünü duyurdu. Aruri'nin saldırı sırasında üst düzey Hizbullah yetkilileri ile toplantı halinde olduğu da iddia ediliyor.

NECİP MİKATİ: LÜBNAN'I SAVAŞA ÇEKME GİRİŞİMİ

Ülkedeki geçici hükümetin başbakanı Necip Mikati'den de İsrail'e tepki geldi. Saldırıyı kınayan Mikati, bunun "yeni bir İsrail suçu" ve "Lübnan'ı savaşa çekme girişimi" olduğunu söyledi. Mikati, dışişleri bakanlığına egemenlik ihlali nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne resmi şikayette bulunma talimatı verdiğini de açıkladı.

NETANYAHU'NUN DANIŞMANI: HEDEF LÜBNAN DEVLETİ DEĞİL

İsrail ordusu suikasta ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ordu radyosu, haberi dünya basınına dayandırarak vermekle yetindi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nın danışmanlarından Mark Regev ise Amerikan haber televizyonu MSNBC'ye açıklamasında İsrail'in şu ana dek bir sorumluluk almadığını belirterek "Bunu kim yaptıysa şu netleştirilmeli: Bu, Lübnan devletine karşı bir saldırı değildi" dedi.

Putin, bahar aylarında büyük saldırı planlıyor Putin, bahar aylarında büyük saldırı planlıyor

ABD, HAKKINDA BİLGİ VERENE 5 MİLYON DOLAR ÖDÜL AÇIKLAMIŞTI

Aruri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın kurucularından biri olarak 7 Ekim saldırılarından önce de İsrail'in 'suikast listesi'ndeydi. ABD geçen sene, Aruri'nin nerede olduğuna dair bilgi verenlere 5 milyon dolar para ödülü verileceğini açıklamıştı.

İSRAİL TARAFINDAN DEFALARCA TUTUKLANDI

1966 yılında Batı Şeria'nın Arura bölgesinde doğan Aruri, Hamas'a 1987 yılında katılmış ve örgütün Batı Şeria yapılanmasının kuruluşunda önemli rol oynamıştı. Aruri, sık sık İsrail tarafından tutuklanmıştı. Buna, 1985-1992 ve 1992-2007 gibi uzun süreli tutukluluklar da dahildi.

EL FETİH'LE GÖRÜŞMELERDE HAMAS HEYETİNİN BAŞKANIYDI

2010'da İsrail tarafından Suriye'ye sınırdışı edilen Aruri, bu tarihten itibaren Hamas'ın politbüro üyesi, 2017'den beri politbüro başkan yardımcısı olmuştu. Aruri, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinde örgütün heyetine başkanlık yapmış, 2011'de İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki 1027 Filistinli esirin salıverilmesi müzakerelerinde de üst düzey bir rol oynamıştı.

İSRAİL, TÜRKİYE'DEN SINIRDIŞI EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Aruri, örgütün liderliğinin Suriye'deki iç savaş nedeniyle Şam'ı terk etmesi sonrasında ise Türkiye'de yaşamıştı. Aruri, İsrail'in Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için sınır dışı edilmesini istediği isimdi.

Yedioth Ahronot gazetesi, Aruri'nin Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinin bir parçası olarak Aralık 2015'te İstanbul'dan Beyrut'a taşındığını yazmıştı. Gazete, konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Hamas ideri Halid Meşal arasındaki bir toplantıda ele alındığını ileri sürmüştü.