ABD Başkan Adayı: Trump'a suikast girişimi, Kulağından yaralandı ABD Başkan Adayı: Trump'a suikast girişimi, Kulağından yaralandı

Yeni yıl yaklaşırken İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinliler öldürülen sevdiklerini sayıyor.

* Hamas'ın Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yürüttüğü savaşın 85. gününde öldürülenlerin toplam sayısının 21 bin 672'ye, yaralananların toplam sayısının 56 bin 165'e yükseldiğini duyurdu. Açıklamaya göre İsrail güçleri, son 24 saatte 14 katliam gerçekleştirip 165 kişiyi öldürdü, 250 kişiyi yaraladı.

ORTA VE GÜNEYDE ŞİDDETLİ HAVA SALDIRILARI VE ÇATIŞMALAR

* İsrail ordusu, hava saldırıları eşliğinde Gazze Şeridi'nin orta ve güneyinde ilerlemeye devam ettiğini, Gazze Şehri'nde onlarca silahlı kişiyi etkisiz hale getirdiğini, altyapıyı tahrip ettiğini, Gazze'nin güneyinde ilerlerken güney kenti Han Yunus'taki Hamas istihbarat karargahına baskın düzenlediğini söyledi.

FİLİSTİNLİ MÜLTECİ KAMPLARI HEDEFTE

* Hastaneleri ölü-yaralı Filistinlilerle dolduran yoğun hava saldırılarıyla desteklenen çatışmalar, El Bureyc, Nuseyrat, Megazi ve Han Yunus'ta yoğunlaştı. Buralarda normal zamanlarda BM'nin yardım ulaştırdığı Filistinli mülteci kampları bulunuyor.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLERİN SAYISI 106'YA YÜKSELDİ

* Kudüs TV'de çalışan Filistinli bir gazeteci, dün Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat kampındaki evlerine düzenlenen hava saldırısında bazı aile üyeleriyle birlikte öldürüldü. Böylece 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen gazetecilerin sayısı 106'ya yükseldi. Hamas hükümetinin Medya Ofisine göre "İsrail, Gazze'de gazetecileri Filistin anlatısını susturmak, gerçekleri gizlemek, haber ve bilgilerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla kasıtlı olarak öldürüyor".

* Filistin Kızılayı, güneydeki en büyük ve en önemli tıbbi tesis olan Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne tozla kaplı küçük bir bebeği yetiştiren sağlık görevlilerinin "Nefes var, nefes var" diye bağırdığını gösteren video yayımladı.

'21. YÜZYILDA DÜNYA ÇAPINDAKİ EN YÜKSEK SİVİL KAYIP ORANI'

* Cenevre merkezli Euro-Med İnsan Hakları İzleme örgütüne göre "İsrail'in Gazze Savaşı'nda öldürülen Filistinliler, 21. yüzyılda dünya çapındaki en yüksek sivil kayıp oranını oluşturuyor". İsrail güçlerinin Filistinli sivilleri öldürmesini olay yerinde araştıracak uluslararası bir hukuk ekibinin kurulmasını talep eden Euro-Med, Gazze'de ateşkesin sağlanması, haksız cinayetlerin durdurulması, yasadışı emirleri verenlerle uygulayanların hesap verebilirliğinin sağlanması ve Filistinlilere adaletin sağlanması için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

WSJ: İSRAİL 29 BİN BOMBA, MÜHİMMAT VE MERMİ ATTI

* ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İsrail'in Gazze Savaşı'nın 12. haftasında bölgedeki evlerin yüzde 70'inin yıkıldığını duyurdu. WSJ, bu hesabını Gazze Şeridi'nin uydu görüntülerinin analizine ve diğer gelişmiş uzaktan algılama tekniklerine dayandırdığını belirtti. İsrail güçlerinin aralık ayı ortasına dek Gazze Şeridi'ne 29 bin bomba, mühimmat ve mermi attığını aktaran Amerikan gazetesi, "Gazze'deki 439 bin evin yaklaşık yüzde 70'i ve binaların yaklaşık yarısı hasar gördü veya yıkıldı" diye yazdı. Bombardımanların Bizans kiliselerinden tarihi camilere, fabrikalardan apartmanlara, alışveriş merkezlerinden lüks otellere, tiyatrolardan okullara dek çok geniş çaplı binalara zarar verdiğini belirten gazete, "Gazze'yi işler hale getiren su, elektrik, iletişim ve sağlık altyapısının büyük bir kısmının tamir edilemeyecek şekilde tahrip edildiğini" vurguladı. 36 hastaneden yalnızca 8'inin hasta kabul edebildiğini ekledi. WSJ'ye konuşan Chicago Üniversitesi'nin siyaset bilimcisi ve hava bombardımanının tarihine dair kitapların yazarı Robert Pape, "Gazze kelimesi, Dresden ve bombardımana uğrayan diğer ünlü şehirlerle birlikte tarihe geçecek" dedi.

* İsrail ordusuna göre kara operasyonundaki resmi asker kaybı en az 170'e yükseldi. Halihazırda 432 asker hastanelerde tedavi görüyor, bunların 44'ünün durumu ağır.

GAZZE'YE YARDIM GİRMESİNE İSRAİL ENGELİ

* İsrail, sadece tüm Gazzeli sivillere tahliye olmalarını emrettiği güneye insani yardımların erişimine izin veriyor. Yardım kuruluşları, İsrail denetimlerinin yardım akışını durdurduğu ve gerekli temel ihtiyaç malzemelerinin sadece küçük bir kısmının içeri girebildiğini belirtti.

BATI ŞERİA'DA ESİR ALMA FURYASI

* İsrail güçlerinin 14 Filistinliyi daha gözaltına almasıyla 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 860'a yükseldi.

LÜBNAN-İSRAİL ÇATIŞMASI KIZIŞIYOR

* İran destekli Direniş Ekseni'nin Lübnan ayağını oluşturan Hizbullah ile müttefikleri, Filistin sınırına yakın Har Addir ormanlık alanında İsrail askerlerinin toplandığı noktayı hedef alıp kayıplar verdirdiğini duyurdu.

* İsrail ordusu, "Güney Lübnan'daki üç terör hücresini vurduğunu, Hizbullah'ın altyapısına saldırılar düzenlediğini ve Güney Lübnan'daki bazı bölgeleri topçu ateşiyle bombaladığını" açıkladı. İsrail misillemesi, bugün Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine yönelik roket, füze ve insansız hava aracı saldırılarının ardından geldi.

İSRAİL YİNE HALEP HAVAALANINI VURDU

Suriye devletinin haber ajansı SANA, İsrail'in Halep'e düzenlediği iddia edilen hava saldırısında "maddi kayıplar" yaşandığını duyurdu.

İsrail savaş uçaklarının Lazkiye'nin batısından, Akdeniz üzerinden fırlattığı füzelerle Halep'teki birçok yeri vurduğuna dair haberler geldi. Haberlerde vurulan yerler hakkında ayrıntılı bilgi verilmese de saldırıda Halep Uluslararası Havalimanı'nın hedef alındığı belirtildi.

SURİYE'NİN IRAK SINIRINDAKİ KASABADA DİRENİŞ GÜÇLERİNE SALDIRI

* Reuters'e konuşan Irak güvenlik ve sınır yetkilileri, dün gece Suriye'nin Irak ile stratejik sınır kapısı El Bukemal kasabasında İran bağlantılı milis gruplarının kullandığı bina ve kamyonlara kimliği belirsiz savaş uçaklarının hava saldırısı düzenlediğini belirtti. Bir Haşdi Şabi komutanı, milliyetleri hakkında ayrıntı vermeden, saldırılarda dört kişinin öldürüldüğünü aktardı. Komutan, Suriye sınırlarına yakın konuşlanmış Haşdi Şabi savaşçılarının öldürüldüğü veya yaralandığını yalanladı. Suriye sınır yetkilileriyle temas halinde olan kaynaklar, saldırılarda sekiz kamyonluk bir konvoyun hedef alındığını, en az dört kamyonun imha edildiğini, İran destekli milis gruplarından birinin kullandığı üç binanın hedef alındığını söyledi. (Dış Haberler)