Haber: Sercan Akbaş/ İstanbul

Türkiye'de yaşanan iş cinayetleri her geçen gün artarak vahim boyutlara ulaşırken, AKP iktidarı tarafından ise iş güvenliği için yerinde denetimler ve kalıcı önlemler alınmış değil. Geçtiğimiz yıl 50'nin üzerinde Van nüfusuna kayıtlı işçi hayatını kaybederken, bu yıl hayatını kaybeden Vanlı işçi sayısı ise kamuoyuna yansımayan, ismi öğrenilemeyen ve teyit edilemiyenler hariç 40'a dayandı. 

Van'dan İstanbula çalışmak için giden Ercan Yılgın (35-40) isimli işçi Bağcılar'da çalışmış olduğu bir inşaatta yüksekten düşerek hayatını kaybetti. 

Edindiğimiz bilgilere göre, Bağcılar'da akşam saatlerinde kule vinci taşıdığı malzemeler ile birlikte 7'inci katta bulunan platforma çarptı. Kule vincinin ışıklarının çalışmadığı ve platformun üzerinde duran Ercan Yılgın (35-40), isimli işçinin malzemeleri almaya çalıştığı esnada ve emniyet kemerinin olmaması nedeni ile darbe alan platformdan aşağıya düşerek olay yerinde hayatını kaybetti. Yılgın'ın Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Erçek Mahallesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Öte yandan, başka bir iş cinayeti ise Beyoğlu'nda yaşandı. Bir orta okul inşaatında çalışan ve ismini öğrenemediğimiz Van nüfusuna kayıtlı bir işçi de yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçinin kardeşleri ile birlikte Van'dan geldiği, şantiyede birlikte kalan kardeşlerin gece ve gündüz yapımı devam eden inşaatta çalıştıkları öğrenildi.

Her yıl 10 ila 30 arasında Vanlı işçi iş cinayetleri sonucu hayatını kaybederken, son yıllarda ise bu rakamlar vahim boyutlara ulaştı. Geçtiğimiz yıl Van nüfusuna kayıtlı 50'nin üzerinde işçi hayatını kaybetti. Bu yıl yaptığımız iş cinayetleri haberleri ve edindiğimiz bilgilere göre ise 40'a dayandı. Ayda ortalama 200-300 işçi çalıştığı çeşitli işlerde hayatını kaybediyor. Yılda ise ortalam bin ila iki bin arasında işçi iş cinayetlerine kurban gidiyor. işçilerin büyük çoğunluğunun her hangi bir sosyal güvencesi olmadığı için yaşanan cinayetlerin üstü örtülüyor ve kamuoyuna yansımıyor. AKP iktidarının gündeminde ise sömürü düzeni ve iş cinayetlerine karşı yerinde denetimler ve kalıcı önlemler alınması yok. İş cinayetlerinde en çok ölümler ise inşaat sektöründe yaşanıyor.

Van'da çağrı: Makbule Özer tahliye edilsin Van'da çağrı: Makbule Özer tahliye edilsin