Bir noktada muhtemelen birisi size şu anda Dünya’da yaşayan insan sayısının şimdiye kadar yaşamış ölü sayısından fazla olduğunu söylemiştir. Bu fikir, nüfusun çok hızlı genişlediğine dair korkuları körüklemeye neden oluyor.

Zamanın derinliklerine inerseniz, Dünya’nın nüfusunun bugüne kıyasla çok az olduğu doğru ve mantıksal olarak yaşayanların sayısının ölülerden fazla olması akla yatkın görünebilir.

Sanayileşme ve tarımdaki gelişmelerin tetiklediği insan nüfusu, son iki yüzyılda önemli ölçüde arttı. Nüfusumuz, 1900 yılında 1,6 milyardan bugün 8 milyarın biraz üzerine çıktı. Belki de yüzyılın bir noktasında nüfusun o kadar hızlı arttığını ve yaşayanların sayısının ölülerden fazla olduğunu varsaymak mantıklı olacaktır.

Ancak elimizdeki verilere ve tahminlere göre yanılıyorsunuz.

Nüfus Referans Bürosu’ndan (PRB) Wendy Baldwin, 2012’de BBC’ye “Nüfus sayımlarınız olduğunda, ülkeler vergi toplamaya başladığında yazılı kayıtlar geliştirmeye başlarsınız.” diyor.

Atalarımızın konuşma yetisi 25 milyon yıl önce evrimleşti Atalarımızın konuşma yetisi 25 milyon yıl önce evrimleşti

İlk modern insanların Afrika’yı 60.000 yıl önce terk ettiği göz önüne alındığında, bu tahminlere güvenmemiz gereken oldukça uzun bir süre.

Nüfus Referans Bürosu, en son nüfus tahminlerini yayınlayarak, “Demir Çağı Fransa’sında ortalama yaşam beklentisinin (MÖ 800’den MS 100’e kadar) yalnızca 10 veya 12 yıl olduğu tahmin edilmektedir.” dedi.

“Bu koşullar altında türün hayatta kalabilmesi için doğum oranının 1000 kişi başına 80 canlı doğum olması gerekiyor. Bunu perspektife koymak gerekirse, bugün yüksek doğum oranı 1000 nüfus başına yaklaşık 35 ila 45 canlı doğumdur ve bu sadece bazı Sahraaltı Afrika ülkelerinde görülmektedir.”

Nüfus Referans Bürosu, tarihin ve tarihöncesinin çeşitli noktalarından alınan nüfus tahminlerini kullandı ve varsayılan bir doğum oranı uyguladı (düşen doğum oranını yansıtacak şekilde zamanla azalan). Yöntem, doğumların (ve dolayısıyla ölümlerin) sayısı hakkında kabaca bir tahmin veriyordu; ancak eski insanların okuma yazma bilmeleri ve biraz daha iyi kayıt tutmak için zaman ayırmaları elbette daha iyi olurdu.

Tahminlerine göre, MÖ 190.000’den bu yana yaklaşık 117 milyar doğum gerçekleşti; bu sayı, bugün hayatta olan 8 milyar insanın çok üzerinde.

“Eğer vardığımız sonucu eleştirecek olursak, yöntemimiz doğum sayısını bir dereceye kadar eksik tahmin ediyor olabilir. Önceki dönemde oldukça dalgalı bir nüfus artışı yerine sabit bir varsayım kullandık, dolayısıyla o zamanki ortalama nüfus büyüklüğünü eksik söylemiş olabiliriz.” (Arkeofili)