İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, valilik tarafından son dört ayda ilan edilen “eylem etkinlik yasakları” kapsamında yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen açıklamayı dernek yönetim kurulu üyesi Avukat Heval Sinan Aras okudu.

Açıklamada, raporun kente farklı tarihlerde sosyal, siyasal ve hukuksal konularla ilgili olarak yapılan toplantı, yürüyüş ve basın açıklamaları ile ilgili olarak İHD üyelerinden oluşan gözlemcilerin tespit ettiği ihlallere dayandığı ifade edildi.

Vali'den HÜDA-PAR’a izin kadınlara engelleme

Raporda, kentteki taciz ve kadına yönelik şiddetle mücadele etkinlikleri engellenirken, HÜDA-PAR ve kayyımlar etkinliklerini kentin en işlek caddelerinde polisler eşliğinde düzenlendiği belirtildi.

Raporda, engellenen etkinlikler tarihleriyle birlikte şöyle sıralandı:

“*16 Eylül 2023 tarihinde TJA ve bileşenlerinin Hz. Ömer Camii önünde yapmak istediği Jina Mahsa Emini katledilmesi ile ilgili olan basın açıklaması ve yürüyüş kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir.

*2 Ekim 2023 tarihinde Star Kadın Derneği öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi’nde, İki uzman çavuşun kadın tacizi iddiaları ile ilgili olarak yapılması istenen basın açıklaması kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir.

*18 Kasım 2023 tarihinde Sanat Sokağında İmralı Cezaevi ile ilgili olarak uygulanan tecrit politikalarını protesto için düzenlenen Gemlik yürüyüşü eylemi kolluk kuvvetleri tarafından zor kullanılarak dağıtılmış ve 15 kişi gözaltına alınmıştır. 

*18 Kasım 2023 tarihinde Musa Anter parkı yanında Eğitim-İş sendikası tarafından yapılan eylem ve konser hiçbir engellemeye maruz kalmamıştır.  

*18 Kasım tarihinde HÜDA-PAR öncülüğünde yapılan meşaleli yürüyüşe izin verilmiş ve bu eylem esnasında Burgerking isimli ticari işletmeye saldırıda bulunulmuş ve çalışanları tehdit edilmiştir.

*20 Kasım tarihinde TUHAY-DER öncülüğünde yapılmak istenen, cezaevinde bulunan kadınlara mektup gönderme etkinliği ve basın açıklaması kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir.

*7 Aralık 2013 tarihinde MEBYA-DER öncülüğünde yapılmak istene, kargo ile gönderilen cenazeler ve militanların cenazelerine yapılan saldırılar ile ilgili olan basın açıklaması kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir.” 

Raporda ayrıca engellenen etkinlikler kapsamında yaşanan ihlallere dikkat çekilerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, tüm uluslararası ve ulusal mevzuat; AİHM kararları, yasal içtihatlar dikkate alındığında ortaya çıkan ihlaller ve tespitler şu şekilde sıralandı:

*Tüm eylemler bir kapsamda değerlendirildiğinde, idari makamlar eşitlik ilkesine uymayarak ayrımcılığa uğramama hakkını ihlal etmişlerdir.

*İdari makamlarca hukuksal olmayan kararlar neticesinde uygulanan yasaklarla ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir.

*Kanuna aykırı olarak yapılan gözaltılar ile kişi güvenliği ve özgürlük hakkı ihlal edilmiştir.

Van’da yapılacak 1 Mayıs mitingi Musa Anter Barış Parkı’nda kutlanacak Van’da yapılacak 1 Mayıs mitingi Musa Anter Barış Parkı’nda kutlanacak

*Yasal düzenlemelere aykırı olarak verilen yasak kararları ve bu kararların uygulanması; görevi kötüye kullanma, kişi hürriyetinden yoksun bırakma ve seyahat hürriyetini engel suçlarının oluşmasına yol açmıştır.”