Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van milletvekilleri, kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan usulsüzlüklere dair Meclis'e araştırması önergesi verdi. Belediyeye dair Sayıştay'ın hazırladığı rapora değinilen önergede, raporda birçok usulsüzlüklere yer verildiği kaydedildi. 

Önergede, belediyenin borcunun 2 milyar TL’ye yaklaştığına işaret edilerek, "Sayıştay’ın açıkladığı mali tablolarda Van Büyükşehir belediyesinin 1 yıl içinde ödemesi gereken yaklaşık 209 milyon TL’lik borcunun olduğu ve uzun vadeli borçlarla birlikte 2023 yılının başı itibariyle toplam borcun yaklaşık 2 milyar TL’ye yaklaştığı raporlanmıştır. Sayıştay Raporu’na göre Van Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı içerisinde 3 milyar TL’ye yakın bütçe kullanmış, 40 milyon TL faiz ödemesi yapmış, bir yıl içinde belediyeyi çeşitli adlar altında yaklaşık 1 milyar TL borçlandırmış öte yandan belediye alacaklarını tahsil etmekte başarısız olmuştur” denildi. 

‘USULSÜZLÜKLER DEVAM EDİYOR’

Van'da Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser Van'da Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser

Önergede, ihale mevzuatının ihlal edildiği ve yasaya aykırı ihale alımlarının yapıldığına vurgu yapıldı. Söz konusu usulsüzlüklere dair araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekilen önergede, şunlar belirtildi: "Van kayyumunun Sayıştay’ın 2020 ve 2021 yılında tespit ettiği usulsüzlükleri aradan geçen süreye rağmen düzeltmediği ve usulsüzlükte ısrar ettiği görülmektedir. Van Büyükşehir Belediyesi Bilanço hesaplarında 2020 yılında 103 milyon, 2021 yılında 89 milyon olan kredi borcunun 2022 yılında 1 milyar 88 milyon TL’ye yükselmesinin gerekçeleri kamuoyuna açıklanmalıdır. 2017-2023 yılları arasında Van Büyükşehir Belediyesi bütçesi kapsamında kullanılan toplam kamu kaynağı ve bu süreçteki toplam borçlanmanın kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Sayıştay raporunda sabit olan bu ve benzeri durumlar; kayyumun belediyeyi teknik, idari, mali açıdan da yönetemediğini göstermektedir. Türkiye’de kayyum uygulamasının neden olduğu kamu zararının tespit edilmesi, belediyelerde oluşan usulsüzlük ve yolsuzlukların azaltılması için önerilerin sunulması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif ediyoruz."