HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bölgedeki enerji sorunlarını dile getirdi.

DEDAŞ’ın Çiftçilere Baskısı


Van ve çevre illerdeki elektrik ve doğalgaz sorunları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışıldı. Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, çiftçilerin yaşadığı zorlukları şu sözlerle ifade etti: “GAP denildi ama çiftçiler gerektiği ölçüde sulamadan yararlanamıyor. Bu sebeple onlarca metre yerin altında su çıkarmak zorunda kalıyorlar. Elektriğe ihtiyaç var, bununla beraber doğal olarak elektrik borcu da artıyor ama katlanan borçlar artık ödenemez hâle gelmiş durumda. Bu nedenle çiftçiler kamu kurumlarında işlem bile yapamıyorlar.”

Enerji Yoksulluğu ve Altyapı Sorunları Vurgusu

Van'da eşbaşkanlar gazeteciler ile bir araya geldi Van'da eşbaşkanlar gazeteciler ile bir araya geldi


Sayyiğit, VEDAŞ’ın uygulamaları ve enerji yoksulluğu hakkında şunları söyledi: “Kentlerimizde yoksulluk yüksek oranda, ciddi bir işsizlik söz konusu. Ama hizmete bakıldığında ciddi bir enerji hakkı ihlali var, bölgede enerji yoksulluğu gerçeği var. Elektrik direkleri, hatları, telleri birçok yerde çok eski, hatta orada bazı trafolarımız 1990’lı yıllardan kalma.”

VEDAŞ’ın Tavırları ve Doğalgaz Erişimi


Sayyiğit, Bakan Bayraktar’a yönelik eleştirilerini ve bölgedeki doğalgaz erişim sorunlarını şu ifadelerle dile getirdi: “VEDAŞ kendince ‘kayıp kaçağı önlemek’ diye bir gerekçe sunuyor burada… Eğer kayıp kaçağı önlemek isteniyorsa VEDAŞ öncelikle altyapıyı yenilesin.” Doğalgaz erişimi konusunda ise, “Iğdır’dan geçecek bu kocaman doğal gaz hattından niye Iğdır halkı yararlanamıyor?” diyerek durumu eleştirdi.


Sayyiğit, Toplantıda, Van ve çevresindeki elektrik ve doğalgaz sorunlarının çözümüne yönelik acil adımların atılmasının önemi vurgulandı. Milletvekili Sayyiğit, hükümet ve ilgili kurumların bu konularda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.