Yunanistan’ın başkenti Atina’ya 80 kilometre uzaklıktaki Korinth Mülteci Gözaltı Merkezi’nde 17 ay tutuklu kalan 24 yaşındaki Kürt mülteci İbrahim Ergün, 27 Mart'ta tutulduğu konteynerin tuvaletinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Ergün’ün cenazesi, Atina'daki otopsi işlemlerinin ardından 6 Nisan'da getirildiği Muş’un Bulanık ilçesinde defnedildi. 

Ergün'ün Fransa'da yaşayan yeğeni Mazlum Ergün, amcasının tutulduğu kampta darp edildiğini ve otopsi raporunun kendilerine verilmediğini aktardı. 

KAMPTA DARP EDİLDİ

Amcasının 12 kez diğer Avrupa ülkelerine geçmek için başvurduğunu ancak talebinin kabul edilmediğini söyleyen Ergün, amcasının 17 ay boyunca haksızca bir kampta tutulduğunu kaydetti. Amcasının iltica talebinin kabul edilmediği için kampta tutulduğunu ifade eden Ergün, kamp koşullarına işaret ederek, "400 kişilik kapasitesi olan kampta 2 bin kişiden fazla mülteci kalıyor. 10 kişilik odalarda 50 kişi kalıyor. Yunanistan mülteciler üzerinden para kazanıyor. Mültecilerin yaşadığı koşullar insancıl değil. Amcam kampta kaldığı süre boyunca sürekli konuşuyorduk. Kampın yaşam koşullarının cezaevinden daha kötü olduğunu söylüyordu. Yunanistan hükümetinin bir yasa ile mültecileri sebepsiz yere 18 ay boyunca kampta esir tutabildiğini söylüyordu. Yemeklerinin yenilemediğini ve sıcak suyun olmadığını defalarca kez söyledi" diye kaydetti. Kamp içerisinde kimi grupların oluştuğunu ve diğer kişilerin bu gruplar tarafından sömürüldüğünü söyleyen Ergün, amcasının da bu grup üyeleri tarafından daha önce darp edildiğini paylaştı. 

RAPOR VE TELEFON VERİLMEDİ

Amcasının ölümünün ardından Yunanistan’a geçtiğini ve avukatlar aracılığıyla yetkili kişilerle görüşmek istediklerini aktaran Ergün, bu taleplerinin kabul edilmediğini dile getirdi. Talep etmelerine rağmen amcasının otopsi raporu, telefonu ve daha önce mahkemede verdiği ifadelerin kendilerine verilmediğini ifade eden Ergün, "Hiçbirisine ulaşamıyoruz. Amcam daha önce yaralanmış ancak otopsi raporu verilmediği için bu yaralanmanın nasıl olduğunu tam bilmiyoruz. İbrahim’in ayağının yere bastığı bir yükseklikte ince bir iple intihar etmiş olarak görünüyor. Ancak bu hayatın akışına aykırı. Bu nedenle intihar edebileceğine asla inanmıyoruz” dedi. Ergün, otopsi raporlarını almak için uğraştıklarını ve verilmesi halinde Yunanistan'daki kamp yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

Mezopotamya Ajansı / Dindar Karataş