Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kanseri tedavisi gören, hastanenin "cezaevinde kalamaz" raporuna karşı Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) "Cezaevinde kalabilir" diye rapor verdiği ağır hasta tutuklu Halil Güneş, dün yaşamını yitirdi. Diyarbakır’dan Adana’ya getirilen Güneş’in cenazesi, Buruk Mezarlığı Morgu’na kaldırıldı. Güneş için düzenlenen törene, Güneş'in ailesinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Muazzez Orhan Işık ve Kemal Peköz, TJA, HDP, DBP, AYKAY-DER, AATUHAY-DER yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Cenaze töreninde hasta tutukluların durumuna dikkat çekilirken, Güneş’in cenazesi, Buruk Mezarlığı’nda toprağa verildi. 

‘YİĞİT İNSANLARDAN BİRİYDİ’

Güneş'in toprağa verilmesi ardından törende konuşan HDP’li Tülay Hatimoğulları, Halil Güneş yoldaşı kaybettiklerini belirterek, “O Kürt halkının özgürlük mücadelesi için bedel ödeyen yiğit insanlarından biriydi. Bakın biz sadece 48 saat içerisinde üç hasta mahpusu kaybettik. Biri de Halil Güneş’ti. Onun şahsında bu onurlu mücadelede yaşamını kaybeden tüm devrim ve demokrasi şehitleri anısı önüne saygı ile eğiliyor ve Güneş ailesine, Kürt halkına, hepimize baş sağlığı diliyorum. Halil yoldaşımız, bir röportajında, 'Biz hayatı uğrunda ölecek kadar seviyoruz. Biz bu düzenin insanları onursuzca bir yaşama, açlığa, yoksulluğa, dilinden arındırılmış bir yaşama karşı, Kürt halkının dilini konuşması için, Kürt halkının onurlu bir şekilde bu ülkede yaşayabilmesi için, mücadele ettik ve bizler bu uğurda yaşamımızı kaybetmekten bir adım bile geri durmayacağız' şeklinde konuşmuştu. Bizler de onun yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğimizin sözünü buradan bir kez daha veriyoruz" dedi. 

'BUNA MÜSAADE ETMEDİLER'

Son yıllarda dışarıda artan baskıların, cezaevlerindeki yansımalarını çok ağır bir şekilde gördüklerini kaydeden Hatimoğulları, "Bugün cezaevlerindeki hasta tutukluların sayısı az değil. Biz de hepsi için Adalet Bakanlığı’na tek tek isim vererek, her biri için tek tek görüştük. Her birinin Adli Tıp Kurumlarında (ATK) raporlarının dikkate alınmasını istedik. Adli Tıp Kurumu, ne yazık bugün mevcut otoriter rejimin bir kuvveti halinde çalışıyor ve hiçbir hasta tutsağa vermesi gerektiği gibi rapor vermiyor. Bakın Halil yoldaşımız bugün hastane koşullarında ya da annesinin evinde hastalığının son günlerini geçirebilirdi. Ama buna müsaade etmediler. Bugün Mehmet Emin Özkan 83 yaşında ve  koronaya yakalandı. Cezaevlerini hastane koşullarına yeğlediği için tekrar cezaevine gitmek istedi ve şu anda cezaevinde” diye konuştu.

SERBEST BIRAKILSIN

Hasta tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Hatimoğulları, “Hasta tutsakların insani koşullarda bakımlarının yapılabileceği şekilde koşullar hazırlanmalıdır. Bununla ilgili bizler mücadelemizi devam ettireceğiz. Onlara sözümüz olsun ki, bu ülke özgür ve demokratik bir ülke olana dek, hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

TAZİYESİ KABUL EDİLİYOR

Konuşma ardından aile fertleri, mezarlıkta ayrıldı. Güneş’in taziyesi, Seyhan ilçesi Meydan Mahallesi'nde bulunan aile evinde kabul ediliyor. (Adana/MA)