Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, tren faciasında yaralanan yurttaşları hastanelerde ziyaret ettikten sonra Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Kazada yaralananları hastanelerde ziyaret eden heyet içiresinde olan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, yaralıları ziyaret ettiklerini ve kazada yaşamını yitiren HDP’li Yusuf Yetim’in ailesini de ziyaret ettiklerini söyledi.

‘SIRA KİME GELECEK DİYE YOLA ÇIKIYORUZ’

Kerestecioğlu, kendilerine gelen son bilgilere göre 9 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “ Biz buna her zamanki gibi kaza değil cinayet diyoruz. Kazanın olduğu hattın bütünü 12 Nisan 2018 tarihinde açılmış olup, sinyal sisteminde eksikliklerle kabulü yapılmış. Yani asıl sorun aslında burada. Biz demiryolcu arkadaşlarla görüştük. Dediler ki ‘ gerçekten hayatımızda birçok zaman sıra kime gelecek endişesiyle yola çıkıyoruz’ diyorlar” dedi.

‘EKSİKLİKLERİ VARKEN İŞLETMEYE AÇILIYOR’

Kerestecioğlu, demir yolunda çalışanlarla görüştüklerini ve çalışanların kendilerine ihlalleri anlattıklarını ifade etti. Kerestecioğlu, “ Uzay çağını yaşayan bir dönemden bahsedilirken kazada aynı zamanda bir uzay profesörünü kaybettik. Teknoloji, uzay çağı derken sinyalizasyon sistemi yok. Neden yok rant için yok, neden yok kriz için yok, neden yok para olmadığı için yok! Bu kadar ucuz değil bizim vatandaşlarımızın canı. Gösteriş için yapılan açılışta eksiklikleri devam eden, tamamlanmayan bir hat işletmeye açılıyor. Kazanın gerçek sebebi bu.  O yüzden kalkıp da birilerinin üstüne suç atmaya kalkmasınlar” şeklinde konuştu.

‘ARTIK 3 AYDA MAKİNİST OLUNUYORMUŞ’

Ulaştırma Bakanlığı ve idareyi sorumlu tutan Kerestecioğlu, sorumluların istifa etmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Demiryolcular bize ‘ Artık 3 aylık kursla makinist olunuyor’ diyorlar. Önceden 6 yılda makinist olunuyordu. 30 yıl önce personel sayısı 43 bin kişi çalışırken şimdi 17 bin kişinin çalıştığından bahsediyorlar. İnsan hatasını önlemek için bir şey yapmıyorlar aslında. Kimsenin hayatı iktidarın şımarıklıklarına bağlı değil.  Bir kişi sorumluluk alsın ve istifa etsin.”

‘ÇOK BÜYÜK İHMALLER VAR’

Ardından söz alan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, da yaptıkları görüşmeler sonucu çok büyük ihmallerin olduğunu söyleyerek, “ Daha 5-6 ay bitecek bir sistemi çok öncesinden başlatmışlar. Bu kazada birçok bilim insanı yaşamını yitirdi. Gazi Hastanesinde durumu ağır olan 2 yaralı yoğun bakımda. Çorlu kazası araştırılmadı ve ardından bu geldi. AKP ve MHP Çorlu tren faciasının araştırılmasını reddetti. Sorumluların istifasını bekliyoruz” dedi.

‘İNSANLARI İSRAF EDİYORLAR’

HDP’li Hüda Kaya ise, iktidarın “ İtibarda israf yoktur” sözünü hatırlatarak, söz konusu faciaya dair “ İnsan israfı yapıyorlar. Ülkenin insanlarını israf ediyorlar. Bunun önüne ancak toplumsal bir bilinçle geçilebilir. Bu tehlike aceleyle bitirilen Marmaray için, aceleyle bitirilen 3’üncü Havalimanı için de geçerli. İşçiler her sabah ailelerimizle helalleşerek yola çıkıyoruz diyor” diye konuştu.