Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunarak vekilliğinin düşürülmesi ve Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davasına ilişkin birçok kentte protesto edildi. 

VAN

Van’da  HDP il ve ilçe örgütleri, basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Van İl binasında yapılan açıklamayı, İl Eşbaşkanı Dilgeş Aslan okudu. 

AKP ve MHP’nin düştüğü ekonomik ve siyasal çıkmazdan kurtulabilmek için HDP’nin meşru mücadelesinin sabote edildiği belirtilen açıklamada, “Ülkenin gerçek gündemini değiştirmeye yönelik girişimleri göz önündedir. Aradan geçen zamana rağmen iktidarın 7 Haziran 2015 seçim yenilgisiyle yine 31 Mart yerel seçimlerinde halkın gösterdiği tutumla büyükşehir belediyelerini kaybetti. AKP-MHP’nin rövanşist-intikam duygularıyla partimize saldırmaya devam ediyor” denildi.

'BU KARAR EKONOMİK VE SİYASİ KRİZE GÖTÜRÜR'

AKP-MHP iktidarının hiçbir siyasi, vicdanı, ahlaki, hukuki değer tanımadığının kaydedildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: “AKP-MHP faşist bloğunun amacı halkımızı siyaset dışına bırakmak ve HDP ile umutlanan Türkiye halklarının umudunu kırmaktır. 7 Haziran seçimlerinden sonra eş genel başkanlarımızı, milletvekillerimizi ve belediye eşbaşkanlarımızı tutuklayan, iki dönemdir tüm belediyelerimize kayyım atayan faşist blok bu yöntemlerle Kürt halkının barış, demokrasi mücadelesi ve iradesini kıramayınca şimdi ülkemizi daha büyük siyasi, ekonomik ve toplumsal krize sokacak bir adım atmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak şöyle denildi: “Son olarak bugün dünya basınında geniş yankı uyandırmış olan kapatma davası nedeniyle ülkemizin barışı ve demokrasi adına kaygılıyız, endişeliyiz. Ama tüm yaşadıklarımız partimizi her zaman olduğu gibi daha güçlü kılacak, halkımız çelikten bir irade oluşturacaktır. Tüm demokrasi güçlerini, toplumsal ve siyasal muhalefeti ve halkımızı bu siyasi darbeye, hukukun ve demokrasinin açıkça tasfiye edilmesine karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Faşizmin yoksullaştırdığı, sefalete teslim ettiği milyonların, kadınların, gençlerin, çocukların, yaşlıların, mültecilerin; nerede kısılmak istenen bir ses varsa o sesin çığlığıyla faşizmi doğduğu sularda boğacağız. AKP-MHP hükümetini bu tutumdan vazgeçmeye, halkımızı ise partisini sahiplenmeye çağırıyoruz.”

DİYARBAKIR

Bu uygulamalara ilişkin, HDP Diyarbakır İl Örgütü, Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. 

HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel ile birçok il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklama öncesi parkın tüm giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı. Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan vekili İrfan Söner, AKP ve MHP’nin yaşadığı siyasi çöküşten kaynaklı HDP’yi kapatmak istediğini vurguladı. HDP’nin tüm baskılara karşı direneceğini dile getiren Söner, AKP ve MHP’nin HDP’yi kapatarak iktidarda kalamayacağını belirtti. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise Türkiye’de adaletin AKP’nin oyuncağı haline geldiğini ifade ederek, parti kapatma gibi girişimlerin AKP’nin başına bela olacağını kaydetti. Dağ, şunları ifade etti: “Biz şimdiden adalete çağrıda bulunuyoruz. Kanunlarınıza göre hareket edin. Partimizin kapatılması için soruşturma başlatıldı ama unuttukları bir şey var gücümüzü halktan alıyoruz. Diz çöktüremeyeceksiniz. Bu halka boyun eğdiremeyeceksiniz. HDP, halk isterse kendini fes eder. Antidemokratik politikalarla halk asla geri adım atmayacak. Halka karşı bunu yapanlar 21 Mart’ta cevabını alacaklar.” 

Açıklama alkışlarla sona erdi. 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA 

Diyarbakır'da bulunan Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) Halkların Demokratik Partisi;’nin (HDP) kapatılma istemiyle açılan dava ve milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu için Eğitim Sen 1’nolu Şube’de ortak basın açıklaması yaptı.  İnsan Hakları Derneği (İHD), Hak İnisiyatifi, Emek ve Demokrasi Platformu ve Kanun Hükmünde Kararname Platformu  adına yapılan açıklamayı KHK Platformundan Mehmet Şerif Aslan okudu.

‘ANAYASA’YA AYKIRI’

Gergerlioğlu hakkında verilen yargı kararının kısa bir süre önce reform olarak sunulan “İnsan Hakları Eylem Planı”nın gerçeklerinden uzak olduğuna işaret eden Aslan, “Bu durum, kararın tamamen kasıtlı, Anayasaya aykırı, siyasi ve hukuksuz bir karar olduğunu da ortaya koymaktadır. TBMM’de okunan karar ile toplum vicdanı ve millet iradesinin yok sayılmıştır. Anayasa Mahkemesine çağrımız büyük bir yara alan demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün tamiri için ivedilikle Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili bireysel başvuruyu incelemesi ve bir an önce karara bağlamasıdır” ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU’NA DESTEK ÇAĞRISI

Aslan açıklamanın devamında şunları söyledi: “İnsan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğüne inanıyoruz. Önceki dönemlerde defalarca denenen ve olumlu tek bir siyasi sonucu olmayan parti kapatma ve milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamalarına karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Toplumsal muhalefetin yapıtaşı sivil toplum kuruluşları ve demokrasiye sahip çıkma iradesini ortaya koyma yükümlülüğü olan muhalefet partilerinden; Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yalnız bırakılmamasını, aktif bir şekilde sahip çıkılarak kendisine mecliste destek olmasını talep ediyoruz.”
 

URFA

HDP Urfa İl Örgütü de il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa il örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın “Ülkenin demokrasi tarihine yeni bir kara leke” olarak geçtiğini söyledi. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin Meclis kurallarının hiçe sayılarak düşürüldüğünü ifade eden Karakeçili, “19 yıl önce demokrasi havarisi olarak iktidara gelenler, bugün ülke tarihine yasadışı kararlara, anti-demokratik uygulamalara imza atan ve  pervasızca uygulayan bir iktidar haline gelmiştir. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini asla  kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Leyla Güven ve Musa Musa Farisoğulları kararlarını hatırlatarak, "Gergerlioğlu hakkında verilen kararı da tanımayacağız. Küçük ortaklarını mutlu etmek için kapatma davası da açtılar ama tarihe baksınlar. Kürt siyasi hareketi her kapatılan parti sonrası daha güçlendi. Baş eğmeyeceğiz” 

VAN

HDP Van İl Örgütü il binası bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DBP, MEBYA-DER, TUHAY-DER, TJA üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Dilgeş Aslan, partilerinin hedeflenmesiyle "Türkiye halklarının umudunun kırılmak" istendiğini belirtti. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile kapatma başvurusunun aynı saatlere denk gelmesinin "manidar" olduğunu kaydeden Aslan, “Bizleri bu yollarla teslim alabileceklerini düşünenler 30 yıldır nasıl yanıldıysa, bugün de yarın da yanılacaktır” dedi. 

Açıklama, “Bijî HDP (Yaşasın HDP)” ve “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla son buldu. 

MARDİN 

HDP Mardin İl Örgütü’nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya, çok sayıda yurttaş katıldı. “İrademe Dokunma” pankartı taşınan açıklamada“HDP halktır halk burada” sloganı atıldı. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Gergerlioğlu’nun halkın iradesi olduğunu belirterek, iktidarın varlığını HDP’nin yok edilmesinde gördüğünü bu nedenle saldırıları arttırdığını söyledi. 

AKP VE MHP’NİN ÇÖKÜŞÜ

Ardında konuşan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, bugüne kadar tek bir Kürt ve tek bir HDP’linin iktidarın saldırıları karşısında diz çökmediğin, bundan sonra da diz çökmeyeceğini dile getirdi. HDP’nin kapatılamayacağını kaydeden Dündar, “Çünkü HDP halkların adıdır, halkların adı da HDP’dir” dedi. HDP’nin mirası 90’lı yılardan devraldığını belirten Dündar, “HDP kapatılsa bile Kürdistan kapılarını AKP-MHP’ye açmayacaktır. AKP, kongresini yapacak olan küçük ortağı MHP’ye hediye vermek istedi. Ama bu müjde onların boğazında kalacak. Ne yaparsanız yapın. Sizin önünüzde diz çökecek kimse yok burada. HDP’nin vekilleri Kürt ve Türk halkının vekilleridir. HDP halkların şemsiyesidir. Muhalefetin şemsiyesidir. AKP-MHP faşizminin çöküşüdür” dedi. 

HDP’nin AKP-MHP’nin uykularını kaçırmaya devam edeceğini kaydeden Dündar, AKP’ye bilerek ya da bilmeyerek oy veren herkesin Kürtlere dönük bu düşmanlığı iyi görmesi gerektiğini söyledi. Bugün Kürtlerin hedef alındığını başka bir gün diğer halkların da hedef alınacağını dile getiren Dündar, şöyle dedi: “Uyarıyoruz; eğer Kürtler kahvaltı olursa diğer halklar da, partiler de sivil toplum örgütleri de öğle yemeği olur. AKP-MHP de akşam yemeği olacak. Herkes sesini çıkarmak zorunda. Hukuk yok. Yargı yok. Çünkü özgür ve bağımsız bir yargı yok. Erdoğan’ın yargısı var. Bahçeli’nin yargısı var.” Cevabı 21 Mart’ta Newroz alanlarında vereceklerini belirten Dündar, kimliklerine, dillerine, iradelerine sahip çıkacaklarını söyledi. Dündar, herkesi 21 Mart’ta Newroz alanlarına çağırdı. 

Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu. 

ŞIRNAK 

Bir tepki de Şırnak’tan geldi. HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve HDP il, ilçe örgütlerinin katılımıyla il binası önünde yapılan açıklamada "İnadına HDP, İnandığımız için HDP ve Gergerlioğlu onurumuzdur" pankartı taşındı.  

AKP-MHP KORKUSU 

Açıklamayı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, “Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı ve tutuklanmasının istenmesi kararının İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir doğruluk kontrolü olmuştur. Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası da açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. Bu iktidar, darbeci bir yönetim olarak tarihe adını yazdırmıştır. AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden ortağı MHP’ye bir kongre hediyesi vermiştir. Yaşananlar, AKP-MHP iktidar blokunun içine düştüğü derin acizliği de göstermektedir. Fikren ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP’yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır. HDP, sadece bir parti değil aynı zamanda bir fikirdir. Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır” diye belirtti. 

10 MİLYON KÜRT NE OLACAK?

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, bitirmeye güçlerinin yetmeyeceğini belirterek, "Kürt halkı bölücü değildir. Kürt halkı birleştiricidir. Biz buradan sesleniyoruz; milletvekilliğini düşürerek, HDP'yi kapatarak bu işin içinden çıkamazsınız. Bu 6'ıncı parti kapatma olur, biz yedincisini de açacak güçteyiz. Siz 10 milyon Kürde ne yapabilirsiniz? Bu halkın iradesini hiç bir güç kıramaz. Bunu Çiller çok söyledi, başkaları çok söyledi ama gittiler ancak biz hala buradayız. Biz milyonlarız. Bitirmeye gücünüz yetmez" dedi. 

Açıklama "Hak, hukuk, adalet” ve “Bijî berxwedana HDP'ê" sloganlarıyla son buldu. 

DERSİM  

HDP Dersim İl Örgütü konuya ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan partililer, “Hiçbir yere gitmiyoruz, Gergerlioğlu yalnız değildir” yazılı pankart açıldı. Burada konuşan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sultan Özcan, Gergerlioğlu’nun hak ve adalet mücadelecisi neferi olduğunu belirtti. Gergerlioğlu’nun meclisi terk etmeyip direnişte olduğunu dile getiren Özcan, hemen arkasından HDP’ye adaletsiz, hukuksuz bir şekilde AYM’ye kapatılması için başvuruda bulunulduğunu söyledi. HDP üzerinden Türkiye halklarının demokratik hakları da ellerinden almaya çalışıldığını vurgulayan Özcan, “Kapatılmak istenen demokrasi, parlamenter rejim, kadın hareketi, aşı, işi, geleceği için mücadele eden gençlik hareketidir. HDP bir dünya görüşü, milyonları bir araya getiren bir fikirdir. HDP’yi kapatırsanız aslında Türkiye’yi kapatmış olursunuz ve Türkiye halkları buna asla izin vermeyecekler” dedi.

‘YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’

HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ise Gergerlioğlu’nun halkın onuru olduğunu belirterek, “Çıplak aramadan işkenceye kadar, KHK mağdurlarından faili meçhullere, hukuksuz bir şekilde insan kaçırıp işkence edilerek ajanlık dayatmalarından tüm hak ihlallerine  kadar iktidarın antidemokratik uygulamalarını açığa çıkarıp kamuoyuyla paylaşan insan hakları savunucusu olduğu için iktidarın hedefi haline gelmiştir. Milletvekillerimizin vekilliğini düşürülerek cezaevine atılması, partimize karşı kapatma tehditleri bizi yolumuzdan vazgeçirmeyecektir. Partimize karşı yapılan her saldırıda büyüyerek ve Türkiye halkının güvenini kazanarak yolumuza devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü, kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen Heykelli Park’ta gerçekleştirdiği açıklamayla partilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Açıklamaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İl Eşbaşkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, Demokratik Alevi Derneği (DAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP) ve Dersimliler Derneği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

SİYASİ DARBE 

"Ömer Faruk Gergerlioğlu irademizdir. Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP’li vekil Peköz, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığını anımsatarak, "Bu bir siyasi darbedir" dedi. AKP'nin kendi bekası için ülkenin bekasını tehlikeye attığına işaret eden Peköz, AKP'nin kaybettikçe saldırmaya devam ettiğini, bu saldırıların altında korkularının olduğunu söyledi.

"Kaybedecekler" diyen Peköz, 21 Mart Pazar günü Adana Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda kutlanacak Newroz'a tüm kesimleri davet ederek, "Bu saldırıların önüne geçmenin tek yolu var, o da direnmektir. Direnmekten başka çaremiz yok. Her alanda tepkimizi koymalıyız. AKP'nin zulmüne son vereceğiz. Hep beraber mutlaka kazanacağız" dedi. 

Açıklama alkış, zılgıt ve "Baskılar bizi yıldıramaz", "Biji berxwedana jiyane" sloganlarıyla son buldu.

KHK'LİLER: KARARI TANIMIYORUZ

İHD Adana Şubesi ve Adana Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Mağdurları Platformu, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatılma davası açılmasına ilişkin İHD Adana Şubesi’nde açıklama yaptı. 

Adana KHK Mağdurları Platformu Sözcüsü Münir Korkmaz, Gergerlioğlu'nun mağdur ve mazlumdan yana taraf olduğu için siyasi bir hedef haline getirildiğini dile getirdi. Korkmaz, "Gergerlioğlu şahsında yargılanan demokrasi, barış ve insan hakları mücadelesidir. Hem Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülme kararını tanımıyoruz hem de bedeli ne olursa olun emek barış demokrasi ve insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Gergerlioğlu'nun demokrasi nöbetinde yanında olduğumuzu beyan ediyoruz" dedi.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü’nün Özgür Çocuk Parkı’nda yapmak istediği açıklama ise, polis tarafından engellenmesi üzerine parti binası önünde gerçekleştirildi. Parkta bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, engellemenin ardından alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde parti binasına yürürken, parti binasında polis ablukasına alınanlar, “HDP halktır halk burada”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP’ye değil AKP’ye barikat”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarıyla gelen grubu karşıladı.

“HDP halktır halk kapatılamaz, Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir” pankartının açıldığı açıklamaya, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, CHP Mersin İl yöneticileri ile Mersin Barosu avukatları da katıldı. Polis ablukası altında açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu’nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığına dikkati çekerek, “Sadece halkın iradesine değil aynı zamanda Türkiye’deki hak ve hukuka vurulan açık bir darbedir” dedi.

Açıklama, alkış ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

HATAY 

HDP Hatay İl Örgütü’nün parti binaları önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, HDK, EMEP,TÖP, SODAP, SYKP, Kaldıraç, Defne Halk İnsiyatifi, Defnenin Geleceği Platformu, TİP, CHP Defne İlçe Başkanlığı ve çok sayıda partili katıldı. Açıklamayı yapan İl Eşbaşanı Kerem Nalbant, dün yaşananları "bir siyasi darbe" olarak nitelendirerek, “Bu kapatma davası sizin bir zamanlar öve öve bitiremediğiniz ‘ileri demokrasi’ anlayışınızın Ankara’nın karanlık dehlizlerinde esir alınmasıdır da aynı zamanda. Dün aynı  karanlık odaklar size bu şantajı yapmışlardı. Bugün de siz başkalarına yapıyorsunuz. Ancak HDP’yi kapatarak susturacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. HDP gücünü bu topraklardan ve halklardan aldığı için yok etmeğe gücünüz yetmeyecektir. Yeryüzünde bir tek HDP’li kalıncaya dek size dert olmaya devam edecektir" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü de, parti binalarında açıklama düzenledi. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatılma davasının açılmasının hukuki olmadığını belirtti. "Siyasi darbeye" karşı ortak mücadele çağrısı yapan Güzel, "Mutlaka kazanacağız" dedi.

HAKKARİ 

HDP Hakkari İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İl Örgütü yöneticilerinden Ramazan Çetin, "Milletin iradesinin tescil edildiği Meclis'te dün milletin iradesine darbe yapıldı" dedi. 

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin katılımıyla Yüksekova'da da açıklama yapıldı. HDP'li Dede, "Gergerlioğlu şahsında tüm Türkiye halklarına darbe yapıldı. HDP'yi baskı ve zulümle kapatamaz ve susturamazsınız. Bir HDP'li gider bin HDP'li yerine gelir. Hakkari ve Yüksekova halkı Newroz alanlarını doldurarak buna cevap verecek" dedi. 

BATMAN 

Batman’da partinin il binası önünde yapılmak istenen açıklama, bir süre pandemi gerekçesiyle polislerce engellenmek istendi. Açıklamaya,  HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri ve partililer katıldı. Açıklamada konuşan HDP’li vekil Mehmet Rüştü Tiryaki, yapmak istedikleri açıklamayı pandemi bahanesiyle engellemeye çalışan Batman Valisi Hulusi Şahin’in kalabalık market açılışlarına katıldığını, AKP’nin ise dolu salonlar ile kongre yaptığını söyledi. HDP’nin kapatılmak istenmesine sert tepki gösteren Tiryaki, “HDP’yi dükkan zannedenler bilsinler ki ne kapatma ne gözaltı ne de tutuklama bu halkı yıldıramaz. Verdiğiniz talimatlar aldığınız kararlar sizin sonunuz olacak. Daha önce bu geleneğe saldıran ve kapatanların izin bile yok ortada” diye konuştu.

SİİRT

Siirt’te de parti binasında açıklama yapıldı. HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, AKP’nin halkın iradesi ve hukuku ayaklar altına almaya çalıştığını belirterek, “Bu halk sürekli sandıktan cevap veriyor. Ancak verilen her cevaba karşın AKP topyekün bir saldırı düzenliyor. Bu halkın bir meşrutiyeti kalmamıştır. Bize saldırarak ayakta kalmaya çalışıyor. Gergerlioğlu’na dönük hukuksuzluk da bundan kaynaklı” diye konuştu.

Kürt halkının iradesinin Saray ve çevreleri tarafından tanınmadığını kaydeden Taş, “HDP halkın günlünde yer tutmuş. Kemiklerine kadar işlenmiş bir partidir. 6 milyonun üzerinden oy almış, meclisin 3’üncü büyük partisidir. HDP’ye dönük saldırı meclise bir saldırıdır. Her kes bilsin ki hiçbir zaman geri adım atmadık atmayacağız. Bu siyasi darbedir. Kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü, parti binası önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Merkez İlçe Eşbaşkanı Hasari Oğuz, "Fikren, politik olarak ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP’yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları, yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır" dedi.

MALATYA

Malatya’da da HDP İl Örgütü binası önünde açıkla yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, partilerine yönelik kapatma girişimini "darbe" olarak tanımlayarak, mücadele çağrısında bulundu.

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü de, parti binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Ethem Ünal, partilerine yönelik saldırılara karşı sahiplenme çağrısında bulundu.

Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.

ELAZIĞ

HDP Karakoçan İlçe Örgütü, parti binasında açıklama yaptı. Açıklamayı yapan İlçe Yöneticisi Hüseyin Üzüş, savcıların siyasi talimatla hareket ettiğini belirterek, “Milletvekilimiz Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimiz hakkında kapatma davası açmıştır. AKP-MHP iktidarı demokratik meşruiyetini yitirmiş baskı aygıtlarıyla ayakta durmaya çalışmaktadır. AKP ve MHP iktidarı şunu iyi bilmelidir ki, ne yaparsa yapsınlar boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Demokratik siyasetten asla taviz vermeyeceğiz, direnişimizi kararlı bir mücadeleyle sürdüreceğiz” dedi.

BİNGÖL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl İl Örgütü, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve partilerinin kapatılmasına yönelik yapılan başvuruya ilişkin basın açıklaması yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamada “İrademe dokunma, Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir” pankartı açıldı. HDP Milletvekili Erdal Aydemir, HDP Parti Meclis (PM) üyesi Murat Aydın, Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık’ın katıldığı açıklamaya yurttaşlar destek verdi.

‘HAK VE ADALET MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Açıklamada konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, partilerine yönelik yapılan kapatma davasının hukuk dışı olduğunu söyledi. HDP’ye yönelik hukuksuzluğun uygulandığını belirten Aydemir, “2008 yılında AKP’nin kapatılmasına yönelik açılan ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a siyaset yasağı getirme temelinde açılan davayı bütün kamuoyu bilmektedir. Acı olan husus şudur. Geçmişte bu zulümlere maruz kalan bir siyasi geleneğin mevcut durumda bir zulüm makinasına dönemesi ve partimi kapatmaya çalışıyor. HDP Kürt halkının, Karadeniz’de çay üreticisi olan Rizelinin iradesidir, HDP Zonguldak’ta maden işçisinin ta kendisidir. Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, inançlı, samimi bir birey. Aynı zamanda bir doktor, KHK ile mağdur edilmiş. İnsan hakları savunucusu temelinde hak ve hakkaniyeti olan, adaletin gerçekleştirilmesi için mücadele ettiği için tavrını ortaya koydu. Yapılan haksızlıklar, zulümler bizi demokrasi, barış, eşitlik, hak ve adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini Alsancak’da bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. "Haksızlığa ve hukuksuzluğa hayır halkın iradesine saygı" pankartının açıldığı eylemde, “Halkın iradesi gasp edilemez” dövizleri taşındı. Açıklamaya, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve siyasi parti ve kurum temsilcileri katıldı. Eylemde sık sık "İrademe dokunma", "Gergerlioğlu onurumuzdur" ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Demokrasi Güçleri adına açıklamayı yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Gergerlioğlu, lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardı. Hakikati, hukuku ve adaleti savundu. O nedenle büyük bir tahammülsüzlüğün sonucunda hukuk garabeti bir kararla cezalandırıldı, halkın oyları ile seçildiği milletvekilliğinden halkın iradesine rağmen koparıldı. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız. Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

HDP Bodrum İlçe Örgütü de parti binası önünde basın açıklaması yaptı. İlçede bulunan demokrasi güçlerinin destek verdiği açıklamayı HDP Bodrum İlçe Eşbaşkanı Zuhal Macit yaptı. Macit, "Parlamentoda her sözüyle, fiiliyle, açıklamasıyla insan hakları savunuculuğu yapan, herkesin hakkını savunan Kocaeli Milletvekilimizin vekilliğini düşürülmesiyle hak savunuculuğunun iktidarca engellendiğini, HDP’nin bu nedenle hedefe konulduğunu gördük. Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir, vekil olmaya devam edecektir. HDP olarak barıştan da demokrasiden de adaletten de bir adım geri durmayacağız" dedi.