İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına vekalet ettiği 51 gün içinde 3.3 milyar TL borçlanıldığı iddialarına cevap verdi. Kendi döneminde İBB’nin kesinlikle borçlanmadığını öne süren Yerlikaya, belediyenin rutin ödemelerinin yapıldığını ve "ihtiyacı gerekli görülen personeller" alındığını savundu.

Twitter hesabından açıklama yapan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

“Vekalet ettiğim dönemde İBB kesinlikle borçlanmadı. İBB Meclisi Mayıs ve Haziran ayında iki kere toplanmıştır. Meclis kararları incelendiğinde borçlanma kararı almadığı görülecektir.

Belediyenin rutin işleyişi içinde düzenli olarak gerçekleştirilen ödeme ve harcamalar yapılmıştır (Kredi borçları, personel giderleri, hakediş ödemeleri vb.)

İBB hizmetlerinin sürdürülebilmesi için çeşitli istihdam modelleriyle ihtiyacı gerekli görülen personel alınmıştır. (Örnek: Her yıl 4 aylığına geçici olarak İBB plajlarında istihdam edilen 833 adet cankurtaran, temizlik ve güvenlik personeli vb. gibi)

İBB’nin bütün harcama ve işlemleri bundan önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl ve bundan sonra da Sayıştay tarafından düzenli olarak denetlenmektedir, denetlenecektir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından açıklama zorunluluğu gerektiren, yalan, iftira ve isnatlar içeren haber ve yorumlarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde hukuksal yollara başvurulacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, 31 Mart'ta yapılan İstanbul seçiminin iptal edilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 51 gün vekâlet eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya döneminde yapılan harcamaları yazdı. Zeyrek bu dönemde, 3 milyar 300 milyon yeni borç, 1 milyar 700 milyon harcama yapıldığını; 2 bin 500 kişinin de istihdamının sağlandığını yazmıştı.

Zeyrek’in bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:

"23 Haziran'da ne olduğunu yazmama gerek yok. 14 binden az olan fark 806 binin üzerine çıktı. İstanbul halkı bu karşılıksız özgüvene dersini verdi. İmamoğlu, 6 Mayıs ile 23 Haziran arasında belediyedeki israfa dikkat çekip, makam aracı saltanatını anlatmıştı. Doğrusu İmamoğlu'nun sözünü tutup o araçları Yenikapı miting meydanında sergilemesini bütün İstanbullular bekliyor. Peki aradan geçen 51 günlük ‘kayyum’ döneminde neler oldu? Halkın iradesi ile seçilmiş belediye başkanını beklemek yerine neler yaptılar? Biraz araştırınca gördüm ki boş durmamışlar. Örneğin 31 Mart'ta 82 bin olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel sayısı 23 Haziran'dan önce 84 bin 500'e çıkmış. Yani apar topar 2 bin 500 kişi istihdam edilmiş. Belediyenin borçları toplamı 31 Mart'ta 26.7 milyar TL idi. 23 Haziran itibarıyla bu miktar 30 milyar TL'ye çıkmış. Yani arada 3 milyar 300 milyon lira daha borçlanılmış. Belediyenin gelir gider tablosuna bakıldığında anlaşılıyor ki, harcamalarda da frene basılmamış. 16 Haziran günü belediye kasasından 1 kalemde 1.7 milyar TL çıkmış. Sadece yeni istihdam, borçlanma ve harcama miktarları bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarından son ana dek yararlandığını gösteriyor.

İnşallah, o paralar yandaşların çıkarı için değil, İstanbul halkına hizmet için harcanmıştır. Bu arada İmamoğlu iyi ki o verileri yedeklemiş. Yoksa bu değişimleri bu kadar kısa sürede anlamak imkansız olurdu."