Ukrayna’dan ayrılmak isteyen yaklaşık 2 bin Türkiyeli öğrenci, Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’in ilan ettiği seferberlik sonrası kendilerine de silah verilmeye çalışıldığını söyledi. 

Silah seslerinin yükseldiği Harkov bölgesinde mahsur kalan yüzlerce öğrenci, tedirgin bir şekilde tahliye edilmeyi bekliyor. Donbass sınırına 30 kilometre mesafede bulunan kentte kalan bir öğrenci, Mezopotamya Ajansı'na (MA) ulaşarak genel seferberlik ilanının ardından kente 18 yaşını doldurmuş erkeklerin silahaltına alınmaya başlandığını söyledi. Dün gece kaldıkları apartmandan güvenlikli bir sığınağa geçmeyen çalışan Türkiyeli 6 kişiden oluşan bir öğrenci grubunun yolunun silahlı sivil giyimli kişiler tarafından kesildiğini ve bölgesel orduya katılmaları yönünde kendilerine baskı yapıldığını aktardı. Türkiyeli öğrencilerin silah almayı kabul etmediğini, uzun uğraşlar sonucu silahlı grubun kendilerini rahat bıraktığını dile getiren öğrenci, dün gece kente hava saldırılarının yoğun bir şekilde yapıldığını, sabah saatlerine kadar devam ettiğini kaydetti. Sabah saatlerinde kente kar yağışıyla birlikte çatışma ve bombardımanın durduğunu belirten öğrenci, şu an kente sessizliğin hakim olduğunu ifade etti. 

‘RUSYA HER AN KENTE GİREBİLİR’ 

Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan Harkov’da bir milyon 500 bin kişinin yaşadığını belirten öğrenci, kent merkezi dışında birçok noktaya Rusya ordusunun bayrak diktiğini ve bugün kent merkezine girebilecekleri söylentisinin yaygın olduğunu dile getirdi.  

Bölgede yaşayan binlerce insan gibi kendilerinin de hayatlarının tehlikede olduğunu vurgulayan öğrenci, 6 kişi kaldıkları evde her geçen gün erzaklarının azaldığını, birkaç günlük erzaklarının kaldığını belirtti. Biran önce tahliye edilmeleri için çağrıda bulunan öğrenci, Ukrayna Türkiye Büyük Elçiliği'nin verdikleri numaralara ulaşılmadıklarını söyledi. 

MA / Emrullah Acar