ABD ve İngiltere öncülüğünde NATO'nun kışkırttığı ancak sonrasında sadece "yaptırımlar" ile sınırlı kaldığı Ukrayna-Rusya savaşı üçüncü gününe girdi. Uzun süredir Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Türkiyeli yaklaşık 2 bin öğrenci, birçok kentte mahsur kalmış durumda. Ukrayna-Türkiye Büyükelçiliği, kara yolu ile bölgede mahsur kalan Türkiyeli yurttaşların dün akşam tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Ukrayna’nın Sumi kentinden mahsur kalan 150 öğrenci henüz tahliye edilmedi. Ukrayna-Türkiye Büyükelçiliği ile iletişim halinde olan öğrenciler, henüz kentten kimsenin tahliye edilmediğini belirtti. 

Çatışmaların yoğun yaşandığı kentte, hayatları tehlikede olan Türkiyeli 5 kişilik bir öğrenci grubu, bugün kendi imkanları ile kentten ayrılmak istedi. Öğlen saatlerinde Sumi’den Moldova sınırına varmak amacıyla Poldova’ya doğru kendi şahsi araçları ile yol alan öğrencilerin aracı Sumi’den 100 kilometre uzaklaştıktan sonra Rusya askerlerinin saldırısına uğradı. Sumi şehrinden Ukrayna ordusuna ait bir kontrol noktasından geçerek çıkan öğrenciler, yol boyunca Rusya’ya ait zırhlı araçların yanından geçtiler. Poltava yakınlarından araçlarına saldırı düzenlenen öğrenciler, araçtan çıkarak sivil olduklarını belirtmeleri üzerine saldırı durdu. Öğrencilerin Moldova sınırına geçmesini engelleyen Rusya askerleri, tekrar öğrencileri Sumi’ye gönderdi. 

‘BEKLEYECEK BİR GÜNÜMÜZ YOK’

Saldırıya uğrayan araçta yer alan ve ajansımıza ulaşan öğrencilerden Lokman Eruz, şuan Sumi’de daha öne kaldıkları apartmanın sığınağında olduklarını belirti. Konsolosluk yetkililerinin karayolu ile yaptıkları tahliyelerin Sumi’de henüz gerçekleşmediğini ve her geçen gün çatışmaların kentte artığını ifade ede Eruz, “Daha savaş başlamadan önce biz geri Türkiye’ye gelmek için bilet aldık ancak biletler en erken 15 güne alına biliniyordu. Biz biletleri aldıktan 3-4 gün sonra da savaş başladı. Şuan çıkamıyoruz. Kaldığımız şehirde her gün patlamalar oluyor. Yetkililer tahliye için ‘bekleyin’ diyorlar ancak bekleyecek bir gününüz bile yok. 5 kişi beraber bir apartmanda kalıyoruz,  erzak sorunu var. biran önce tahliye edilmeyi bekliyoruz” diye konuştu.