Cezaevlerinde bulunana hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve tahliye edilmelerini isteyen tutuklu ailelerinin Diyarbakır’da başlattığı Adalet Nöbeti 5’inci gününde devam etti. Diyarbakır Barosu Hizmet Binası'nda sürdürülen nöbet eylemine bugün iki yeni aileler daha dahil oldu. Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mazlum Demir’in babası Sait Demir ile Antep H Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Azat Baltaş’ın anne ve babası Safiye ile Abdulküdüs Baltaş hasta tutuklu aileleri olarak eylemdeki yerlerini aldı. Aileleri, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehdi Özdemir ve baro çalışanları karşılayıp, ağırladı. 

DİĞER AİLELERİ EYLEME DAVET ETTİ

Eyleme neden katıldığını dile getiren ailelerden Sait Demir, çeşitli sağlık sorunları yaşayan oğlunun pandemi döneminde devreye konulan karantina uygulaması nedeniyle diğer tutuklular gibi hastaneye gidiş gelişlerde büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti. Hastalığın ayrı, karantinanın ayrı bir sorun halini aldığını vurgulayan Demir, cezaevlerinde hiçbir sorun olmadığını ileri süren Adalet Bakanı’nın doğruları söylememekle suçladı. Mevcut sorunların ortadan kalkması ve hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını ve bu konudaki seslerinin yetkililerce duyulmasını isteyen Demir, tüm tutuklu ailelerini de çocuklarına sahip çıkmaya ve başlatılan bu nöbet eylemine katılmaya davet etti. 

Ailelerden Abdülküdüs Baltaş ise, oğlu Azad ve diğer siyasi tutukluların hiçbir suçları olmadığını tamamen siyasi gerekçelerle, Kürt oldukları için cezaevlerinde tutulduklarını dile getirdi. 

'ÇOCUKLARIMIZI KATLEDİLSİNLER DİYE DOĞURMADIK'

Yeni katılımlarla büyüyen eylemdeki ailelere, Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından destek ziyaretinde bulundu. Anneler adına konuşan Nazife Yiğit, sayıları binleri aşan cezaevindeki hasta tutuklular için başlatılan bu eylemi selamlayıp, destek verdiklerini söyledi. Hasta tutukluların pandemi koşullarında büyük zorluk çektiğini belirten Yiğit, 28 yıldır cezaevinde bulunan 85 yaşındaki Sıddık Güler’in yaşadıkları üzerinden hasta tutukluların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Yiğit, “Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Çocuklarımızı öldürülsünler, cezaevlerine konulsunlar, cezaevlerinde katledilsinler diye doğurmadık.  Buradan başta tutuklu aileleri olmak üzere kendisine insanım diyen herkese çağrıda bulunuyoruz. Bu ailelerin başlattığı nöbet eylemini büyütüp, hasta tutukluların sesi olalım” dedi. 

İlk günden bu yana nöbet eyleminde yer alan ailelerden Hakkı Boltan, hasta tutuklu ve diğer tutuklu ailelerinin her geçen gün artan katılımlarından son derece memnun olduklarını söyledi. 

BOLTAN: EYLEMİ BÜYÜTELİM

Başlattıkları bu eylemselliğin bir yönünün de tutuklu ailelerinin yakınlarına dönük adaletsizliğin daha fazla farkına varmaları ve buna karşı ses çıkarmaları olduğunu vurgulayan Boltan, kendilerini ziyaret eden Barış Annelerinin desteğinin son derece önemli ve değerli olduğunu kaydetti. Bugüne dek birçok kurum ve kuruluşun kendilerini ziyaret edip, destek sunduğunu, hepsine bir kez daha teşekkürlerini sundukları belirten Boltan, “Adalet talebimiz salt kendi çocuklarımız için değildir. Türkiye’de adaletsizliğin kol gezdiği bir ortamda böylesi bir talepte bulunmak bizler şahsında herkes için olduğu aşikardır. Dolayısıyla herkesin bu desteği sürdürerek yaşanan bu adaletsizliği önüne geçelim” diye seslendi.