Hulusi Akar ve beraberindeki Türk heyetinin 18 Ocak’ta Irak yetkilileri 19 Ocak’ta Mesud ve Mesrur Barzani’yle görüşmesi ardından Şengal bir operasyon hazırlığı yapıldığı gündeme geldi. İddialara göre MİT görevlilerinin 19 Ocak 2021 tarihinde Türkiye güdümündeki “Suriye Geçici Hükümeti” Savunma Bakanı ve Genelkurmay başkanlığı görevlerini yürüten Selim İdris’ten Şengal Operasyonu’nda kullanılmak üzere Suriye Milli Ordusu’nu (SMO) hazırlamasını istedi.

Yeni Yaşam Gazetesi'nden Bêrîtan Sarya'ın haberine göre, Şengal’e olası operasyona katılmak üzere ilk etapta hazırlanan 1000 civarındaki SMO unsuru ve Türkistan İslam Partisi unsurları, Federe Kürdistan’daki Türk üslerine aktarılacak. KDP’nin de buna paralel olarak MİT elemanlarının da kaldığı Feyli Peşmerge Karakolu’na 2 haftadan bu yana ağır silah sevkiyatı yaptığı öğrenildi. Adının açıklanması istemeyen kaynaklar MİT’in Selim İdris’le görüşmesinde Şengal’e yapılacak operasyonda Türkistan İslam Partisi unsurları ve SMO unsurlarının yer alacağını söylediğini dile getirerek ayrıntılar hakkında bilgi verdiler.

MİT yetkilileri bu görüşmede Selim İdris’ten Şengal’e operasyon için Halep’in kuzeyindeki bölgelerden 1000 civarında SMO unsuru talep ederken, 18-35 yaş arası dağda savaşabilecek çeviklikte ve savaş tecrübesi olanlardan seçilmesini istedi. Şengal’e operasyonunda kullanılacakların önce Türkiye, oradan da Federe Kürdistan’daki TSK üstlerine aktarılacağı iddia edildi. MİT’in bu talebinin 19 Ocak 2021 günü Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığındaki asker ve istihbaratçılardan oluşan heyetin KDP Başkanı Mesut Barzani Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’yle görüşmesi ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Selim İdris’in bu istekten memnun olduğunu dile getiren kaynaklar görüşmenin ardından Şengal operasyonuna katılacakların hangi guruplardan olduğunun belirlendiğini vurguladılar.

HANGİ GURUPLAR?

Habere göre, SMO koalisyonu güçlerinden Hamza Tugayları, El Mutasim Tugayı, El Tesha gurubu, Semerqand Taburu, Süleyman Şah Tugayı, Sultan Murat Tümeni, Siqur El Şimal Tugayı (Kuzey Şahinleri), Feylaq El Mecid Tugayı ve Ceyş Ehfed komutanları sevki kabul etti ve talimat beklemeye başladı. SMO bünyesinde yer alan Cephet El Şamiye, Ehrar El Şarqiye ve Firqa 20 komutanlarının şimdilik Şengal’e sevki kabul etmediği belirtildi. Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Güler ve beraberindeki 18 Ocak 2021’de Irak’a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Savunma Bakanı Cuma Anad Sadun El Cuburi ve İçişleri Bakanı Osman Ali Ferhud El Ganimi ile görüştü. Ardından Federe Kürdistan’ın başkenti Hewler’e (Erbil) geçen Türk heyeti önce KDP Lideri Mesud Barzani ve ardından da Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani’yle görüştü. Akar başkanlığındaki Türk heyeti son olarak Irak Türkmen Cephesi’nin Hewler (Erbil) Ofisini de ziyaret etti.

Akar açıklamalarıyla ziyaretin PKK’yi tasfiye konsepti ve Şengal’e bir işgal harekatının geliştirilmesi planını görüşmeye gittiği sinyalini verip görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini kaydederek “Terörle mücadelede Erbil işbirliğiyle çok önemli gelişmeler olacak” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 22 Ocak 2021 günü gazetecilerin sorusu üzerine Irak’la Şengal’e ortak operasyon yapmaya her zaman hazır olduklarını söyleyerek, “Her zaman benim bir sözüm var. Nedir? Bir gece ansızın gelebiliriz. Olay budur” dedi.

KDP SEVKİYATI

Hulusi Akar’ın Irak ve Hewler temasları ardından kamuoyunda Türkiye’nin Şengal ve Dêrik’e operasyon planları tartışılırken KDP’nin de Şengal’in bağlı olduğu Musul’a yakın Feyli Peşmerge Karakolu’na 2 haftadan bu yana aralıksız bir ağır silah sevkiyatı yaptığı öğrenildi. Medya Savunma Alanlarına uzak olan Feyli Peşmerge Karakolu’nda bir süredir MİT elemanlarının da kaldığı belirtiliyor. Karakolda KDP ve Irak arasındaki Şengal Anlaşmasının deklare edildiği 9 Ekim 2020’den bu yana hareketliliğin olduğu, fakat ağır silah sevkiyatının son 2 haftadır geliştirildiği konuşuluyor. Hazırlıklar çoktan başlamış olmasına rağmen şimdiye kadar geçiş olmadı. Bu da planların iç ve dış etkenler sonucu istendiği gibi işlemediğini gösteriyor. Geşişin yapılamaması Irak’ın onay vermemesine de bağlanıyor.