Malta polisinin operasyonu sonucu Türkiye’ye gitmekte olan bir konteynerda bulunan 108 milyon euro değerindeki kokainin yankıları sürüyor.

Malta Today gazetesinde Matthew Vella imzasıyla yayınlanan yazıda, Türkiye’nin uzun zamandır Afganistan’dan Avrupa’ya eroin kaçakçılığının ana rotası olduğu, ancak Malta’da Türkiye’ye giden bir konteynerden rekor seviyede 800 kg kokain ele geçirilmesinin, ülkenin Kolombiya’dan Avrupa ve Orta Doğu’ya bir kokain dağıtım merkezi haline geldiğini teyit ettiği kaydedildi.

Dubai’de bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in konuya ilişkin iddialarının hatırlatıldığı yazıda özetle şu hususlara değinildi: “Malta Gümrük ve polis uyuşturucu ekipleri bu hafta başlarında 108 milyon Euro (117 milyon $) değerinde kokaini Kolombiya’daki Turbo limanından Türkiye’deki Mersin’e giden 40 metrelik bir soğutuculu konteynerde muz kutularının içinde buldu.

KOKAİN TAŞIYAN KARGO UÇAKLARI VE GEMİLERİN SON DURAĞI TÜRKİYE

800 paket yüksek saflıkta kokain meyve kutularının içine gizlenmiş halde bulundu. Baskın, Türkiye’deki benzer yüksek değerli yakalamalar bağlamında da dikkate değer: çünkü Kolombiya-Türkiye rotasının kötü şöhreti, özellikle Dubai’de sürgünde yaşayan hüküm giymiş bir Türk mafya babasının eski Türk bakanları uyuşturucu trafiğine karışmakla suçlayan iddialarından kaynaklanıyor.

Kokain taşıyan kargo uçakları, ABD ve Hollanda’ya uğradıktan sonra Türkiye’ye geliyor. Kokain taşıyan gemiler ise, güneydeki Mersin ilindeki limana varmadan önce İtalya’da mola veriyor.

Türk polisi, Türkiye’deki yedi uyuşturucu baronunun kokainle mücadelede farklı rolleri olduğunu belirtti: Biri Cali karteliyle “haberleşmeyi” yürütüyor, ikisi operasyonların mali ayağını yönetiyor, ikisi limanları ve havaalanlarını idare ederken, diğerleri ürünün dağıtılmasından sorumlu.

BİNALİ YILDIRIM’IN OĞLUNUN MALTA’DA ŞİRKETİ VER, KOKAİN İŞİNE KARIŞTI

Ancak bu yüksek profilli soruşturmaların çoğu, sürgündeki mafya babası Sedat Peker’in YouTube videolarının Mayıs 2021’de Türkiye’yi sarsmasından aylar sonra başlatıldı. Peker hükümet yetkililerinin Kolombiya, Venezuela ve Türkiye arasında kokain kaçakçılığına karıştığını iddia etmişti.

Peker’in suçladığı zanlılardan biri eski Başbakan Binali Yıldırım’ın Malta bağlantısı var, çocukları nakliye işleri için çeşitli Malta şirketlerini işletiyor. Peker, Yıldırım’ın oğlu Erkam’ın Ocak ve Şubat 2021’de lojistik organize etmek ve bir sorun çıkan Kolombiya rotasını yeniden düzenlemek için Venezuela’ya gittiğini iddia etti.

Türkiye’nin eski başbakanı, oğlunun Karakas’a COVID-19 test kitleri ve maskeleri teslim etmek için gittiğini iddia etti. Ama bu iddia hem Türk gümrük kayıtları hem de Venezuela’da ikamet eden Türk vatandaşlarının ifadeleriyle yalanlandı.

KOLOMBİYA SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLADI: KOKAİN TÜRKİYE’YE GİDECEKTİ

Haziran 2020’de Kolombiya narkotik polisinin, Buenaventura limanından Türkiye’ye deniz yoluyla seyahat edecek iki konteynerde sokak değeri 265 milyon dolar olan yaklaşık beş ton kokain ele geçirmesiyle ilgi odağı Türkiye’ye çevrildi.

Kolombiya Savunma Bakanlığı, ele geçirilen kokainin Türkiye’ye gideceğini resmen açıkladı. Türkiye o zamana kadar kokain için bir geçiş ya da hedef ülke olmadığı için bu bilginin tek başına önemli etkileri oldu. Beş ton kokain, varış ve geçiş ülkesi olarak Türkiye için inanılmaz derecede büyük bir miktar olarak kabul edildi. Türkiye ayrıca yakın zamana kadar Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) küresel kokain kaçakçılığı rotalarında hiç adı geçmemişti.