Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın ikinci duruşmasına ara verildi. Davayı takip eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, duruşma arasında Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.

Kobanê Davası’nın haksız bir dava olduğunun HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasıyla bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Öztürk, “Bir dinleyici bile içerideki haksızlığı dinlediğinde bu davanın tamamen HDP’ye ve HDP’li siyasetçilere yönelik komplo olduğunu, suç ve cezada kanunilik şartının oluşmadığını, illiyet bağının bulunmadığını, hele hele Kobanê gösterilerinde yaşamını yitirenler ile siyasetçilerin hiçbir ilgisinin olmadığını çok rahatlıkla anlar” dedi.

‘DÜNYAYA ANLATMALI’

Demirtaş’ın AİHM Büyük Daire kararının uygulanmadığını da çok etraflıca anlattığını kaydeden Türkdoğan, “Davaya ilişkin söylenecek bir şey yok! Yargılama ilerledikçe HDP’li siyasetçiler söylediklerini yapıyor. Yargılanmıyorlar, esasen yargılıyorlar” dedi.

Hukukçuların HDP’lilere dönük haksızlığı tüm dünyaya anlatması gerektiğini söyleyen Türkdoğan, şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye’de adalet böyle sağlanmaz. Adalet aranacaksa, haksız hukuksuz yere hapishanelerde tutulan insanların salıverilmesiyle başlanabilir. Bu tarz siyasi kumpas davalarıyla bir yere varılacağının kanaatinde değilim. Gerçek suçlular aranacaksa, aransın, bulunsun ve onlar yargı önüne çıkarılsın. Ama siyasetçiler bu tarz ipe sapa gelmez iddialarla yargılanmasın.”

MAHKEME ÜZERİNDE BASKI 

Türkdoğan, “Hayret ediyorum. Örneğin bir siyasetçi müvekkilim var ve sadece 2014 yılında birkaç sosyal medya paylaşımında bulunmuş bir de birkaç konuşması olmuş. Sadece HDP MYK üyesi olmaktan kaynaklı olarak, 30 farklı suçla suçlanıyor. Böyle bir şeyi düşünmek bile çılgınlık. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Mahkeme üzerinde baskı olduğunu söyleyen Türkdoğan, devamla şunları vurguladı: “3 bin 530 sayfalık iddianameyi mahkeme heyeti birkaç gün içerisinde okuyup kabul etmiş. Ekindeki 340 klasörü saymıyoruz. Mahkeme heyetinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi lazım. Çünkü dünyada hiç kimse 3 bin 530 sayfayı birkaç gün içinde okuyamaz. Böyle bir şey yok. O nedenle AKP’liler de vicdani davranması lazım. Bu tarz siyasi kumpas davalarında çıkar elde etmemeliler. Türkiye artık siyasi meseleleri yargı yoluyla hal etme geleneğinden vazgeçmelidir. HDP ile oturacaksınız, siyasi olarak diyalog kuracaksınız, Türkiye’nin Kürt meselesini konuşacaksınız. Ama şimdi bir tarafı mahkûm ettirip, bir tarafı aklayıp paklayarak bir yere varamazsınız.”(Ankara/MA)