Tiyatro İnisiyatifi, Kadıköy’de bulunan Moda Sahnesi önünde bir araya gelerek, salgın süreciyle birlikte yaşadıkları sorunlara dair basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Tiyatromuz yaşasın”, “Sanat yaşasın” dövizleri taşınırken, “Betona değil sanata yatırım yap” sloganları atıldı.

‘SAHNEDE SORUNLAR VAR’

Ardından inisiyatif adına söz alan Cansu Fırıncı, salgın döneminde farklı iş kollarında olduğu gibi kendilerinin de büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Sorunlara dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na ve Aile, Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yaptıkları başvuruların sonuçsuz bırakıldığını dile getiren Fırıncı, ekonomik sorunlardan ötürü sahneyi açamadıklarını kaydetti. Tiyatroların yaşaması için taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Fırıncı, tiyatroların KDV, Gelir Vergisi ve Stopaj vergi oranlarının yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtti.

‘SORUNLAR ÇÖZÜLÜRSE NEFES ALIRIZ’

Fırıncı, konuşmasının devamında sorun ve taleplerini şöyle sıraladı:

“*Elektrik, doğalgaz ve su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

*2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiralarına ilgili bakanlıkça destekte bulunmalıdır.

*Tiyatroda çalışan personelin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir  yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

*Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşasam koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.

*Zaman kaybetmeden ‘Tiyatro Yasası’ çıkarılmalıdır. Türkiye’de tiyatro yapan ödeneksiz özel ve bağımsız kurumlar ‘Kamusal Tiyatro’ unvanlı almalı. Ticarethane kimliğinden kurtarılıp, ‘Kamusal hizmet üreten sanat kurumu’ statüsüne geçirilmelidir.

*Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ‘Özel Tiyatrolara Devlet Desteği’ olarak tanımlanan yönetmelikteki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilerek, hem Bakanlığı hem Sanat Kurumlarını rahatlatacak şekilde net bir yapıya kavuşturmalıdır.”

MENCEL TİYATRO KULÜBÜ'NDEN AÇIKLAMA 

Van’da faaliyet gösteren Tiyatro İnisiyatif bileşeni Mencel Tiyatro Kulübü de içerisinde bulundukları sorunlara dikkat çekmek amacıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, yetkililere tüm tiyatro emekçilerinin yanında durmaya ve sorunlarına çözüm olma çağrı yapıldı. Mevcut ekonomik koşullarda sahnelerin açılmasının mümkün olmadığına vurgu yapılan açıklamada tiyatroların yaşaması için yetkili ve sorumlular göreve davet edildi.