Uzman çavuş Musa Orhan’ın 18 yaşındaki İpek Er’i tecavüze maruz bırakarak intihara sürüklemesi, ülke ve bölge gündeminde en çok tartışılan konu haline geldi. Kamuoyu tepkisi üzerine tutuklanan fail, bir haftanın ardından serbest bırakıldı. Dava dosyasıyla ilgilenen avukatlardan Devran Yıldız, konu hakkında değerlendirmelerde bulunarak, Musa Orhan’ın talimatla serbest bırakıldığını söyledi. 

'MUSA ORHAN KAMUOYU GÜCÜYLE TUTUKLANDI'

Musa Orhan’ın sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine tutuklandığını dile getiren Yıldız, serbest bırakılmasının adalet makamının ciddi olmadığının göstergesi olduğuna işaret etti. Mahkemenin ilk günden beri dosyanın esası hakkında kendi kararını verdiğini dile getiren Yıldız, Musa Orhan’ın sadece kamuoyu gücüyle tutuklandığını vurguladı. Devran, İçişleri Bakanlığı ile yetkili makamların da bu kararda etkili olduğunu düşündüklerini ifade ederek, bu durumun gayri hukuki olduğunu söyledi. Devran, silahlı güçlerin prestijini tekrar kazanmak için çeşitli yol yöntemler denendiğine dikkat çekti.

'HAKİM VEYA MAHKEMENİN REDDİNE BAŞVURABİLİRİZ'

Tecavüz faili uzman çavuş Musa Orhan’ın tahliye edilmesinin, bağımsız bir yargı olmadığının kanıtı olduğuna dikkat çeken Yıldız, bunun akıllarda soru işareti bıraktığını ifade etti. Orhan’ın talimat sonucu bırakıldığını kaydeden Yıldız, “İleriki aşamada hakim veya mahkemenin reddine başvurabiliriz. Mahkemenin salıverilmesi kararı kesin ve itiraz yolu kapalı olduğu için bu karara itiraz edemedik. Ancak bizim de tutuklanması yönünde talebimiz oldu. İpek Er’in yaşamını yitirmesinin ardından Batman Cumhuriyet Başsavcılığına, failin intihara sürüklemesi suçundan yargılanması talebiyle başvuruda bulunduk ve tutuklanmasını talep ettik. Savcılık yetkisizlik kararı vereceğini söyleyerek davayı Kurtalan’a devredeceğini söyledi. Tutuklanmaya yönelik talebimizi her hafta yeniliyoruz. Savcılık henüz ‘intihara sürükleme’ dosyasıyla ilgili failin ifadesine başvurmadı. Bu dosya, Siirt Kurtalan’da yürütülen cinsel istismar dosyasıyla da birleştirilebilir” sözlerine yer verdi.

'BİLGİ KİRLİLİĞİNİN TEK SEBEBİ ASKERİN KORUNMAK İSTENMESİDİR'

Sosyal medyada dolaşan bilgi kirliliğinden dolayı ailenin çok yıprandığını dile getiren Yıldız, ailenin suçun faili konumuna getirilmek istendiğini vurguladı. Aile üzerinde yürütülen algı operasyonlarını kabul etmeyeceklerinin altını çizen Yıldız, şunları söyledi: “Ölü muayene ve otopsi raporu ‘hem giriş hem de çıkış deliğinin olduğu’nu söyler. Bu da yakın mesafeden bir atış olduğunu göstermekte. Uzak mesafeden atış yapılırsa kesinlikle bir çıkış deliği olmaz. Medyada dolaşan bilgi kirliliğinin tek sebebi askerin korunmak istenmesidir. Türkiye milliyetçi bir ülke ve o yüzden de silahlı kuvvetlerin itibarının zedelenmesini istemiyor. Duruşma, 16 Ekim’de Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İpek yaşadıklarının kanıtını, bıraktığı mektupla açıkladı. Bizce o mektup tek başına kanıt olmak zorunda. Yanı sıra adli tıp raporları İpek’in cinsel ilişkiye zorlandığını kanıtlıyor. Herkesi görülecek dava duruşmasına çağırıyoruz.”