Antalya'da Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin yıldönümü dolayısıyla Antalya Barosu’nun girişine ve kafeteryasına önceki gün asılan Elçi’nin afiş fotoğrafı hiçbir gerekçe gösterilmeden panodan indirilmesine tepki gösterdi. İndiren afiş ve Elçi'nin fotoğrafını taşıyan avukatlar, baro binası önünde açıklama yaptı. Avukatlar adına konuşan Baran Taşar, insan hakları ve barışın savunucusu Elçi'nin kameralar önünde katledildiğini ve cinayetinin üstünün örtülmemesinin tüm avukatların onur meselesi olması gereken bir olay olduğuna dikkat çekti. 

‘ADLİYEDE SORUN OLMADI BARODA OLDU’

Antalya Barosu'nun Elçi'nin anısına sahip çıkmadığını dile getiren Taşar, "Baromuz Tahir Elçi'nin anısına sahip çıkma ve cinayetin faillerinin ortaya çıkarılması konularına ilişkin hiçbir tutum ortaya koymamış ve somut bir adım atmamıştır" dedi. ÇHD'nin astığı afişin indirilmesine tepki gösteren Taşar, Antalya Adliyesi'ne asılan afişlerle ilgili sorun yaşanmadığını ancak baro binasına asılan afişlerin indirilmesinin hiç bir gerekçesinin olamayacağını vurguladı. Baronun Kürtçeye olan tahammülsüzlüğüne değinen Taşar, baro yönetiminin ciddi bir iktidarlaşma eğilimi içerisinde olduğunu söyledi. 

BARO AVUKATLARIN EVİDİR

Antalya Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin avukatların amiri olmadığını hatırlatan Taşar, baronun görevinin avukatların mesleki faaliyetlerini ve hukuk mücadelelerini desteklemek olduğunu ifade etti. Taşar, "Baro binaları yönetim kurulunun mülkleri değil, bütün avukatların evidir. Binaların fiziki olanakları ölçüsünde avukatlar meslek ilkelerine aykırı olmayan her türlü çalışmayı kendi evlerine yapma hakkına da sahiptirler" diye belirtti.