Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Zeynel Özen ve Ali Kenanoğlu, Sivas Katliamı sanığı Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, CHP Ankara eski milletvekili ve Sivas Katliamı davası müdahil avukatı Şenal Sarıhan ile Alevi kurum temsilcileri de katıldı.

ÖZEN: AKLAYANLARI UNUTMAYACAĞIZ

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, tarih boyunca yapılan katliamların ya devlet tarafından yapıldığını ya da devletin bilgisinin olduğunu belirterek, “Sivas Katliamı da bunlardan birisidir. Çünkü bu katliam televizyonlarda canlı olarak izletildi. Bugün hapishanelerde ağır hasta tutuklular var ve tedavi bekliyorken, insanlığa karşı suç işlemiş birisinin affedilmesi kabul edilemez. Bu salıverilmeyle başta Aleviler olmak üzere topluma mesaj verilmek isteniyor. Biz ne yakanları ne de onları aklayanları unutacağız. Hesabını soracağız” dedi.

SARIHAN: VİCDANEN KABUL EDİLEMEZ

CHP Ankara eski Milletvekili ve aynı zamanda Sivas Katliamı davası müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan da, katliam sanığı Kılıç ile ilgili, “dede” sıfatı takıp “masumdur ve boşu boşuna yatmıştır” kampanyası yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Dava dosyanın gerekçeli kararına baktığımızda bile 7 polisin görgü tanıklığının olduğunu görüyoruz. Bunlar bilinmesine rağmen Sivas katliamcılarından birinin affedilmesi ne hukuken, ne de vicdanen kabul edilir” ifadelerini kullandı.

‘ASLA AFFETMEYECEĞİZ’

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Mehmet Atay’ın ablası Zehra Öztürk, Menekşe ve Koray Kaya’nın annesi Hüsniye Kaya, Gülsüm Karababa’nın annesi Sultan Karababa ve Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz toplantıda kısa açıklamalarda bulundu. Aileler açıklamalarda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın tarafsız olması gerektiğine dikkat çekerek, 27 yıldır mücadele ettiklerini belirtti. Sanık Kılıç’ı ve onu affedeni “affetmeyeceklerini” belirten aileler, Madımak Oteli’nin müze yapılması talebini de yineledi.