Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı’nın yaklaşan 27’nci yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aradan geçen zamana rağmen halen “adalet” arandığına vurgu yapılan açıklamada, bu katliamın Alevilere dönük işlenen katliamlardan sadece biri olduğuna dikkat çekildi. 

‘BİZİ SADECE MADIMAK’TA YAKMADILAR’

Açıklamada, “2 Temmuz; Sivas'ta hakikat ve özgürlük arayışında bulunan Reya Heq Alevilerine karşı, tekçi ulus devlet anlayışının Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'dan devraldığı sistematik katliam politikalarının devamı niteliğindedir. Yanıyoruz, yakılıyoruz, kırılıyoruz ama zulme inat, karanlıkları aydınlatıyoruz. Bizleri sadece Madımak’ta yakmadılar. Bizleri Dersim'de, Koçgiri’de, Çorum'da, Malatya'da, Maraş’ta da yaktılar” denildi.

‘SEYİT RIZA GİBİ DİZ ÇÖKMEDİK’

Açıklamada, katliamla aynı zamanda mazlum, mağdur ve “ötekilerin” de hedef alındığı ifade edildi. Açıklamada, “Bu katliamla toplum topyekün bir sessizliğe sokulmak istendi. Özgürlük isteyen Alevi’yi, Kürdü, aydını, öğrenciyi, emekçiyi dilsizleştirmek istediler. Ancak başaramadılar. Evet kırıldık, yakıldık ama Pir Seyit Rıza'nın dediği gibi ‘diz çökmedik’ bu da onlara dert olsun. Hakikat ve adalet arayışımız devam ediyor, edecek. Bir an bile adalet, hakikat ve yüzleşme talebimizden geri adım atmayacağız” ifadelerine yer verildi.

YÜZLEŞME ÇAĞRISI 

Açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “Ancak 27 yıldır katiller hala adil olarak yargılanmadı. Başta Madımak katliamı olmak üzere tüm Alevi katliamlarıyla yüzleşme olmadı. Yüzleşme olmadığı sürece yaralarımız hep kanayacak ve bu travma ile yaşayacağız. Çünkü katliama uğramış halklar hep bu travma ile yaşarlar. Söz konusu travmayı aşmanın yolu, hakikatlerle yüzleşme adil bir barış, demokratikleşme ve helalleşmedir.”

TALEPLER

Açıklamanın devamında ise şu talepler sıralandı: 

“* 27. yılında bir kere daha Sivas katliamıyla yüzleşme talebimizi yineliyoruz.

* Madımak Oteli ‘utanç müzesine’ dönüştürülmelidir.

* Devlet katliamı planlayanları, uygulayanları bağımsız adil bir yargı önünde hesap vermelerini sağlamalıdır.

* Katliamla ilgili arşivler açılmalıdır.

* Haklarında kırmızı bülten olmasına karşın Avrupa ülkeleri arananları iade etmemişlerdir. Bu ülkeler katilleri iade etmelidir.”